Recepten - Aperitiefhapje - Tapas
Tonijnboter met kappertjes (Jamie Oliver)

Supermakkelijk en supersnel een simpel hapje voorzien waar je een vrij grote groep eters mee kan plezieren? Jamie Oliver heeft de perfecte oplossing: boter, tonijn en kappertjes!
Tagged With: alle seizoenen, ansjovis, aperitief, apero, beginner, bezoek, boter, brood, feest, feestelijk, feestje, goedkoop, hapje, Jamie, Jamie Oliver, kappertjes, kerst, kerstmis, low budget, makkelijk, nieuwjaar, oud en nieuw, Pasen, simpel, snel klaar, supersimpel, terras, terrassen, toast, toastjes, tonijn, verjaardag, vis, zee
Minipizza’s van courgette (Sandra Bekkari)

Het gevaar van allerlei lekkere hapjes op feestelijke momenten is dat je buik snel vol raakt en het niet noodzakelijk gezonde dingen waren. Daar weet Sandra Bekkari een oplossing voor: simpele maar lekkere mini-pizza's van courgette en tomaat. Verrassend, licht en gezond maar overheerlijk!
Tagged With: amandelmeel, aperitief, basilicum, courgette, eenvoudig, feest, feestdagen, feestelijk, gezond, hapje, italiaans, Italië, kerstmis, knoflook, leuk, mager, mini-pizza, mozarella, nieuwjaar, oregano, origineel, oud en nieuw, oudjaar, oven, parmaham, Pasen, pizza, proever, rauwe ham, Sandra Bekkari, starter, tapa, tomaat, tomaten, tomatenblokjes, verjaardag, vermageren, voorgerecht
Kruidige kipgehaktballetjes met tomaat

Fan van tapas? Dan ken je albondigas: gehaktballetjes in een tomatensausje. Ontdek in dit recept een variant met kippengehakt en koriander op de Spaanse klassieker. Perfect als apero, winter of zomer!
Tagged With: aperitief, apero, balsamico, bezoek, chili, feest, feestelijk, gehakt, groene kruiden, hapje, honing, kip, kippengehakt, klassiek, klassieker, knoflook, koriander, kruidig, mediterraans, middellandse zee, peterselie, pittig, Spaans, Spanje, tapa, tapas, tomatensaus, variant, voorgerecht, zoet-zuur, zuiders
Gevulde champignons met geitenkaas en pesto

Zin een leuk, snel, vegetarisch hapje dat erg leuk is op een tafel vol kleine lekkernijen/tapas? Deze gevulde champignons zijn wat je zoekt!
Tagged With: amuse, aperitief, bezoek, champignons, geitenkaas, geroosterd, gevulde champignons, groene pesto, hapje, leuk, makkelijk, origineel, oven, ovengebakken, pesto, pesto genevese, pijnboompitten, simpel, snel klaar, tafelen, tapa, terras, vegetarisch, veggie, vlug, voorgerecht
Yoghurtdip met komkommer

Deze gezonde dipsaus heeft wat weg van tzatziki, de Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook, maar is sneller en eenvoudiger. Perfect om een groep gasten snel en efficiënt van een lekker maar gezond hapje te voorzien.
Tagged With: amuse, apero, azijn, bezoek, brood, broodstokken, chips, dille, dip, dippen, dipsaus, feestelijk, fris, gasten, goedkoop, Griekse yoghurt, groene kruiden, hapje, komkommer, kruidig, peterselie, soepstengels, stokjes, tapa, tapas, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, voorgerecht, yoghurt
Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)

Jeroen Meus is van alle culinaire markten thuis. Ook een alledaags, zuiders hapje met een lekkere salsa tovert hij uit zijn koksmuts. Verras je gasten met deze eenvoudige prikkers van scampi, chorizo en mozzarella: heerlijk en toch eenvoudig.
Tagged With: amuse, aperitief, apero, augurken, azijn, basilicum, bezoek, chorizo, citroen, dagelijkse kost, dip, dipsaus, één, feest, feestelijk, hapje, Harissa, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, knoflook, kruiden, kruidig, look, mediterraans, mosterd, mozzarella, olijfolie, oregano, peterselie, pittig, prikker, salsa, salsa verde, saté, saus, scampi, Spaans, Spanje, starter, surf and turf, tapa, tapas, tv, vis en vlees, voorgerecht, zomers, zon, zonnig, zuiders
Italiaanse aperitiefkrans

Ben je de typische potjes met chips, nootjes en blokjes kaas een beetje beu bij het aperitieven? Dan biedt deze Italiaanse krans met zonovergoten ingrediënten een uitweg. Met de meest verfijnde ingrediënten uit het mediterraanse schiereiland, verras je je gasten en laat je ze heerlijk smikkelen. Ook leuk als ontbijt of lichte lunch met knapperig brood.
Tagged With: alle seizoenen, aperitief, aperitieven, apero, artisjok, basilicum, basilicumblaadjes, bezoek, brood, burrata, charcuterie, ciabatta, feestelijk, fijne vleeswaren, gedroogde tomaat, gerookte kaas, groene olijven, ham, hapjes, hesp, italiaans, Italië, kaas, lunch, mediterraans, met brood, mozzarella, olijfolie, olijven, pancetta, prosciutto, salami, scamorza, stokbrood, tapas, voorgerecht, zachte kaas, zomer, zomers, zongedroogde tomaat, zwarte olijven
Gemarineerde kip met aardappel en garnalen (Sergio Herman)

Sergio Herman is een succesvolle topchef van erg hoog niveau. Desondanks heeft ook hij enkele recepten die voor (hobby)koks perfect haalbaar zijn. Zo combineert hij gemarineerde kipreepjes met gebakken aardappelen, grijze garnalen en komkommer tot een verfijnd gerechtje. De verhoudingen mikken op een hapje/voorgerecht, maar verdubbel gerust de portie om er een hoofdgerecht van te maken.
Tagged With: aardappelen, amuse, azijn, chilisaus, chique, curry, currypoeder, eieren, garnalen, gebakken aardappelen, gemarineerd, gemarineerde kippenreepjes, gember, grijze garnalen, hapje, ketjap, kip, kipfilet, kippenreepjes, knoflook, komkommer, koriander, limoen, marineren, noordzeegarnalen, oosterse invloeden, pittig, rozemarijn, Sergio Herman, sesamolie, soja, sojasaus, tijm, ui, verfijnd, voorgerecht, wereldkeuken
Coquilles met kruidenboter en Parmezaan

Dit eenvoudige recept is de absolute perfectie wanneer je een snel maar feestelijk hapje nodig hebt. De zuivere smaak van coquilles (of Sint-Jakobsvruchten) wordt perfect gecombineerd met een beetje kruidenboter en een snuifje Parmezaanse kaas. Terwijl de oven al het werk doet, heb jij tijd om je gasten te ontvangen. Heerlijk genieten!
Tagged With: amuse, aperitief, apero, apetiser, bieslook, boter, chique, coquille, coquilles, eenvoudig, feest, feestelijk, gegratineerd, gratin, hapje, kaas, kerst, kerstmis, kruidenboter, luxe, luxueus, ovengebakken, parmezaan, parmezaanse kaas, party, Pasen, royaal, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, sint-jakobsnootjes, sint-jakobsvrucht, Sint-Jakobsvruchten, tapa, tapas, verfijnd, verjaardag, voorgerecht
Albondigas

Wanneer je ooit in Spanje bent in de heerlijk zomerse term 'Albondogas' op een menukaart ziet staan, is het zinvol om te weten dat dit gewoon gehaktballetjes in een (soms pittig) tomatensausje zijn. Deze Belgische klassieker kom je dus ook tegen aan de andere kant van Europa! Met dit makkelijke recept kan ook jij deze Spaanse variant bereiden. Lekker met brood of pasta.
Tagged With: albondigas, beginner, cayenne, eenvoudig, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, hapje, kalf, kids, kinderen, kindvriendelijk, klassieker, knoflook, kruidig, look, mediterraans, met brood, met pasta, oregano, paprikapoeder, peterselie, pittig, rund, Spaans, Spanje, stokbrood, tapa, tapas, tomaten, tomatenblokjes, tomatensaus, varkensgehakt, voor elke dag, voorgerecht
Zaalouk met halloumi

Eén van de verrassend eenvoudige maar smaakvolle klassiekers uit de Marokkaanse keuken is zaalouk. Deze bereiding houdt het midden tussen een saus en een salade. Het wordt bereid met geroosterde aubergine, tomaat, knoflook, ui en typische kruiden. De salade wordt vaak ingezet als voorgerecht of lunch met wat brood en kan zowel warm als koud gegeten worden. Met geroosterde halloumi erbij maak je er een volwaardig gerecht van.
Tagged With: ajuin, arabisch, aubergine, Berbers, brood, dipsaus, exotisch, geen vlees, geroosterd, gezond, grillkaas, halloumi, Harissa, kaas, knoflook, komijn, look, lunch, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, Noord-Afrikaans, olijfolie, peterselie, pittig, roosteren, salade, saus, smaakvol, tomaat, tomaten, ui, veel groenten, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, zaalouk, zuiders
Gemarineerde rode biet (Gennaro Contaldo)

De rode biet is een vergeten en ondergewaardeerde groente. Veel mensen associëren de knol met een onaangename grondsmaak, terwijl je daar makkelijk rond kan werken én er bijzonder veel gezonde voedingsstoffen inzitten. Denk ook niet alleen aan Russische boerenkost, de Italiaanse chef Gennaro Contaldo toont in dit recept dat je er net zo goed een heerlijk verfrissend bijgerechtje van kan maken met zuiderse smaakmakers.
Tagged With: bieten, bijgerecht, chili, chilipeper, Gennaro Contaldo, goedkoop, groente, groentes, ingelegd, inleggen, italiaans, Italië, knoflook, laten rusten, look, marinade, marineren, olie, olijfolie, oregano, plantaardig, rode biet, rode chili, tapa, tapas, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verfrissend, voorgerecht, wijnazijn
Sint-jakobsnoten op Vietnamese wijze

Wie op zoek is naar een feestelijk hapje kan niet rond Sint-Jakobsvruchten. Ze zijn niet goedkoop, maar eenvoudig bereid en met talloze ingrediënten te combineren. De amuse in dit recept haalt inspiratie in het verre oosten: het sausje is gebasseerd op typisch Vietnamese technieken en smaakmakers.
Tagged With: amuse, coquilles, feestelijk, gember, hapje, kaneel, knoflook, lent-ui, look, marinade, marineren, Oosters, Orientaals, Sint-Jakobsnoten, Sint-Jakobsvruchten, soja, sojasaus, steranijs, stroop, tapa, tapas, Vietnam, Vietnamees, vissaus, voorgerecht, wereld, wereldkeuken, zeekraal
Meloenhapjes van rauwe ham

Wanneer de lente weer in het land is, komt ook die typische klassieker weer op tafel: meloen met rauwe ham. Een lekker voorgerechtje in alle eenvoud. Met dit recept maak je er echter een verrassend hapje van, met behulp van een scheutje Marsala (Italiaanse kruidige wijn) en munt. Heerlijk eenvoudig!
Tagged With: amuse, aperitief, aperitieven, ham, hapje, italiaans, Italië, kruidenwijn, lente, Marsala, mediterraans, meloen, munt, op een prikker, prosciutto, prosciutto crudo, rauwe ham, starter, tapa, tapas, Varken, varkensham, varkensvlees, voorgerecht, wijn, zomer, zomers, zuiders
Scampi op Italiaanse wijze

Al wie op zoek is naar een uitmuntend voorgerechtje dat rijk is van smaak en toch niet zo moeilijk is, moet dit recept absoluut proberen! De volle smaak van scampi's wordt heerlijk gecombineerd met dunne plakjes Italiaanse coppa en een heerlijke roomsausje bij op basis van witte wijn. Met dit voorgerecht kan jouw culinaire festijn niet meer stuk!
Tagged With: amuse, citroen, coppa, entree, gedroogd vlees, gedroogde ham, getomateerde saus, groentebouillon, ham, Italiaanse ham, knoflook, look, mare e monti, romig, room, roomsausje, rucola, scampi, scampi's, sjalot, starter, surf en turf, tapa, tapas, tomaten, tomatenpuree, vis en vlees, voorgerecht, witte wijn