Winter? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be Winter? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be

 

Recepten - winter

Hertensteak archiduc

Hertensteak archiduc
Wanneer het feestelijk maar toch simpel en vooral lekker mag zijn, is het een prima idee om klassiekers lichtjes te pimpen. Neem nu een klassieke steak-archiduc. Deze klassieker met een romige champignonsaus wordt meteen heel wat feestelijker wanneer je de rundssteak vervangt door een hertensteak. Benieuwd? Lees het recept hieronder.

Zalm met mosterkorst en zuurkool (Jeroen Meus)

Zalm met mosterkorst en zuurkool (Jeroen Meus)
De veelzijdigheid van zalm is Jeroen Meus niet ontgaan. De bekende tv-kok heeft talloze recepten met de malse vis in de hoofdrol. Van echte klassiekers, tot verrassende bereidingen zoals dit hier. Het lichtpittige mosterdkorstje op een stukje zalm is een perfecte combinatie met de frisse zuurkool en smeuïge puree. Lekker en zelfs een tikje feestelijk, zo je wil!

Pasta met gehakt en witte kool

Pasta met gehakt en witte kool
Witte kool is een voedzame en dankbare wintergroente waar je alle kanten mee uit kan. Ook een simpele pasta met gehakt, bijvoorbeeld. Perfect voor die dagelijkse zoektocht naar lekker, betaalbaar en makkelijk eten.

Witloof met stroop (Jamie Oliver)

Witloof met stroop (Jamie Oliver)
Dit winterse bijgerecht of (vegetarisch) voorgerecht van Jamie Oliver tikt alle vakjes af om de moeite waard te zijn: niet moeilijk om maken, fascinerende smaken en erg veelzijdig. De ster van het gerecht - behalve kraakvers witloof en Luikse stroop? Chinees vijfkruiden-poeder!

Reestoverij met chianti

Reestoverij met chianti
Het wildseizoen is voor fijnproevers een groot feest. Vooral ree is een populaire keuze: het vlees heeft een uitgesproken maar verfijnde smaak. Dat past perfect bij de delicate smaak van chianti: een Italiaanse rode wijn die heerlijk is in stoofpotjes. Zoals dit recept: laat alle smaken van de herfst perfect samenkomen in dit traag gegaarde, mediterrane gerecht.

Kipblokjes met witte kool

Kipblokjes met witte kool
Witte kool is ietwat vergeten groente die al eeuwenlang ontzettend populair is in West-Europa. Deze typische wintergroente kan je tegenwoordig het hele jaar door krijgen en is vooral geliefd in stoofpotjes. De voedzame groente is echter heel wat veelzijdiger dan dat. In dit recept maken we er een simpel maar lekker sausje van met wortel en tomaat, aangevuld met malse kippenblokjes. Voedzame comfort voor jong en oud!

Blanquette van kalkoen, prei en pastinaak (Sandra Bekkari)

Blanquette van kalkoen, prei en pastinaak (Sandra Bekkari)
Blanquette is de fraaie Franse benaming voor een blanke ragout. Traditioneel wordt gewerkt met kalfsvlees, Sandra Bekkari maakt er in dit recept een verrassende variant van met kalkoen, pastinaak en prei. Behalve heerlijk variëren garandeert het ook extra groentjes en minder koolhydraten op je menu!

Kippenworst met winterpuree en uiensaus

Kippenworst met winterpuree en uiensaus
Stevige en toch gezonde boerenkost is de ideale keuze op een kille winterdag wanneer je comfort food kan gebruiken maar niet wil vervallen in al te ongezonde gewoontes. Dit recept is de perfecte oplossing in dat geval: kippenworsten (magerder dan varkens- of gemengd gehakt) passen prima bij de karaktervolle puree met knolselder en aardpeer: typische wintergroentes, piekfijn en toch eenvoudig afgewerkt met uien saus. Genieten!

Varkenswangetjes met bruin bier (Sofie Dumont)

Varkenswangetjes met bruin bier (Sofie Dumont)
Op tijd en stond een 'gouwe ouwe' op het menu zitten is een uitstekend idee. De lekkerste gerechten gaan vaak al generaties mee en zijn niet zomaar een succes. Varkenswangetjes, bijvoorbeeld! Sofie Dumont legt in dit recept uit hoe zij deze heerlijk malse specialiteit klaarmaakt met bruin bier, vergezeld van erwtjes met worteltjes en kroketjes.

Butternutrisotto met pancetta

Butternutrisotto met pancetta
Het succes van een smeuïge risotto op je weekmenu mag je niet onderschatten. Het vraagt amper moeite, kan met talloze manieren bereid worden en lepelt lekker weg. Pure comfort food. Dit recept legt uit hoe je een iet of wat gezondere variant kan klaarmaken met een smeuïg sausje op basis van butternut. Erwtjes en knapperige stukjes pancetta zorgen voor fijne smaken en toffe structuren.

Hertensteak met wildsaus en knolselderstoemp

Hertensteak met wildsaus en knolselderstoemp
In het wildseizoen mag je geen kans onbenut laten om van de meest fijne stukjes vlees te genieten. Zo is een hertensteak weinig goedkoop, maar onvoorstelbaar lekker en vol van smaak. Meer dan een stevige knolselderstoemp en een origineel wildsausje heb je niet nodig om op een kille dag een simpele en toch culinaire maaltijd op tafel te toveren!

Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)

Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)
Bloedworst is een ietwat vergeten delicatesse van bij ons. Al wie er onterecht de neus voor ophaalt heeft het verfijnde product nog nooit een eerlijke kans gegeven. Dit recept kan ongetwijfeld helpen: een smeuïge puree en zoete appeltjes passen er perfect bij. (h)Eerlijke boerenkost voor elke dag!

Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)

Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.

Haas van de bomma (Piet Huysentruyt)

Haas van de bomma (Piet Huysentruyt)
Voor dit recept duikt Piet in de goedbewaarde geheimen van de bomma. Een authentiek en toch verrassend recept uit grootmoeders keuken, met andere woorden: malse stukken haas in een verfijnde saus op basis van rode wijn en chocolade. Niet bijzonder veel werk, wel verrassend en zelfs behoorlijk feestelijk.

Stoofpotje van kip met champignons (Antonio Carluccio)

Stoofpotje van kip met champignons (Antonio Carluccio)
Dit stoofpotje met kip en champignons van Antonio Carluccio combineert alle typische elementen uit de Italiaanse keuken: eenvoud, pure ingrediënten en rijke smaken. Serveer er geheel naar wens pasta, aardappelen of rijst bij.