Olijfolie? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 6 Olijfolie? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 6

 

Recepten - olijfolie

Hummus (Colruyt)

Hummus (Colruyt)
Hummus is niet uitzonderlijk bekend in onze gebieden, in de Turkse, Marokkaanse en Libanese keuken is deze puree van kikkererwten echter onmisbaar. Dit zuiderse hapje is lekker als dip, bijgerecht of op je boterham. Er bestaan talloze recepten, dit is er eentje van Colruyt.

Eenvoudige aioli met oregano

Eenvoudige aioli met oregano
Een aioli is een mediterraans sausje op basis van look die wat doet denken aan knoflooksaus. De term wordt echter veel breder ingezet voor sausje en olies op basis van look. Knoflook is immers een ongelooflijk lekkere smaakmaker. Deze, uiterst eenvoudige, aioli kan je heel breed inzetten. Als smaakmaker op bladerdeeg, marinade voor vlees of vis, extra kruiding van een pasta of pizza,... De mogelijkheden zijn eindeloos.

Linguine met snijbonen en zwarte olijven in een fijn tomatensausje

Linguine met snijbonen en zwarte olijven in een fijn tomatensausje
Snijbonen krijgen stilaan de status van 'vergeten groente'. Voor velen is dit een klassieke, ietwat oubollige groente uit de moestuin van grootmoeder of -vader. Nochtans kan je er heel origineel mee aan de slag gaan, zoals bewezen wordt in deze smakelijke vegetarische pasta.

Linguine met paprikareepjes en avocado

Linguine met paprikareepjes en avocado
Een lekkere vegetarische pasta is ideaal op een zonnige zomerdag. Daarnaast niets mis met een klassieke pasta pesto, soms wil je echter iets origineler. Dit recept beantwoordt perfect aan die twee ideeën: de paprikareepjes zorgen voor een verfijnde smaaksensatie, terwijl de avocado er een smeuïg geheel van maakt.

Ovengebakken groentemengeling en kipfilets met smeuïge mosterdvulling

Ovengebakken groentemengeling en kipfilets met smeuïge mosterdvulling
Een kipfilet klinkt wat saai, erg origineel is het niet en wanneer je niet oppast wordt het vaak een droog stuk vlees. Door ze te vullen ontstaan er echter heel wat culinaire scenario's! In dit recept maken we een smeuïge vulling van mosterd, mozzarella en cheddar. De mediterraanse groentemengeling maakt het feestmaal compleet!

Kabeljauwhaasjes op een tomatenbedje met mosterd-sojasaus (Pascale Naessens)

Kabeljauwhaasjes op een tomatenbedje met mosterd-sojasaus (Pascale Naessens)
De recepten van Pascale Naessens zijn om verschillende redenen heel populair. Ze zijn gezond, vragen niet veel moeite en zijn - ondanks de eenvoudige ingrediëntenlijst - origineel. Dit recept noemt ze dikwijls haar beste recept, het proberen waard met andere woorden!

Tagliatelle met scampi en een fluwelen tomatensaus

Tagliatelle met scampi en een fluwelen tomatensaus
Het leukste aan pastabereidingen is dat ze meestal ongelooflijk simpel en toch superlekker zijn. Geen wonder dat de authentieke Italiaanse keuken wereldwijd populair is. Dit recept brengt erg eenvoudige ingrediënten samen in een heerlijke pasta. De saus is om duimen en vingers af te likken, beloofd!

Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes

Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes
Everzwijn is tijdens de hersftmaanden niet te versmaden. Het vlees proeft iets krachtiger en is wat steviger in vergelijking varkensvlees, waardoor het zich uitstekend leent tot rijke gerechten vol smaak. Veelal is dat best klassiek (roomsauzen, paddenstoelen,...), terwijl je er ook heel wat origineler en vooral zonniger mee aan de slag kan. In dit recept worden een aantal zuiderse smaken succesvol gecombineerd met een stevig evergebraad. Ook leuk tijdens de feestdagen!

Champiñones al Ajillo

Champiñones al Ajillo
Wie zomer zegt, zegt terrasje en hapjes. In Spanje heeft men dat geperfectioneerd in de vorm van tapas. Lichte, gevarieerde en smaakvolle hapjes waar je uren mee kan tafelen. Zalig! Deze 'Champiñones al Ajillo' (champignonetjes met look) is een echte klassieker. Bomvol smaak, niet moeilijk om maken en zowel koud als warm lekker.

Gegrilde mozzarellabroodjes

Gegrilde mozzarellabroodjes
Een lekker aperitiefhapje vraagt niet veel moeite, met eenvoudige ingrediënten kom je een heel eind. In dit recept houden we het bij lekkere basics: brood en mozzarella. Een makkelijk hapje dat vooral op warme zomerdagen zal smaken.

Lenterolletjes van gerookte heilbot

Lenterolletjes van gerookte heilbot
Lenterolletjes, ofwel springrolls, kennen we eerder als loempia's. De fijne rolletjes van deeg die in China traditioneel met nieuwjaar (in de lente) worden gemaakt en geserveerd. Dit hapje is allesbehalve een loempia, maar het principe is wel hetzelfde: fijngesneden groentjes in een rolletje. In plaats van deeg, werken voor dit originele en erg makkelijke hapje met gerookte heilbot; erg fijn en vol van smaak.

Provençaalse scampi met tomatenpuree

Provençaalse scampi met tomatenpuree
Puree een typisch wintergerecht? Absoluut niet! Dit recept vertelt je hoe er perfect een zonnige en kruidige zomerpuree kan maken. Doe daar smakelijke scampi bij, bereid met typische Provençaalse groenten en kruiden, om er een lekker zonnig gerecht van te maken.

Pasta alla puttanesca

Pasta alla puttanesca
De authentieke Italiaanse keuken staat garant voor heerlijke gerechten die barsten van smaak en toch eenvoudig zijn. De erg klassieke puttanesca-saus is daar een prachtig voorbeeld van. Met ansjovis, kappertjes en tomaten creëer je een onwaarschijnlijk lekkere saus die je doet dromen van de Middellandse Zee. Wist je trouwens dat de saus letterlijk "in de stijl van een prostituee" betekent? Het is immers een zoutig, pittig en goedkoop mààr niet te versmaden gerecht!

Aspergerolletjes van gerookte zalm met aardappelmousseline

Aspergerolletjes van gerookte zalm met aardappelmousseline
Asperges, het witte goud, zijn danig lekker van smaak dat ze niet al te veel aandacht nodig hebben. Met enkele rake ingrediënten heb je snel een topgerechtje op tafel dat heel feestelijk ingezet kan worden. Met wat gerookte zalm maak je zonder moeite zalige rolletjes. Met een schepje fluweelzachte aardappelmousseline er bij heb je een heerlijk bord dat zowel als voor- of hoofdgerecht geserveerd kan worden.

Gemarineerde tonijnspies met tomaten-mangosalsa

Gemarineerde tonijnspies met tomaten-mangosalsa
Hoewel tonijn niet goedkoop is, is het een waanzinnig lekkere vis waar je op erg veel manieren mee aan de slag kan. Het stevige vlees leent zich tot allerlei keukens, van klassiek tot exotisch. Dit recept sluit aan bij de laatste categorie met een oosterse marinade en een zoet-frisse salsa van mango en tomaat. Als hoofd- of voorgerecht én erg lekker op de barbecue!