Feestelijk? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 2 Feestelijk? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 2

 

Recepten - feestelijk

Royale vispannetjes met wittewijnsaus

Royale vispannetjes met wittewijnsaus
Op feestelijke momenten is het nooit verkeerd om terug te grijpen naar beproefde klassiekers. Een vispannetje is bijvoorbeeld relatief eenvoudig maar kon toch erg luxueus zijn. Ontdek in dit recept een erg verfijnde bereidingsmethode van individuele potjes met de lekkerste stukjes vis en een elegant sausje op basis van witte wijn.

Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)

Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.

Yoghurtdip met komkommer

Yoghurtdip met komkommer
Deze gezonde dipsaus heeft wat weg van tzatziki, de Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook, maar is sneller en eenvoudiger. Perfect om een groep gasten snel en efficiënt van een lekker maar gezond hapje te voorzien.

Gerookte zalm met scampi en mierikswortel

Gerookte zalm met scampi en mierikswortel
Wie wil genieten van het beste uit de zee, zal verlekkerd zijn op dit betrekkelijk eenvoudige maar desalniettemin erg lekkere en feestelijke voorgerechtje met gerookte zalm en scampi. De pittige en uitgesproken smaak van mierikswortel zorgt in combinatie met een frisse vinaigrette van limoen voor een erg compleet pallet aan smaken.

Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)

Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)
Jeroen Meus is van alle culinaire markten thuis. Ook een alledaags, zuiders hapje met een lekkere salsa tovert hij uit zijn koksmuts. Verras je gasten met deze eenvoudige prikkers van scampi, chorizo en mozzarella: heerlijk en toch eenvoudig.

Eend met sinaasappelsaus (Jeroen Meus)

Eend met sinaasappelsaus (Jeroen Meus)
Dit gerecht is een echte klassieker uit de Franse keuken (Canard à l'Orange) waar Jeroen Meus warme herinneringen aan hoeft. Het kenmerkende aspect van dit recept is de combinatie van zoet en zout tot een meesterlijk, zelfs feestelijk, geheel.

Varkensmignonette met pastinaakcrème (Colruyt)

Varkensmignonette met pastinaakcrème (Colruyt)
Een stukje varkensvlees op het menu wordt wel eens onderschat omdat het relatief goedkoop vlees is. Niets is minder waar, mignonettes zijn bijvoorbeeld erg mager en verfijnd. In combinatie met een smeuïge pastinaakcrème, champignons, een mosterdsausje en kroketjes levert dat een alledaags en toch feestelijk gerecht op voor een zachte prijs.

Kip met chorizo en champignons in spinazieroom (Colruyt)

Kip met chorizo en champignons in spinazieroom (Colruyt)
Er is niks zo comfortabel als een gerecht waarbij je het meeste werk kan overlaten aan de oven. Dat heeft het receptenteam van Colruyt goed begrepen. Dit smaakvolle recept is bovendien voor de echte lekkerbek: talloze smaken en texturen worden tot een fraai geheel gecombineerd: pittige chorizo, malse kippenbouten, knapperige stukjes aardappel, een smeuïg roomsausje met malse spinazie en zachte champignons. Een alledaags feest!

Piripiri kip met rijst en koolsla

Piripiri kip met rijst en koolsla
Wie alle windstreken wil laten waaien door de keuken en houdt van pittige, erg smaakvolle gerechten zal van dit recept houden. Malse stukjes kip met Piripiri-saus (swahili voor chilipeper) worden immers heerlijk gecombineerde met een zogenaamde 'dirty rice', een rijstschotel uit de Creoolse keuken propvol smaakmakers en kruiden. Een frisse koolsla om de pittige smaken te compenseren maakt dit alledaagse festijn helemaal af.

Bokkenpootjes

Bokkenpootjes
Vrijwel elke banketbakker in België en Nederland heeft deze leuke lekkernij permanent in de toog liggen: bokkenpootjes! De naam verwijst (gelukkig) enkel naar de grappige vorm, voorts heeft dit verfijnde koekje enkel lekkers in petto. Twee meringues (amandel) worden immers opgevuld met botercrème en afgewerkt met chocolade. Met dit recept kan je zo ook helemaal zelf maken!

Kippendijen met citroen en spek (Gordon Ramsay)

Kippendijen met citroen en spek (Gordon Ramsay)
Dit gerecht is volgens de Britse chef Gordon Ramsay een schoolvoorbeeld van een feestelijk recept. Het zit barstensvol smaak, presenteert mooi, laat talloze bijgerechten toe en eist geen uren kooktijd. De knapperige kippendijen komen perfect tot hun recht in combinatie met de jus op basis van spek, citroen en cider.

Ardeense varkenshaas met aardpeerpuree en champignons

Ardeense varkenshaas met aardpeerpuree en champignons
De malse en licht gerookte smaak van een Ardeense varkenshaas laat zich uitmuntend combineren met de notige smaak van aardpeer. Deze vergeten groente is fantastisch in een aardappelpuree. Gecombineerd met opgebakken champignons levert dit een verfijnd en zelfs ietwat feestelijk gerecht op dat je weinig moeite kost.

Ossenhaas met spek, honing en knoflook (slowcooker)

Ossenhaas met spek, honing en knoflook (slowcooker)
De ossenhaas is één van de meest verfijnde stukjes rundsvlees. Beginnende koks zijn dan ook wel eens een beetje zenuwachtig wanneer ze hiermee aan de slag gaan, het zou immers zonde zijn om het vlees te ver te laten garen waardoor het taai wordt. Een eenvoudige oplossing: gebruik een slowcooker! Het spekjasje zorgt er bovendien voor dat het vlees extra mals blijft. De saus op basis van honing, knoflook en venkel zorgt tot voor een perfecte smaak én glans.

Kabeljauwfilet met spekjes en geroosterde wintergroenten (Colruyt)

Kabeljauwfilet met spekjes en geroosterde wintergroenten (Colruyt)
Lekkerbekken kunnen beamen dat vlees en vis perfect samengaat. Zo combineert dit recept van Colruyt malse kabeljauwfilets met knapperige stukjes spek. Bovendien is het prima keuze voor liefhebbers van seizoensgebonden gerechten: een mooie krans aan wintergroenten maakt het festijn compleet.

Gegratineerde mosselen met zeekraal

Gegratineerde mosselen met zeekraal
Wie een exquis voorgerecht zoekt dat niet zwaar op de maag ligt, moet niet verder zoeken. Door de mosseltjes te gratineren met een lekkere saus en wat Parmezaanse kaas, maak je er heerlijk eenvoudige hapjes van. Wat licht opgebakken zeekraal past er perfect bij - bij voorkeur met een fris glaasje witte wijn.