Recepten - Belgisch
Hertenkalf met pastinaakfrietjes en savooikool
Tijdens de herfst- en wintermaanden is er geen groter culinair plezier dan een smakelijk en sappig stukje wild. Hertenkalf is misschien wel één van de allerlekkerste soorten wild. Het is zo verfijnd dat een minimum aan garnituur en simpel sausje volstaan. Dit is dan ook een heerlijk simpel gerechtje dat het beste uit de koude maanden op tafel tovert. Perfect op een kille zondag of als feestelijk hoofdgerecht tijdens kerst, oud of nieuw!
Tagged With: Bekgië, Belgisch, Bourgondisch, bruine saus, eenvoudig, filet, Frankrijk, Frans, groene kool, grootmoeders keuken, herfsgroenten, herfst, herfstgroentjes, hert, hertenkalf, hertenkalffilet, kerst, kerstmis, klassiek, kool, koude dagen, makkelijk, nieuwjaar, oudjaar, pastinaak, port, porto, portosaus, rode porto, saus, savooi, savooikool, simpel, smaakvol, stevig, traditioneel, typisch, vergeten groenten, wild, wildseizoen, winter, wintergroenten, winters
Risotto met witloof en gerookte zalm (Jeroen Meus)
In dit originele recept zorgt Jeroen Meus voor een smakelijke combinatie van een typische Italiaanse risotto met heerlijk Belgisch witloof en gerookte zalm. Het proberen waard!
Tagged With: alledaags, arborio, bekend, bekende chef, België, Belgisch, bouillon, dagelijkse kost, één, fusion, gerookt, gerookte zalm, Iatlië, italiaans, Jeroen Meus, knapperig, lof, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, radicchio, rijst, risotto, roodlof, simpel, smeuïg, snel klaar, televisie, tv, vis, vlug, wereldkeuken, witlof, witloof, zalm, zomers
Spinaziesoep met spekjes
Spinazie kennen we vooral als trouwe bondgenoot van puree. Wist je echter dat je er ook lekkere soep van kan maken? Smaakvol en gezond! Voeg nog wat knapperige spekjes toe en het feest is compleet!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bladspinazie, eenvoudig, gemixt, gerookt, gerookt spek, gezond, grootmoeders keuken, mager, makkelijk, mix, mixer, prei, preistengel, preiwit, simpel, simpele kost, snel klaar, soep, spek, spekjes, spekreepjes, spinazie, spinaziesoep, vlaams, vlug
Kabeljauwhaasje op Vlaamse wijze met witloofpuree
Met dit klassieke recept zal je lekkerbekken plezieren. Het laat de volle smaak van kabeljauw helemaal tot haar recht komen met een simpele, maar doeltreffende bereiding op basis van witte wijn en verse kruiden. De smeuïge en karaktervolle puree maakt deze alledaagse klassieker helemaal af.
Tagged With: België, Belgisch, Belgische kust, boter, broodkruim, chapelure, dragon, eenvoudig, kabelhauwhaasje, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, klassiek, klassieker, kruiden, noordzee, peterselie, puree, simpel, tuinkruiden, vis, vlaams, Vlaanderen, witlof, witlofpuree, witloof, witloofpuree, witte vis, witte wijn
Stoofvlees van everzwijn met witloofsalade (Jeroen Meus)
Een stevige schep stoofvlees is een geliefde klassieker. Het wordt nog lekkerder wanneer je dat stoofvlees maakt van een stevig stuk wild: everzwijn! Jeroen Meus helpt je deze winterse topper klaarmaken, vergezeld van een fris witloofslaatje en een doodgewone, gekookte aardappel. Zo lekker, en toch alledaags.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, Bekgië, Belgisch, dagelijkse kost, ever, everstoofvlees, everzwijn, gewoon, herfst, Jeroen Meus, klassiek, mayonaise, normaal, oven, rode wijn, stevig, stoofvlees, stoven, stoverij, tijd genoeg, traag, wild, winter, witloof, witloofsalade, zoet en zout
Stoverij van haas (Piet Huysentruyt)
Stoverij is zo'n klassiek recept waar je iedereen gelukkig mee maakt. Tijdens het wildseizoen kan je bovendien heerlijk variëren. Vooral haas is het proberen waard, de krachtige smaak van het vlees leent zich uitstekend tot een zoete afwerking met peperkoek en chocolade.
Kalfsfricassee met verse frietjes
Deze absolute klassieker behoeft geen introductie. Het is authentieke zondagskost uit grootmoederskeuken. De verse frietjes maken het feest compleet!
Tagged With: België, Belgisch, bomma, bouillon, Bourgondisch, champignons, claasic, Frankrijk, Frans, frietjes, gehakt, gehaktballetjes, grootmoeders keuken, kalf, kalfsbouillon, kalfsfond, klafsvlees, klassiek, klassieker, lekker, mayonaise, typisch, verse frietjes, zondag, zondagskost
Varkensnootjes met champignons en puree van 3 groenten (Colruyt)
Varkensvlees is in West-Europa erg populair. Dag mag niet verwonderen, het vlees is schappelijk van prijs en mits de juiste bereidingswijze sappig, smakelijk en mals. Dit recept van Colruyt tilt een lekkere varkenshaas naar een hoger niveau met een krokant jasje van spek, een uitgelezen puree met drie groentjes en fijne champignons in een originele pesto-saus. Het resultaat is een tof recept dat heel wat keukens en invloeden combineert. Het proberen waard!
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, Belgisch, champignons, Colruyt, Europees, feestelijk, fusion, groentepuree, ham, italiaans, krokante ham, look, origineel, paddenstoelen, pesto, puree, rode pesto, salie, stoemp, Varken, varkenshaas, varkensnootjes, varkensvlees, zoete aardappel
Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus
Wanneer de herfst is aangebroken, is ook het jachtseizoen geopend. Een ideale periode om de meest feestelijke en smaakvolle gerechten klaar te maken. Met dit recept zal je weinig gasten teleurstellen, integendeel. Dit is volwaardig feestmateriaal! Enkel opletten met de timing, die moet goed zitten om je eters optimaal te laten genieten.
Tagged With: Belgisch, Bourgondisch, feest, feestelijk, Frans, herfst, hert, hertenkalf, kerst, kertsmis, klassiek, knolselder, knolselderpuree, nieuwjaar, oud en nieuw, rode wijn, royaal, speciaal, wijn, wijnsaus, wild, wildseizoen, winter
Penne met kip, oesterzwam en gekarameliseerd witloof
De veelzijdigheid van pasta is eindeloos. Zowel met eenvoudige als iets meer verfijnde ingrediënten kan je heerlijke creaties op tafel toveren. Deze lekkere pasta zal je verbazen, naast het zachte roomsausje met malse stukjes kip is het witloof een wonderlijk lekkere toevoeging! Feestelijk lekker en toch gewoon.
Tagged With: België, Belgisch, bieslook, carameliseren, champignon, eenvoudig, Europa, Europees, feestelijk, fusion, italiaans, Italië, kip, kippenblokjes, leuk, makkelijk, mosterd, oesterzwam, oesterzwammen, origineel, oven, paddenstoel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, penne rigata, room, roomsaus, simpel, sjalot, snel klaar, speciaal, spek, spekjes, suiker, verrassend, wereldkeuken, witloof, witte wijn
Linguine met snijbonen en zwarte olijven in een fijn tomatensausje
Snijbonen krijgen stilaan de status van 'vergeten groente'. Voor velen is dit een klassieke, ietwat oubollige groente uit de moestuin van grootmoeder of -vader. Nochtans kan je er heel origineel mee aan de slag gaan, zoals bewezen wordt in deze smakelijke vegetarische pasta.
Tagged With: België, Belgisch, bonen, bouillon, eenvoudig, fusion, groentebouillon, italiaans, Italië, laurier, linguine, look, makkelijk, olijf, olijfolie, olijven, pasta, prinsessenbonen, simpel, snel, snel klaar, snijbonen, snijboontjes, tomaat, tomaten, tomatensaus, ui, vegan, veganisme, vegetarisch, vegetarisme, veggie, wereldkeuken, witte wijn, zwarte olijven
Kort gebakken entrecôte met spaghetti en spinazie (Jeroen Meus)
Een stevig stuk rundsvlees zoals een sappige entrecôte koppelen we meestal niet snel aan pasta. Nochtans zijn frietjes niet noodzakelijk om er een lekker gerecht mee te bereiden, Jeroen Meus toont dat met een rijke peperroomsaus en spinazie en spaghetti een lekkere optie is.
Tagged With: Belgisch, boerenkost, cognac, dagelijkse kost, één, entrecote, flamberen, fusion, geflambeerd, italiaans, Jeroen Meus, origineel, pasta, peper, peperroom, peperroomsaus, rood vlees, room, roomsaus, rund, runds, rundsvlees, smaakvol, spagehtti, spinazie, steak, stevig, tussenrib
Varkenshaasje met paddenstoelenmengeling in rodewijnsaus
Het geheim van een rijkelijke maaltijd zit 'm soms in heel eenvoudige accenten die de pure smaak van alle ingrediënten netjes samenbrengen. De meest eenvoudige manier om daartoe te komen: een lekkere saus! Dit toffe recept is ideaal op zondag: een malse varkenshaas aangevuld met een piekfijn sausje.
Tagged With: aalbessen, aalbessengelei, Belgisch, Bourgondisch, cayenne, cayennepeper, champignons, feestelijk, filet, frieten, frietjes, gezelig, herfst, kroketjes, kroketten, kruiden, kruidnagel, kruidnagels, lekker, look, paddenstoel, paddenstoelen, pijnboompitjes, pijnboompitten, rijk, rijkelijk, rode wijn, rode wijnsaus, room, roomsaus, rozeamrijn, saus, simpel, smaakvol, traditioneel, ui, uien, uitjes, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, verse kruiden, vol, weekend, wijnsaus, zilveruitjes, zondag
Boterboontjes in spinazieroomsaus met Ardeense varkensoester
Boterboontjes zijn minder bekend, maar daarom niet minder lekker. Integendeel! Deze bleke boontjes zijn wat zachter en romiger, wat ze helemaal laat schitteren in een zacht roomsausje met spinazie en een mals stukje varkensvlees.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, Ardeens, Ardeens gebaard, Ardennen, België, Belgisch, boerenkost, bonen, boontjes, boterbonen, boterboontjes, eenvoudig, gewoon, grootmoeders keuken, klassiek, patat, patatten, room, roomsaus, simpel, spinazie, Varken, varkensnoot, varkensnootje, varkensoester, varkensvlees
Mosselen met verse frietjes
Tijdens zwoele zomerdagen is er geen gerecht dat beter past dan overheerlijke mosselen met verse frietjes!
Tagged With: aardappelen, ajuin, authentiek, België, Belgisch, boerenkost, frieten, frietjes, friteuse, groene selder, klassiek, look, mosselen, moules, Nederland, Nederlands, noordzee, patat, patatten, schaal, schaaldieren, selder, typisch, ui, verse frieten, verse frietjes, zee, zeeland, zeeuws, zeevruchten, zomer, zonnig





