Recepten - Speciale gelegenheid
Appelcake met amandel
Een lekkere klassieker bij thee, koffie, als nagerecht of tussendoortje: cake! Het simpele basisrecent kan je makkelijk uitbreiden, bijvoorbeeld met stukjes appel. In dit recept gaan we nog een (klein) stapje verder, en zorgt amandel voor een verfijnde extra smaaksensatie!
Tagged With: amandel, appel, appelcake, appelen, athentiek, bakken, België, Belgisch, cake, extra, feestelijk, gebak, gesuikerd, grootmoeders keuken, kids, kinderen, kinderfeestje, klassiek, klassieker, koffie, nagerecht, oven, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, typisch, vanille, yoghurt, zelfgebakken, zoet, zoetigheid
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tagged With: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Kip met appelmoes en frietjes
Voor een echte klassieker die bij jong en oud geliefd is moet je niet ver zoeken. Een doodsimpele maar overheerlijke gebraden kip, zelfgemaakte knapperige frietjes en al even zelfgemaakte appelmoes - klinkt heerlijk toch?
Tagged With: appelen, appelmoes, België, Belgisch, boerenkost, classic, elke dag, feestelijk, frieten, frietjes, gebraden kip, grootmoeders keuken, herkenbaar, kids, kinderen, kip, klassiek, klassieker, lokaal, nostalgie, nostalgisch, oven, plaatselijk, typisch, vlaams, Vlaanderen, zelfgemaakt, zondagse kost
Mosselen met Oude Geuze (Sofie Dumont)
Dit verrassende gerecht komt van pas wanneer het mosselseizoen nog volop aan de gang is maar je stilaan een originelere variant wil proberen dan de klassieke variant met frietjes. Sofie Dumont toont je hoe je met Oude Geuze en een verfijnd mosterdroomsausje een delicaat voor- of hoofdgerecht kan presenteren dat het ook op de BBQ als papillot erg goed doet.
Tagged With: amuse, barbecue, bbq, België, Belgisch, bier, geuze, koken met bier, mosselen, mosterd, mosterdroomsaus, noordzee, origineel, Oude Geuze, papillot, papilot, peterselie, roomsaus, seafood, selder, sofie dumont, speciaal, venkel, voorgerecht, vtm, vtm koken, zuurdesem, zuurdesembrood
Halloween-gehaktbrood
Op 31 oktober ontsnappen we er al lang niet meer aan: Halloween! Hoewel de oorsprong teruggaat naar de Kelten, kennen we het feest vooral vanwege de typische Amerikaanse folkore die ondertussen ook in Europa populair is geworden. Al wie graag gruwelijk lekker wil koken rond die dag, moet dit waanzinnig leuke recept geprobeerd hebben!
Tagged With: bacon, curryketchup, eng, feest, feestelijk, gehakt, gehaktbrood, gemengd gehakt, gerookt spek, grappig, griezelig, halloween, kalfsgehakt, ketchup, kids, kinderfeestje, knoflook, leuk, met kinderen, origineel, oven, ovengerecht, pompoen, rundgehakt, speciaal, spek, spooky, ui, varkensgehakt, verrassend
Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
Tagged With: alle seizoenen, ballen, balletjes, basilicum, België, boerenkost, classic, dragon, eieren, feestelijk, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Hof van Cleve, kalfsgehakt, klassieker, kroketten, kruiden, kruidig, madeira, mosterd, past altijd, peter goossens, peterselie, puree, tomaten, tomatensaus, typisch, typisch belgisch, varkensgehakt, vlaams, Vlaanderen, zondag, zondagse kost
Ovenschotel met rijst, tomatenpesto en koolvis (Sofie Dumont)
Een lekkere ovenschotel kan heel veel variatie bevatten. Je kan zelfs aan de slag met rijst! Sofie Dumont haalt in dit toffe recept al haar kookkunsten boven en combineert rijst met vis, seizoensgroentjes en flinke smaakmakers. Heerlijk!
Tagged With: andijvie, boerenkool, dragon, fusion, gegrild, gevarieerd, grillen, groene kool, kabeljauw, kool, koolvis, noordzee, oven, ovenschaal, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pesto, rijst, rode pesto, savooi, savooikool, spinazie, tomaten, tomatenpesto, veel smaak, vis, witte vis, zee
Zoete en rokerige Mexicaanse kip (Ottolenghi)
De rijzende ster van chef Yotam Ottolenghi brengt een veelvoud aan uitzonderlijk lekkere smaken en unieke combinaties uit allerlei windstreken. Smaak staat centraal, en dat is niet anders in dit geweldige recept. Rokerige en pittige kippenbouten worden heerlijk afgewerkt met, jawel, chocolade. Benieuwd? Probeer het zelf en laat je verrassen!
Zalm met erwtenstoemp, bacon en bearnaise (Jeroen Meus)
Dit recept van Jeroen Meus staat voor een rijkelijk gerecht dat veel lekkers combineert. Jeroen combineert een flink stuk zalm met een stevige puree waar erwtjes en knapperige stukjes bacon de show stelen. Een klassieke (maar zelfgemaakte!) bearnaisesaus maakt het festijn compleet. Een ideaal gerecht wanneer het net iets meer mag zijn.
Tagged With: bacon, bearnaise, bearnaisesaus, dragon, erwtenpuree, erwtenstoemp, gastrique, gerookt spek, groene kruiden, kervel, kruiden, kruidig, laurier, luxe, luxueus, puree, royaal, saus, spek, spekjes, stoemp, surf en turf, vis, witte wijn, zalm, zee, zondag, zondagse kost
Risotto met mosselen
Risotto is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Met mosselen maak je een verfijnde maar iets minder bekende variant die nochtans heel populair is op feestelijkheden. Absoluut het proberen waard!
Tagged With: bacon, bouillon, chili, fijn, gerookt spek, italiaans, Italiaanse gerechten, Italië, knoflook, look, mosselen, peterselie, prei, rijst, risotto, selder, spekjes, verfijnd, vis, visbouillon, witte wijn, zee, zeevruchten
Citroen- en ricottataart (Antonio Carluccio)
Geen betere culinaire gids in de traditionele Italiaanse keuken. Voor het programma 'Two Greedy Italians' bezocht hij samen met Genaro Contaldo de mooiste plekjes van Italië, op zoek naar typische gerechten. Deze zoete lekkernij is heel kenmerken voor het zuiden: maximum smaak, minimum aan kosten en moeite. Deze lekker frisse en smeuïge taart is een perfect dessert op een hete zomerdag.
Tagged With: Antonio Carluccio, authentiek, bakken, bladerdeeg, Carluccio, citroen, citroenen, dessert, ei, eieren, gedroogd fruit, Genaro Contaldo, italiaans, Italië, klassiek, mascarpone, nagerecht, oven, ricotta, suiker, taart, traditioneel, Two Greedy Italians, vakantie, verse kaas, zeste, zoet, zomer, zomers, zon, zonnig, Zuid-Italië, zuiden, zuiders
Aperoglaasje met asperge en forel
Een moderne klassieker als hapje of tijdens de aperitief is een glaasje met verfijnd lekkers. Je kan er alle kanten mee op en het is bijzonder makkelijk te serveren. Dit recept met asperges, zeerkraal en forel is een echte smaaksensatie. Ideaal tijdens de lente, wanneer het Belgische 'witte goud' in seizoen is.
Tagged With: amuse, aperitief, apero, asperges, eenvoudig, feestelijk, forel, gerookte forel, gerookte vis, glaasje, hapje, lente, lente-feest, Pasen, simpel, tapa, tapas, vis, voorgerecht, witte asperges, zeerkraal
Asperges in witte saus
De ultieme Belgische klassieker uit grootmoeders keuken tijdens de lente-maanden? Asperges in witte saus, natuurlijk! Dit op-en-top Belgische bijgerecht schitterend in smaak en smeuïgheid. Ontdek in dit basisrecept hoe jij de perfecte asperges in een al even perfecte bechamelsaus kan klaarmaken.
Tagged With: asperge, asperges, bechamel, bechamelsaus, België, Belgisch, Belgische keuken, bijgerecht, bloem, boter, boter bloem, delicatesse, Frans, Franse keuken, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, lam, lamsvlees, lokaal, Pasen, peterselie, plaatselijk, rosbief, rund, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vegetarisch, veggie, vlaams, Vlaanderen, witte asperges, witte goud, witte saus
Aardbeiencrumble (Piet Huysentruyt)
Lekkere verse aardbeien zijn op zichzelf een volwaardig dessert. Hun heerlijke smaak is synoniem voor de lente- en zomermaanden. Wanneer het net dat ietsje meer mag zijn zonder gek veel moeite, is deze crumble van Piet Huysentruyt een leuk idee. Dit simpel en smeuïg dessertje is extra lekker met een bolletje vanille-ijs.
Poulet Grand Mère (Sofie Dumont)
Voor de allerlekkerste gerechten is het dikwijls de moeite om even je licht op te steken bij grootmoeders. Dankzij hun jaren ervaringen weten ze als geen ander hoe je heel lekker kan koken zonder franjes. Dit recept van vtm-chefkok Sofie Dumont is geïnspireerd op die wijsheid. Gewoon lekker, lekker gewoon is het motto. Dit Bourgondische gerecht is het ideale weekenddiner voor jong en oud.
Tagged With: aardappelen, België, Belgisch, bieslook, boerenkost, Bourgondisch, erwten, erwtjes, Frankrijk, Frans, Frans-Belgisch, gebraden kip, gerookt spek, grootmoeders keuken, grootmoeders kost, kip, kippenbouillon, klassiek, peterselie, pommes chateau, Poulet Grand Mère, sofie dumont, spek, spekjes, traditioneel, vtm, vtm koken, zilverui, zilveruitjes, zondag, zondagse kost





