Recepten - Feestelijk
Zeebaars met saffraanrisotto en zeekraal (Colruyt)
Wie houdt van een luxueus (voor)gerecht met verfijnde smaken uit de zee, zal zonder twijfel dit recept willen proberen. Het receptenteam van Colruyt bedacht een smeuïge en feestelijke risotto met saffraan, gecombineerd met zeebaars en zeekraal. Een heerlijk recept voor echte lekkerbekken!
Tagged With: bezoek, chique, Colruyt, feest, feestelijk, kerst, kerstmis, kreeftenfond, lompviseieren, luxueus, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, parmezaan, parmezaanse kaas, party, rijst, risotto, romantisch, saffraan, saffraanrisotto, schaaldieren, smeuïg, starter, valentijn, vis, visgerecht, visgerechten, voorgerecht, witte vis, zeebaars, zeekraal, zeevruchten, zilt
Italiaanse aperitiefkrans
Ben je de typische potjes met chips, nootjes en blokjes kaas een beetje beu bij het aperitieven? Dan biedt deze Italiaanse krans met zonovergoten ingrediënten een uitweg. Met de meest verfijnde ingrediënten uit het mediterraanse schiereiland, verras je je gasten en laat je ze heerlijk smikkelen. Ook leuk als ontbijt of lichte lunch met knapperig brood.
Tagged With: alle seizoenen, aperitief, aperitieven, apero, artisjok, basilicum, basilicumblaadjes, bezoek, brood, burrata, charcuterie, ciabatta, feestelijk, fijne vleeswaren, gedroogde tomaat, gerookte kaas, groene olijven, ham, hapjes, hesp, italiaans, Italië, kaas, lunch, mediterraans, met brood, mozzarella, olijfolie, olijven, pancetta, prosciutto, salami, scamorza, stokbrood, tapas, voorgerecht, zachte kaas, zomer, zomers, zongedroogde tomaat, zwarte olijven
Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)
Dat je met Sint-Jakobsnootjes net iets feestelijk kookt, is geen geheim. Ze zijn bovendien zo fijn en puur van smaak, dat een al te uitgebreid recept niet nodig is. Jeroen Meus weet dat uiteraard ook, daarom leert hij je met dit fijne recept een feestelijk voorgerechtje klaar te maken met krokante stukjes spek en pompoen.
Tagged With: amuse, appel, bieslook, butternut, butternutpompoen, chili, chilivlokken, chique, coquilles, crunch, crunchy, dragon, feest, feestelijk, hapje, Jeroen Meus, jonagold, kerst, kerstmis, knapperig, kruiden, kruidig, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, pompoen, pompoenstukjes, royaal, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsschelpen, Sint-Jakosbnoten, spek, spekblokjes, spekjes, tijm, tuinkers, vis, voorgerecht, witte wijnazijn, zee, zeevruchten
Gegratineerde oesters
Hoewel oesters absoluut niets nodig hebben om een heerlijke hapje of voorgerechtje te zijn, kan je ze net zo goed bereiden. Een heerlijk eenvoudige manier is ze gratineren: met een scheutje wijn en een beetje kaas heb je een heerlijk feestelijk hapje klaar zonder veel werk.
Tagged With: aperitief, apero, champagne, chique, feest, feestelijk, gegrilde kaas, gratineren, hapje, kerst, kerstmis, luxe, luxueus, nieuwjaar, oesters, oud en nieuw, oudjaar, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, party, romantisch, royaal, schaaldieren, valentijn, voorgerecht, witte wijn, zee
Geroosterde eend met bloedappelsien en steranijs (Ottolenghi)
In dit recept maakt Yotam Ottolenghi een klassieker met een twist klaar. Het bekende "Magret de canard à l'orange" uit Frankrijk, is een typisch recept met een eendenfilet en een saus op basis van appelsienen. Ottolenghi kiest in dit recept voor de iets verfijndere smaak van bloedappelsienen en voegt er talloze smaakmakers zoals steranijs aan toe. Het geheim? Enkele uren voorzien om het vlees rustig te laten marineren.
Tagged With: anijs, appelsien, azijn, bloedappelsien, chilipeper, chillie, eend, eendenborst, eendenfilet, Frankrijk, Frans, fruit, koken met fruit, komijn, kruidig, magret de canard à l'orange, marinade, marineren, mediterraans, mediterraanse kruiden, middellandse zee, Ottolenghi, pittig, rode wijn, sherry azijn, sinaan, sinaasappel, steranijs, uitgesproken, variant twist, veel smaak, veel smaakmakers, veel smaken, venkel, venkelzaad, wild, Yotam Ottolenghi, zuiders
Mini-blauwebessentaartjes
Het beste aan een dessert of zoetigheid tussendoor: niet gek veel werk. Dat is precies wat je in dit leuke recept kan vinden: uiterst makkelijke, maar smaakvolle en originele minitaartjes met een sappige vulling van blauwe bessen. Let wel op: je hebt een cupcake- of muffinbakvorm nodig voor dit makkelijke recept.
Tagged With: blauwe bessen, bosbessen, brunch, dessert, dessertje, dessertjes, ei, eieren, gebak, kind, kinderen, kindvriendelijk, koffie, kruimeldeeg, ontbijt, oven, snack, snel klaar, suiker, taart, taartdeeg, thee, tussendoor, tussendoortje, vegetarisch, veggie, verrassend, weinig werk, zoet
Parelhoen (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in een feestelijke variant op een klassieke gebraden kip, kan het betrekkelijk eenvoudig houden door voor parelhoen te kiezen. Net als kip kan je de vogel eenvoudig braden en serveren met talloze sauzen en bijgerechten. De smaak is echter wat verfijnder en meer uitgesproken: perfect voor een speciale gelegenheid. Ontdek hieronder wat Piet Huysentruyt zijn favoriete recept is.
Tagged With: bouillon, champugnons, feest, feestelijk, gebraad, gebraden parelhoen, gerookt spek, gevogelte, kerst, kerstmis, kip, kippenbouillon, laurier, oud en nieuw, oven, ovengebakken, ovengerecht, parelhoen, Pasen, Piet Huysentruyt, speciaal, speciale gelegenheid, spek, spekblokjes, spekreepjes, tijm, wit vlees, witte wijn
Scampi met geroosterde artisjok
De populariteit van scampi is eenvoudig te verklaren: een verfijnde, karakteristieke smaak die zich buitengewoon goed laat combineren met talloze ingrediënten. Eenvoud siert echter, denk maar aan die heerlijke klassiekers zoals scampi met look of diabolique. Dit eenvoudige recept (dat je best inzet als voorgerecht) kiest voor geroosterde artisjok: een ware delicatesse!
Tagged With: artisjok, artisjokken, bijgerecht, dille, elegant, italiaans, Italië, knoflook, look, lunch, Marsala, mediterraans, met brood, met pasta, scampi, scampi's, snel klaar, tussengerecht, verfijnd, voorgerecht, weinig ingrediënten, weinig werk, witte wijn, zuiver
Gegratineerd witloof met ham en kaas
Die deze klassieker niet kan appreciëren, weet niet wat hij/zij mist! Dit op-en-top Belgische gerecht is een geliefde keuze tijdens koude maanden omdat het fantastisch, hartverwarmend recept is met typische ingrediënten van bij ons: hesp, witloof en kaas. Een smeuïge puree maakt deze traditionele topper af.
Tagged With: aardappelpuree, België, Belgisch, boerenkost, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gratin, grootmoeders keuken, ham, hesp, hespenrollen, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, lokale producten, nootmuskaat, oven, ovenschotel, puree, stoemp, streekproducten, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, witlof, witloof
Ragout met wortelen, bonen en gehaktballetjes (Sandra Bekkari)
Dit gerecht van Sandra Bekkari is een heerlijk gezond stoofpotje met veel groentjes en fijne gehaktballen voor het hele gezin. Ook wanneer je bezoek ontvangt is het een uitstekende keuze: al het werk kan je netjes op voorhand doen zodat het stoofpotje al staat de pruttelen wanneer je de deur opent.
Tagged With: aardappelen, boontjes, champignons, éénpansgerecht, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gezond, groene kruiden, groentebouillon, groenterijk, kalfsgehakt, krielaardappelen, krieltjes, kruiden, mager, op voorhand, peterselie, ragout, room, Sandra Bekkari, sjalot, sojaroom, sperziebonen, stoofpotje, stoverij, tuinkruiden, veel groenten, verse kruiden, wortel, wortelen
Konijn op grootmoeders wijze
Konijn staat niet zo vaak meer op het menu. Geen wonder dat die typische, klassieke recepten met het (nochtans erg smaakvolle) vlees het meest populair blijven. Er valt dan ook niets in te brengen tegen die enige echte manier "op grootmoeders wijze!".
Tagged With: België, Belgisch, bruin bier, comfort food, feestdagen, frieten, frietjes, gerookt spek, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, koken met bier, konijn, kroketjes, kroketten, op grootmoeders wijze, peterselie, puree, rozijnen, slaatje, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoven, stoverij, streekgerecht, suiker, traag garen, traag gegaard, typisch, ui, vlaams, Vlaanderen, wild, winter
Sponscake met aardbeien
Een sponscake is de perfecte keuze voor liefhebbers van zacht en sappig gebak. Aangevuld met verse aardbeitjes en wat slagroom maak je er zonder gek veel werk een fraai en lekker dessert van waar jong en oud van zal smullen.
Tagged With: aardbeien, aardbeitjes, bloem, boter, Brits, brunch, cake, dessert, ei, eieren, Engeland, fruit, kids, kindvriendelijk, koffie, lunch, melk, nagerecht, nagerechtje, Pasen, rood fruit, sappig, slagroom, sponscake, suiker, taart, thee, vanille, vanille-extract, verjaardag, volle melk, zoet, zoetigheid
Stoverij van everzwijn met blauwe bessen
Tijdens de feestdagen kan het geen kwaad om haast decadent met smaken te strooien. Vooral wild leent zich erg goed tot volle, krachtige en contrasterende ingrediënten. De inspiratie voor deze unieke stoverij van ever met blauwe bessen haalden we bij Glühwein: zoet en toch kruidig. Perfect om je kerst- of nieuwjaarsfeest culinair in te zetten!
Tagged With: appelsien, blauwe bessen, cognac, decadent, ever, everzwijn, feestdagen, feestelijk, frieten, frietjes, gluhwein, herfst, jeneverbes, jeneverbessen, kaneel, kerst, kerstmis, kippenbouillon, knoflook, krachtig, kroketjes, kroketten, kruidig, laurier, look, luxe, nieuwjaar, nootmuskaat, oud en nieuw, oudjaar, puree, rode wijn, royaal, stoofvlees, stoverij, ui, volle smaak, whiskey, whisky, wild, wildseizoen, winter, wortel, zwijn
Provençaalse mosselen met ovenfrietjes (Sandra Bekkari)
Leve het mosselseizoen! Deze plaatselijke lekkernij is buitengewoon lekker wanneer ze naturel worden klaargemaakt, maar omdat variëren én een extra portie groentjes nooit kwaad kan, presenteert Sandra Bekkari in dit recept haar variant met een Provençaal sausje, zelfgemaakte frietjes én homemade mayonaise.
Tagged With: basilicum, Bourgondisch, courgette, droge witte wijn, ei, feestelijk, Frankrijk, Frans, frieten, frietjes, gezonde variant, homemade, krielaardappelen, krieltjes, kruidig, look, mayo, mayonaise, mosselen, mosterd, op Provençaalse wijze, paprika, Provençaalse kruiden, Provencaalse saus, rozemarijn, Sandra Bekkari, schelpdieren, sjalot, tijm, tomatenblokjes, veel groentjes, vis, weekdieren, zelfgemaakt
Appelmuffins
Een luchtige muffin is een heerlijk tussendoortje dat prima past bij een tasje koffie of thee. Dit luchtige gebak kan je makkelijk zelf klaarmaken. In dit basisrecept ontdek je heerlijk eenvoudige instructies om zelf appelmuffins met een snuifje kaneel te maken.
Tagged With: amerika, amerikaans, appel, appelen, appelstukjes, bakken, bakpoeder, België, Belgisch, bloem, boter, cake, cakejes, ei, eieren, feest, feestje, gebak, gebakjes, kaneel, kinderfeest, kinderfeestje, muffins, oven, room, suiker, vanillesuiker, vegetarisch, veggie, verjaardag, zout





