Recepten - Mediterraan - Italiaans

Penne met kippengehakt

Penne met kippengehakt
Voor een lekkere pastabereiding hoef je niet uitzonderlijk origineel te zijn. De ultieme basis uit de Italiaanse keuken waar je altijd op kan rekenen: tomatensaus! In dit recept gaan we aan de slag met kippengehakt, fijne kruiden en een resem groentjes. Een heel fijn en smaakvol resultaat gegarandeerd, voor jong en oud!

Quinoa Caprese (Sandra Bekkari)

Quinoa Caprese (Sandra Bekkari)
Sandra Bekkari is een absolute fan van quinoa. De kleine bolletjes uit Zuid-Amerika hebben uitstekende voedingswaardes en zijn in een handomdraai klaar. Perfect voor al wie graag lekker tafelt maar ook aan zijn of haar lijn wil denken. In dit toffe recept combineert quinoa met een typische ingrediëntengroep uit Italië: mozzarella, tomaatjes en basilicum. Lekker zomers!

Slowcooker Bolognese (Gennaro Contaldo)

Slowcooker Bolognese (Gennaro Contaldo)
Het geheim van een klassieke bolognese (of ragu) is engelengeduld. Hoe langer de saus rustig kan pruttelen, hoe intenser de smaak. Dat weet de ervaren Italiaanse chef Gennaro Contaldo als geen ander. Net daarom gebruikt hij in dit recept een slow cooker, dat geeft deze hemelse maar bijzonder eenvoudige pastasaus alle tijd van de wereld om helemaal perfect te worden. Wil je helemaal scoren? Maak dan de saus een dag op voorhand klaar!

Citroentiramisu (Jeroen Meus)

Citroentiramisu (Jeroen Meus)
Vrijwel iedereen is ongetwijfeld vertrouwd met één van de meest beroemde Italiaanse desserts: tiramisu. Dit lekkere nagerecht op basis van mascarpone is een stevige afsluiter. Jeroen Meus vertelt je in dit recept hoe je een frissere variant kan maken met citroen. Zeker zo smeuïg en heerlijk zomers!

Bistecca Fiorentina (Pepe Giacomazza)

Bistecca Fiorentina (Pepe Giacomazza)
Een Bistecca Fiorentina, ofwel Florentijnse biefstuk, is een heerlijke specialiteit uit Firenze. Een flinke T-bone steak (maar je kan ook met een entrecôte aan de slag) wordt onbehandeld gegrild en achteraf gekruid. Heerlijk en puur Italiaans eten! Njam-chef Pepe Giacomazza geeft je in dit recept zijn versie, vergezeld van gebakken krieltjes en een verrassende salsa verde.

Capellini met scampi (Gordon Ramsay)

Capellini met scampi (Gordon Ramsay)
Capellini is een Italiaanse pastasoort die nog fijner dan spaghetti is. Deze erg fijne slierten, ook liefkozend bekend als 'engelenhaar', lenen zich tot heel elegante bereidingen. Dat weet ook Gordon Ramsay, de Britse chef die niet verlegen is om een straffe uitspraak. Gelukkig kan hij net zo straf koken, de uiterst smakelijke en frisse saus op basis van knoflook, witte wijn, kappertjes, kerstomaatjes en citroen uit dit recept is werkelijk fantastisch bij scampi en pasta.

Pasta met spinazieballetjes (Antonio Carluccio)

Pasta met spinazieballetjes (Antonio Carluccio)
Dit fantastische recept van de Brits-Italiaanse topkok Antonio Carluccio bedacht hij voor zijn restaurants bij gebrek aan een vegetarische optie. Het gerecht, Pennoni Giardiniera genaamd, werd een instant klassieker. De spinazieballetjes zijn verrassend makkelijk te maken en ongelooflijk vol van smaak. De grote pasta's en zachte courgettesaus maken het feest compleet. Dit recept moet je geprobeerd hebben!

Witte bonen in tomatensaus (Jamie Oliver)

Witte bonen in tomatensaus (Jamie Oliver)
Voor heel simpele dingen lijkt een recept soms wat overbodig. Denk gerust aan deze hier: bonen in tomatensaus. Daarvoor warm je toch gewoon een blik op? Als het van Jamie Oliver afhangt niet! Met dit makkelijke recept geef je deze klassieker een Italiaanse boost waardoor je er, vergezeld van knapperig brood, een volwaardige lunch/maaltijd van kan maken. Lekker, simpel en efficiënt.

Penne pesto met broccoli en kastanjechampignons (Sandra Bekkari)

Penne pesto met broccoli en kastanjechampignons (Sandra Bekkari)
Het succes van Sandra Bekkari haar recepten zit in eenvoud, smaak en gezondheid. Daar is dit snelle recept een leuk voorbeeld van: een klassieke pasta pesto wordt zo veel meer na de Bekkari-makeover door toevoeging van broccoli en champignons.

Spaghetti Frutti di Mare

Spaghetti Frutti di Mare
Elke lekkerbek weet dat zeevruchten de ware sterren zijn van zilte gerechten. Hun rijke en gevarieerde smaak heeft weinig nodig om te schitteren. Dat weten ze als geen ander langs de kusten van de Middellandse Zee, waar dit gerecht haar inspiratie haalde. De truc van dit simpele maar verrassend lekkere en pittige recept? Spaanse chorizo! Benieuwd? Probeer dan vlug deze zalig lekkere Spaghetti Frutti di Mare met dit recept.

Mediterraanse kalkoenstoverij (slowcooker)

Mediterraanse kalkoenstoverij (slowcooker)
Fans van veel smaak zullen dit recept absoluut kunnen appreciëren. De mediterraanse keuken bestaat immers niet echt, het is zo'n ruim gebied dat het een noemer is om veel verschillende stijlen te duiden (Frans, Italiaans, Spaans, Noord-Afrikaans, Arabisch,...). Die waaier aan smaken en invloeden komt heel uitgebreid aan bod in dit originele recept dat bovendien al het werk aan jouw slowcooker overlaat.

Pastaschotel met kippenchipolata (Colruyt)

Pastaschotel met kippenchipolata (Colruyt)
Wanneer jouw zoektermen vandaag 'kindervriendelijk', 'gemakkelijk' en 'snel klaar' zijn, is dit leuke recept van Colruyt het antwoord. Dit snelle gerecht is niet alleen kindvriendelijk, het bevat ook lekker veel groentjes.

Snelle pasta met erwtjes en spek (Jamie Oliver)

Snelle pasta met erwtjes en spek (Jamie Oliver)
Elke ouder of drukbezette persoon kent het verhaal: 's avonds moet er eten op tafel verschijnen, maar je hebt weinig tijd. Tegelijkertijd gruwel je van (ongezonde) kant-en-klare maaltijden. Voor dat wekelijkse dilemma bestaan er recepten als dit, een heerlijk snelle pasta van Jamie Oliver met erwtjes en spekjes.

Risotto met geroosterde scampi en paprika

Risotto met geroosterde scampi en paprika
Deze verleidelijk lichte risotto met gegrilde scampi is de perfecte keuze voor een gezellig diner of een knusse tête-à-tête. Risotto is vaak een zwaar gerecht, voornamelijk door de behoorlijke hoeveelheid Parmezaanse kaas. In dit recept niets van dit, dit elegant gerecht barst van smaak zonder op de maag te liggen.

Spiering met paprika en pasta (Jeroen Meus)

Spiering met paprika en pasta (Jeroen Meus)
Voor een zalig stoofpotje kan je ook met varkensvlees aan de slag. In dit recept gaat Jeroen Meus aan de slag met spiering, varkensvlees uit de nek: helemaal niet duur en heerlijk mals. Samen met paprika en pasta resulteert dat in een smaakvol feestmaal voor jong en oud. Bij voorkeur één dag op voorhand klaar te maken!