Recepten - Belgisch
Pasta met zalm en spinazieroom

Snel, niet al te moeilijk en toch gezond koken? Het is een uitdaging waar we vaak mee worstelen. Bondige en eenvoudige receptjes kunnen dan een hemelse oplossing zijn. Vandaar: volkoren pasta met zalm, spinazie en kerstomaatjes in luchtig roomsausje. Klaar in een handomdraai en verdomd lekker!
Tagged With: basilicum, beginner, comfort food, easy, eenvoudig, gezond, kerstomaatjes, kerstomaten, kindvriendelijk, linguine, linguini, pijnboompitjes, room, roomsaus, roomsausje, snel klaar, spaghetti, spinazie, sport, sporten, tagliatelle, vis, volkoren, volkoren pasta, zalm, zalmfilet
Pasta carbonara met spek en prei (Jeroen Meus)

Dit gerecht van Jeroen Meus blinkt uit in smaak én snelheid! De knapperige spekblokjes combineren heerlijk met fijn gesnipperde prei en de traditionele carbonara-bereiding met ei en Parmezaanse kaas.
Tagged With: authentiek, carbonara, eieren, gemalen kaas, geraspte kaas, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaas, klassiek, klassieker, parmezaanse kaas, pasta, peper, prei, snel klaar, spaghetti, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, Varken, varkensvlees, weinig werk, zwarte peper
Hertensteak met wildsaus en knolselderstoemp

In het wildseizoen mag je geen kans onbenut laten om van de meest fijne stukjes vlees te genieten. Zo is een hertensteak weinig goedkoop, maar onvoorstelbaar lekker en vol van smaak. Meer dan een stevige knolselderstoemp en een origineel wildsausje heb je niet nodig om op een kille dag een simpele en toch culinaire maaltijd op tafel te toveren!
Tagged With: aardappelen, alledaags, bruine fond, chocolade, culinair, hazelnoot, hazelnootjes, hersft, hert, hertensteak, kindvriendelijk, knolselder, knolselderpuree, laurier, ontbijtspek, peterselie, porto, puree, rode wijn, saus, selder, spek, steak, stoemp, ui, veenbessen, wild, wildfond, wildsaus, wildseizoen, winter, wortel
Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)

Bloedworst is een ietwat vergeten delicatesse van bij ons. Al wie er onterecht de neus voor ophaalt heeft het verfijnde product nog nooit een eerlijke kans gegeven. Dit recept kan ongetwijfeld helpen: een smeuïge puree en zoete appeltjes passen er perfect bij. (h)Eerlijke boerenkost voor elke dag!
Tagged With: aardappelpuree, alledaags, appelen, appeltjes, België, Belgisch, beuling, bloedworst, boerenkost, boskoop, bruine fond, grootmoeders keuken, herfst, honing, kindvriendelijk, port, puree, sofie dumont, stoemp, stoofappelen, vlaams, Vlaanderen, waterkers, winter, witte port, zwarte pens
Steak met linguini en broccoli (Colruyt)

Voor simpele maar geslaagde combinaties kan je altijd op het receptenteam van Colruyt rekenen. Deze snelle pasta combineert broccoli met steak en voegt er edamameboontjes en een crunchy accent van walnoot aan toe. Perfecte dagdagelijkse kost!
Tagged With: biefstuk, broccoli, Colruyt, dagelijks, edamame, eenvoudig, linguine, linguini, pasta, rode ui, rumpsteak, rund, rundsvlees, snel klaar, steak, voor elke dag, walnoten, weinig ingrediënten
Uilencupcakes

Wie houdt van snoezige gebakjes die bij een thema zoals Halloween of tovenarij aansluiten moet niet verder zoeken. Deze uilencupcakes zijn ontzettend schattig en lekker tegelijkertijd!
Tagged With: bloem, boter, botercème, brunch, chocolade, cupcake, cupcakes, dessert, feestelijk, feestje, gebak, gebakjes, halloween, Harry Potter, kids, kinderen, kindvriendelijk, koekjes, M&M, M&M's, magie, magisch, ontbijt, oreo, Smarties, snack, speculaas, speculoos, suiker, tovenarij, toveren, tussendoor, tussendoortje, uil, uilen, vanille, vanillesuiker, zoet
Witte pens met spruitjes in kaassaus (Jeroen Meus)

Wie niet zo tuk is op spruitjes moet dit eenvoudige gerecht van Jeroen Meus een kans geven. Een smeuïge kaassaus zorgt voor een mildere smaak waar je misschien zelfs de allerkleinsten zelfs mee kan bekoren. Jeroen serveert witte pensen en gekookte aardappelen bij. Lekkere boerenkost van bij ons!
Tagged With: aardappel, bechamel, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, eenvoudig, gekookte aardappelen, gekookte patatten, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, patat, pens, pensen, simpel, spruiten, spruitjes, typisch, vlaams, Vlaanderen, weinig ingrediënten, witte pens, witte pensen, witte saus
Penne met chorizo, grijze garnalen en groene asperges

De mogelijkheden met pasta zijn eindeloos. En hoewel eenvoud doorgaans de meest verstandige keuze is, kan het nu en dan leuk en vooral extra lekker zijn om met net dat ietsje meer aan de slag te gaan. Ontdek daarom in dit recept een royale pasta met chorizo, bisque, grijze garnalen en groene asperges.
Tagged With: alledaags, apserge, aspergepunten, bisque, chorizo, deluxe, farfalle, garnalen, garnalenbisque, grijze garnalen, groene asperges, italiaans, Italië, kerstomaat, kerstomaten, knoflook, korte pasta, kreeftenbisque, kruidig, look, macaroni, met een twist, origineel, pasta, penne, peterselie, pittig, rigatoni, royaal, sjalot, Spaans, Spanje, surf and turf, tomaat, Varken, vis en vlees, worst, zee
Entrecôte met hasselbackaardappelen

Niks mis met een klassieke steak-friet. Soms mag het echter wat origineler zijn. Dit recept brengt dezelfde, beproefde combinatie van rundsvlees met aardappelen, maar op een originele manier. Perfect in combinatie met warme of koude seizoensgroentjes en een warme saus.
Tagged With: aardappelen, alle seizoenen, bearnaise, biefstuk, entrecote, feestelijk, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, hasselback, klassiek, klassieker, oven, ovengebakken, peperroom, rood vlees, rund, rundsvlees, saus, Scandinavië, seizoen, seizoensgroentjes, steak, vlees, voor elke dag, Zweden
Garnalenbisque met puree en gepocheerd ei

Dit recept is ontzettend rijk aan smaken en texturen, waardoor het erg feestelijk is. Tegelijkertijd blijft het allemaal vrij eenvoudig en zijn er geen ingewikkelde of speciale kooktechnieken voor nodig. De garnalenbisque heeft enkel wat tijd nodig, de puree wat liefde en de gepocheerde eitjes een beetje training. Het wordt hoe dan ook heerlijk tafelen met dit royale voorgerecht of selecte hoofdgerecht.
Tagged With: bezoek, bisque, bouillon, chique, cognac, ei, eieren, feestelijk, fond, garnalen, garnalenbisque, gepocheerd ei, grijze garnalen, hoofdgerecht, kerst, kerstmis, kippenfond, laurier, luxe, luxueues, noordzee, Pasen, peterselie, pocheren, puree, romig, room, royaal, schaaldieren, soep, starter, stoemp, tijm, tomatenpuree, voorgerecht, witte wijn, wortel
Pastagratin met gehakt, prei en tomaten (Colruyt)

Wie niet al te veel geld wil spenderen aan een voedzaam avondmaal dat ook geschikt is voor de allerkleinsten kan rekenen op deze simpele maar doeltreffende pastagratin van Colruyt. Met een snelle tomatensaus, gesnipperd preiwit en gehakt regel je een makkelijke schotel comfortfood voor het hele gezin zonder stress.
Tagged With: basilicum, budget, comfort food, comfortfood, éénpansgerecht, eenvoudig, Emmentaler, farfalle, gehakt, gemalen kaas, gezin, gratin, gratineren, Gruyère, kaas, kids, kidsproof, kindvriendelijk, makkelijk, niet duur, op voorhand, ovenschotel, paprikapoeder, pasta, pastagratin, penne, prei, preiwit, schotel, snelle hap, spirelli, tijm, tomaat, tomatenblokjes, tomatensaus, tomatenstukjes, varkensgehakt, voor elke dag
Royale vispannetjes met wittewijnsaus

Op feestelijke momenten is het nooit verkeerd om terug te grijpen naar beproefde klassiekers. Een vispannetje is bijvoorbeeld relatief eenvoudig maar kon toch erg luxueus zijn. Ontdek in dit recept een erg verfijnde bereidingsmethode van individuele potjes met de lekkerste stukjes vis en een elegant sausje op basis van witte wijn.
Tagged With: België, Belgisch, bezoek, butternut, chique, coquilles, Emmentaler, feest, feestelijk, garnalen, gegratineerd, gemalen kaas, gratin, gratineren, Gruyère, individuele porties, kabeljauw, kappertjes, kerst, kerstmis, kroketten, luxe, luxueus, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, peterselie, prei, preiwit, puree, rivierkreeftjes, room, roomsaus, scampi, schelvis, Sint-Jacobsvrucht, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsnoten, steranijs, vis, visbouillon, visfond, visfumet, vispannetjes, wijting, witte vis, witte wijn, witte wijnsaus, zalm, zee, zeevruchten
Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)

Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.
Tagged With: bezoek, dagelijkse kost, feest, feestelijk, gebraden vlees, gerookt spek, herfst, Jeroen Meus, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstmis, krielpatatjes, krieltjes, oven, ovengebakken, ovengebakken groentjes, rozemarijn, selder, snelle mosterdsaus, spek, tijm, veel groentes, venkel, winter, wortelen, zondagse kost
Yoghurtdip met komkommer

Deze gezonde dipsaus heeft wat weg van tzatziki, de Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook, maar is sneller en eenvoudiger. Perfect om een groep gasten snel en efficiënt van een lekker maar gezond hapje te voorzien.
Tagged With: amuse, apero, azijn, bezoek, brood, broodstokken, chips, dille, dip, dippen, dipsaus, feestelijk, fris, gasten, goedkoop, Griekse yoghurt, groene kruiden, hapje, komkommer, kruidig, peterselie, soepstengels, stokjes, tapa, tapas, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, voorgerecht, yoghurt
Haas van de bomma (Piet Huysentruyt)

Voor dit recept duikt Piet in de goedbewaarde geheimen van de bomma. Een authentiek en toch verrassend recept uit grootmoeders keuken, met andere woorden: malse stukken haas in een verfijnde saus op basis van rode wijn en chocolade. Niet bijzonder veel werk, wel verrassend en zelfs behoorlijk feestelijk.
Tagged With: appelmoes, België, Belgisch, chocolade, gerookt spek, gestoofd, grootmoeder, grootmoeders keuken, haas, herfst, klassiek, klassieker, konijn, mosterd, oma, oma's keuken, peperkoek, Piet Huysentruyt, rode wijn, slow cooking, spek, stoven, stoverij, tijd genoeg, tijm, traag gegaard, traditioneel, vlaams, wild, wildseizoen, winter, zoet en zout