Spek? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 10 Spek? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 10

 

Recepten - spek

Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin

Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin
Tijdens de kerstdagen kan kalkoen niet op het menu ontbreken. Dit smakelijke vlees is, indien je het sappig kan bereiden, een ware traktatie voor jong en oud. Dat sappig is niet zo makkelijk, bovendien vragen ook de feestelijke garnituren - zoals aardappelgratin en champignons in een whiskeysausje - ook veel aandacht. Paniek? Niet nodig, dit recept helpt je de feestdagen doorkomen als een volleerde kok!

Gemengd wildstoofvlees met ovengebakken wintergroenten

Gemengd wildstoofvlees met ovengebakken wintergroenten
Bestaat er een betere klassieker dan stoofvlees met frietjes? Winter of zomer, altijd lekker. Daarnaast kan je makkelijk variëren op die beproefde klassieker. Dit seizoensrecept brengt het beste van de herfst- en wintermaanden op je bord: gemengd stoofvlees van wild (ree, haas en duif), met een fijne selectie van wintergroentjes (pastinaak, koolrabi, raapjes, wortel en aardappel). Smullen maar!

Quiche met spekjes, spruitjes en kastanjechampignons

Quiche met spekjes, spruitjes en kastanjechampignons
Quiche behoeft geen introductie meer: het is lekker, makkelijk een veelheid aan ingrediënten zijn geschikt om zonder moeite tot een lekker resultaat te komen. Deze variant op de hartige taart is buitengewoon geschikt voor tijdens de kille herfstmaanden.

Spätzle met spek, spruitjes, kastanjechampignons en roomsaus

Spätzle met spek, spruitjes, kastanjechampignons en roomsaus
Spätzle is een typische pasta uit het zuiden van Duitsland. Deze zachte eiernoedels passen bij heel wat gerechten, hun fijne maar stevige smaak is heel veelvuldig inzetbaar. In het zuiden van Duitsland (regio Schwabenland) wordt deze pasta dan ook zomer en winter gebruikt. Dit recept laat je een flink stoofpotje maken, ideaal op een frisse herfst- of winterdag. Met spekjes, spruitjes, kastanjechampignons en een rijke roomsaus kan je Duits-getinte diner niet meer stuk!

Varkensstoofpotje met donker bier

Varkensstoofpotje met donker bier
Niets leuker om klaarmaken dan een traditioneel stoofpotje. Alles in één pot, rustig laten pruttelen en aan tafel. Dit stoofpotje combineert verschillende najaarsgroentjes met mals varkensstoofvlees. Een donker biertje maakt het feest compleet.

Gehaktstoofpotje in roomsaus

Gehaktstoofpotje in roomsaus
Wanneer de dagen terug korter en frisser worden, smaakt er niets beter dan een dampend stoofpotje. Het vooruitzicht op gezellige avonden voor het haardvuur kunnen niet zonder stevige maar smakelijke éénpansgerechten zoals dit simpel maar lekker stoofpotje van boerengehakt.

koude bonensalade met knapperig spek

koude bonensalade met knapperig spek
Deze frisse salade blinkt uit in een eenvoud en smaak. Met slechts een handvol ingrediënten heb je een lekker voor- of bijgerechtje. Ook lekker als lunchsalade of bij een barbecue.

Groene kool met spekjes, kastanjechampignons en puree

Groene kool met spekjes, kastanjechampignons en puree
Een groene kool doet niet onmiddellijk aan een fris gerechtje denken, eerder aan winterse stoofpotjes. Toch kan je een kool net zo goed fris en elegant op tafel toveren, het vraagt slechts iets meer moeite en een gebalanceerd recept. Het eerste aspect is voor jouw rekening, met het tweede helpen we je graag op weg! Met behulp van uitgelezen ingrediënten zoals rozijntjes, kokosschilfers en kastanjechampigons maak je zonder probleem iets origineel en lekker van een groene kool.

Linzenstoofpotje met worstjes

Linzenstoofpotje met worstjes
Een dampend stoofpotje is altijd heerlijke kost. Warm, simpel, smaakvol en eenvoudig. Perfect na een lange dag om lekker van te smullen. Dit, grotendeels op de Duitse keuken geïnspireerde, stoofpotje is lekker smeuïg en stevig dankzij de smaakvolle linzen en fijne worstjes. Een verrassend lekker en eenvoudig gerecht om jong en oud mee te plezieren.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is de Franse, iets verfijndere, variant van onze klassieke stoverij (stoofvlees). Deze zalige Franse klassieker combineert langzaam gestoofd rundsvlees met rode wijn (een Bourgogne, dat spreekt), uitjes en spek. Een onweerstaanbaar en heel traditioneel gerecht uit de eenvoudige Frans-Bourgondische keuken dat het tot haute cuisine heeft geschopt.

Stoofvlees met wintergroenten (Colruyt)

Stoofvlees met wintergroenten (Colruyt)
Met stoofvlees kan je nooit iets verkeerds doen. Lekker en niet moeilijk. Anderzijds wil je het misschien wel een keer origineler? Dan is dit recept precies wat je zoekt: met behulp van enkele typische winterse ingrediënten wordt je vertrouwde stoofvlees een zalig winters stoofpotje. Bij voorkeur één dag op voorhand klaar te maken!

Spaghetti all’Amatriciana (Antonio Carluccio)

Spaghetti all’Amatriciana (Antonio Carluccio)
Dit recept vertelt je, met dank aan Antonio Carluccio, hoe je een échte, authentieke Italiaanse pasta klaarmaakt. Heel eenvoudig, zuiver van smaak, niet lang werk en piekfijn in balans. Geen wonder dat deze bereiding in en rond Rome een echte klassieker is.

Blinde vinken met gestoofde groentjes in bruine saus (Colruyt)

Blinde vinken met gestoofde groentjes in bruine saus (Colruyt)
Wat is er klassieker dan blinde (of loze) vinken? Deze vleeslekkernij uit België en Nederland bestaat al flinke tijd, en dat mag niet verbazen. Met wat groentjes in een stevig sausje zijn deze gehaktbroodjes omwikkeld met spek, ham of een dun lapje rundsvlees niet te versmaden.

Pizza met spek, paprika en champignons

Pizza met spek, paprika en champignons
Met een versgebakken pizza kan je iedereen plezieren. Lekker, snel klaar en stukken gezonden dan diepvrieskost. Dit recept vertelt je hoe een zalige pizza met spekjes, paprika en champignons te bereiden. Heerlijk!

Gestoofde rodekool

Gestoofde rodekool
Alle culinaire hoogstandjes ten spijt, er gaat niets boven grootmoeders keuken: alledaagse, stevige en lekkere boerenkost zonder gedoe. Een absolute klassieker die tijdens de wintermaanden niet mag ontbreken: gestoofde rodekool. Het vergt dan wel wat moeite, geduld en fijne smaakpapillen (de finale kruiding is niet eenvoudig), het resultaat is telkens weer hartverwarmend. Aan de slag!