Recepten - rode wijn
Goulash
Wat stoofvlees is voor België, is goulash voor Hongarije. Deze ingedikte vleesstoofpot is heel populair in Oost-Europa en bestaat in flink wat varianten. Er bestaan dan ook talloze familierecepten die al generaties meegaan. De basis is echter eenvoudig: rundsvlees, paprika, tomaten, vleesbouillon en voldoende gaartijd. Perfect om van te smullen op gure dagen.
Tagged With: goulash, herfst, Hongarije, karwei, klassiek, knoflook, komijn, langzaam, laurier, look, oost-Europa, paprika, paprikapoeder, pasta, puree, rijst, rode wijn, rund, runds, rundsbouillon, rundsstoofvlees, rundsvlees, rustig, smaakvol, stevig, stevige kost, stoofvlees, stoven, stoverij, tomaten, traag garen, traditie, traditioneel, winter
New York Sour
Een New York Sour is een karaktervolle cocktail voor liefhebbers van wijn en whisky. Niet meteen wat je op een zomers terrasje wil drinken, wel perfect op een kille avond of als origineel nagerecht.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, amerika, amerikaans, avond, bourbon, chique, citroen, citroensap, cocktail, dessert, diner, drank, drankje, ei, eieren, eiwit, feest, feestelijk, herfst, nagerecht, new york, NY, rode wijn, siroop, sour, sterke drank, verwarmend, whiskey, whisky, wijn, winter, winters, zondag
Tagliatelle al ragu Bolognese (Antonio Carluccio)
Als je op zoek wil naar een echte, authentieke bolognesesaus is er geen betere bron dan Antonio Carluccio. De sympathieke kok leefde voor de Italiaanse keuken en stelde alles in het werk om authentieke bereidingen te promoten. In dit recept leer je dat een originele bolognese-saus veel eenvoudiger is dan wij ze doorgaans maken. En toch zal je geen tekort hebben aan smaak, integendeel! Ontdek snel het geheim van de enige echte Italiaanse klassieker.
Tagged With: Antonio Carluccio, authentiek, bologna, bolognaise, bolognese, bouillon, gehakt, gemengd gehakt, italiaans, Italië, kalfsgehakt, kippenbouillon, klassiek, mediterraans, middellandse zee, pancetta, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, procsiutto, rode wijn, selder, spaghetti, spek, stoven, tagliatelle, tomaten, tomatenpasta, tomatensaus, traditie, traditioneel, ui, vakantie, varkensgehakt, vlees, winter, wortel, zomer
Glühwein
Wie december zegt, zegt kerstmarkten! Niets gezelliger dan je kille handen warmen aan een heerlijk hete kop glühwein. Deze traditionele warme drank is wereldwijd beroemd en bovendien makkelijk zelf te maken. Er bestaan talloze varianten, met dit eenvoudige receptje ben je zeker van een lekker resultaat zonder al te veel gedoe.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, anijs, appelsien, citroen, feestdagen, feestelijk, gezellig, gluhwein, hartverwarmend, heet, kaneel, kerst, kerstmarkt, kerstmis, kruidnagel, mulled wine, nieuwjaar, oudjaar, rode wijn, sinaas, steranijs, suiker, warme drank, winter, winters, zoet
Hertensteak met rodewijnsaus, vijgen en bospaddestoelen
Het leukste aan de feestdagen is zonder twijfel de feestdis. Vooral wild is een populaire keuze, en terecht! Het krachtige, smaakvolle vlees leent zich tot allerlei receptjes vol heerlijke smaakcontrasten. Zo past de volle rodewijnsaus uit dit recept perfect bij de malse hertensteaks. Aangevuld met zoete vijgen, fijne champignons en pommes duchesses, wordt dit een feestmaal om duimen en vingers af te likken!
Tagged With: bospaddenstoelen, bospaddestoelen, champignons, chique, cognac, feest, feestdagen, feestelijk, frituren, gefrituurd, herfst, herten, hertenkalf, hertensteak, kerst, kerstmis, kroketten, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, paddestoelen, party, pomme duchesse, rode wijn, rodewijnsaus, royaal, saus, vijg, vijgen, wild, wildseizoen, zoet en zout, zondag, zondagse kost
Groentenrijke hachis parmentier (Sandra Bekkari)
Een hachis parmentier is een hartverwarmend en heel traditioneel ovengerecht uit Frankrijk. De basis is eenvoudig: gemengd gehakt (vaak van restjes) met puree in de oven, lekker simpel. Er bestaan talloze varianten en uitbreidingen op de deze klassieker. Sandra Bekkari vervangt in dit recept het vlees door - zoals we van haar gewoon zijn - een flinke dosis groentjes.
Tagged With: aardappel, aardappelen, bloemig kokend, bloemkool, champignons, comfort food, courgette, éénpansgerecht, Frankrijk, Frans, gehakt, geitenmelk, gemengd gehakt, groenterijk, hachis parmentier, kikkererwten, klassiek, klassieker, mediterraans, oven, ovenschotel, paprika, pecorino, peterselie, puree, rode wijn, Sandra Bekkari, selder, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, tuinkruiden, veel groenten, veel groentjes, vegetarisch, veggie, vtm, vtm koken, wortel, wortelen
Biefstuk met speculaassaus (Colruyt)
Een lekkere doordeweeks maaltijd klaarmaken die toch een beetje origineel is? Daarvoor moet je bij Colruyt zijn! De smeuïge speculaassaus maakt dit simpele gerechtje net tot dat ietsje meer. Heerlijk!
Tagged With: aardappelen, alledaags, biefstuk, bonen, boontjes, bresaola, Colruyt, doordeweeks, eenvoudig, gedroogd vlees, gewoon, klassiek, makkelijk, met een twist, normaal, origineel, rode wijn, rund, rundsvlees, simpel, speculaas, speculoos, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, steak, verrassend, vleesbouillon, zoet
Entrecote Provençale met frietjes (Jeroen Meus)
Eén van de lekkerste stukjes rundsvlees: entrecote! Het malse vlees leent zich bovendien tot allerlei bereidingen. In dit recept gaat Jeroen Meus de zuiderse toer op met een fantastische Provençaalse saus. Heerlijk tafelen gegarandeerd!
Tagged With: bekende chef, biefstuk, Bourgondisch, courgette, dagelijkse kost, één, entrecote, Frankrijk, Frans, frieten, frietjes, herbes des provence, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, mediterraans, paprika, provençaals, Provençaalse kruiden, Provencaalse saus, Provençale, rode wijn, rozemarijn, rund, runds, rundsvlees, saus, smakelijk, steak, tijm, tomaten, tomatensaus, tv, venkel, wortel, zomer, zomers, zon, zonnig, zuiden, zuiders
Coq-au-vin
Coq-au-vin is één van de meest authentieke klassiekers uit de Franse keuken. Het principe achter dit smaakvolle, hartverwarmende recept is eenvoudig: eenmaal de haan te oud was geworden, vloog ie genadeloos de pot in. Om het veelal ietwat vlees van de oude haan mals te maken, was voldoende rode wijn en een lange gaartijd essentieel. Deze klassieker moet je alleszins ook eens geprobeerd hebben, heerlijke zondagse kost zonder veel moeite!
Tagged With: Bourgondisch, champignons, cognac, coq-au-vin, flamberen, Frankrijk, Frans, frieten, gerookt spek, gerookte spekjes, grootmoeders keuken, haan, kip, kippenbouillon, klassiek, klassieker, kroketten, rode wijn, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoofpot, stoofpotje, stoven, tuinkruiden, wijn, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Trofie Liguri met pancetta in rode wijn-tomatensaus
Een simpele maar smakelijke pasta is hét kenmerk van de Italiaanse keuken. Met weinig veel klaarmaken, het is een typische en geliefde Italiaanse kunst. Deze lekkere pasta voor groot en klein heiligt dit principe. Met tomaten, een scheut rode wijn, pancetta en basilicum organiseer je in een handomdraai een topdiner! Tussen haakjes: de trofi liguri, typische pasta uit Ligurië, kan je uiteraard vervangen door iets gelijkaardigs.
Tagged With: alledaags, basilicum, cucina povera, cucina povere, eenvoudig, familie, gezin, italiaans, Italië, kerstomaten, makkelijk, mediterraans, mediterraanse keuken, pancetta, pasta, rode wijn, simpel, snel, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm, tomaten, tomatensaus, trofi, trofi liguri, vlug klaar, zomer, zomers, zuiden, zuiders
Spirelli met kip in de oven
Wanneer de zon terug begint te schijnen na de kille wintermaanden, lijkt het gek om een ovenschotel klaar te maken. Je kan echter heel lekkere en zomerse schotels maken die bovenal heel makkelijk zijn. Dit recept leert je een fijne pastaschotel met kip te maken, propvol zonnig lekkers!
Tagged With: basilicum, chili, comfort food, courgette, easy, éénpansgerecht, gegratineerd, gratineren, grill, grillen, groenten, groentjes, italiaans, Italië, kaas, kip, kippenborst, kippenfilet, kippenreepjes, maïs, makkelijk, mozzarella, oregano, oven, ovenschaal, ovenschotel, paprika, pasta, rode wijn, rozemarijn, rucola, simpel, spirelli, tomaten, tomatenblokjes, tomatensaus, zomer, zomers, zonnig
Stoofvlees van everzwijn met witloofsalade (Jeroen Meus)
Een stevige schep stoofvlees is een geliefde klassieker. Het wordt nog lekkerder wanneer je dat stoofvlees maakt van een stevig stuk wild: everzwijn! Jeroen Meus helpt je deze winterse topper klaarmaken, vergezeld van een fris witloofslaatje en een doodgewone, gekookte aardappel. Zo lekker, en toch alledaags.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, Bekgië, Belgisch, dagelijkse kost, ever, everstoofvlees, everzwijn, gewoon, herfst, Jeroen Meus, klassiek, mayonaise, normaal, oven, rode wijn, stevig, stoofvlees, stoven, stoverij, tijd genoeg, traag, wild, winter, witloof, witloofsalade, zoet en zout
Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus
Wanneer de herfst is aangebroken, is ook het jachtseizoen geopend. Een ideale periode om de meest feestelijke en smaakvolle gerechten klaar te maken. Met dit recept zal je weinig gasten teleurstellen, integendeel. Dit is volwaardig feestmateriaal! Enkel opletten met de timing, die moet goed zitten om je eters optimaal te laten genieten.
Tagged With: Belgisch, Bourgondisch, feest, feestelijk, Frans, herfst, hert, hertenkalf, kerst, kertsmis, klassiek, knolselder, knolselderpuree, nieuwjaar, oud en nieuw, rode wijn, royaal, speciaal, wijn, wijnsaus, wild, wildseizoen, winter
Varkenshaasje met paddenstoelenmengeling in rodewijnsaus
Het geheim van een rijkelijke maaltijd zit 'm soms in heel eenvoudige accenten die de pure smaak van alle ingrediënten netjes samenbrengen. De meest eenvoudige manier om daartoe te komen: een lekkere saus! Dit toffe recept is ideaal op zondag: een malse varkenshaas aangevuld met een piekfijn sausje.
Tagged With: aalbessen, aalbessengelei, Belgisch, Bourgondisch, cayenne, cayennepeper, champignons, feestelijk, filet, frieten, frietjes, gezelig, herfst, kroketjes, kroketten, kruiden, kruidnagel, kruidnagels, lekker, look, paddenstoel, paddenstoelen, pijnboompitjes, pijnboompitten, rijk, rijkelijk, rode wijn, rode wijnsaus, room, roomsaus, rozeamrijn, saus, simpel, smaakvol, traditioneel, ui, uien, uitjes, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, verse kruiden, vol, weekend, wijnsaus, zilveruitjes, zondag
Vegetarische spaghetti bolognese met linzen (Jamie Oliver)
Vegetarische varianten van klassieke gerechten voelen en klinken vaak wat verkeerd. In veel gevallen voelt vlees immers als typisch en essentieel aan voor dat gerecht. Het kan nochtans perfect om geweldig lekkere varianten te maken zonder vlees. Jamie Oliver helpt je op weg met deze fantastische vegetarische bolognese op basis van linzen. Absoluut het proberen waard!
Tagged With: alternatief, anders, bleekselder, bolognese, bolognesesaus, chianti, eekhoorntjesboord, geduld, geen vlees, gezond, inkoken, Jamie Oliver, kaas, knoflook, laurier, leuk, look, makkelijk, origineel, Parmegiano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pastasaus, peterselie, rode ui, rode wijn, rozemarijn, selder, simpel, spaghetti, tijd genoeg, tomaten, tomatensaus, vegetarisch, vegetarisme, vegie, vezels, wortel, wortelen