Recepten - basilicum
Tomatenrisotto met zeebaars (Colruyt)

Simpel en altijd lekker? Risotto, natuurlijk! De Italiaanse klassieker met rijst is een echte allemansvriend die op allerlei manieren bereid kan worden. De koks van supermarktketen Colruyt kiezen in dit recept voor de op-en-top mediterrane smaken van basilicum en tomaat, in combinatie met reepjes chorizo en een mals stukje zeebaars.
Tagged With: basilicum, beginner, chorizo, Colruyt, gebakken rijst, italiaans, Italië, kindvriendelijk, kippenbouillon, klassiek, klassieker, kruidig, makkelijk, mediterraans, origineel, rijst, risotto, simpel, smaakvol, tomaten, tomatenrisotto, vis, vis en vlees, witte wijn, zee, zeebaars, zonnig, zuiders
Heilbot met tagliatelle en kerstomatensaus

Heilbot is een gesmaakte vis die vlot combineert met ingrediënten uit alle windstreken. Zo combineren we deze vis met een Italiaans gerechtje: tagliatelle met een kerstomatensausje. Simpel, alledaags en toch verfijnd lekker.
Tagged With: alledaags, balsamico, basilicum, citroen, gebakken vis, heilbot, italiaans, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kerstomatensaus, knoflook, look, pasta, rode ui, rucola, tagliatelle, tomaten, tomatensaus, vis, visfilet, voor elke dag, witte wijn
Spaghetti met inktvis

Het leuke van spaghetti is dat de pasta zo veelzijdig is. Dit recept start met een eenvoudige en eerder klassieke van tomatensaus, maar door met inktvisringen en enkele fris-zure toetsen te werken maak je toch iets dat origineler is dan je doorgaans mag verwachten.
Tagged With: basilicum, chili, chilipeper, fris zuur, inktvis, inktvisringen, italiaans, Italië, kappertjes, kruidig, oregano, pasta, pittig, spaghetti, tomatenconcentraat, tomatensaus, vakantie, visbouillon, voor elke dag, witte wijn, zomers, zonnig, zuiders
Gegratineerde bulgur met tomatensaus

Bulgur is een minder bekend product in West-Europa. Zonde, wat de fijne en toch ietwat grove graankorrels zijn heel populair rond de Middellandse Zee en in Klein-Azië (denk aan taboulé). De hoge voedingswaarde maakt het een interessant product voor wie gezond wil variëren. In dit vegetarische recept gaan we aan de slag met een pittig tomatensausje, veel kruiden, pesto en een smeuïg kaaskorstje. Simpel maar lekker!
Tagged With: balsamico, basilicum, bieslook, bulgur, chili, chilipeper, comfort food, durum, éénpansgerecht, gegrilde kaas, gegrilld, gember, graan, gratin, grillen, groene pesto, kaas, kerstomaat, kerstomaatjes, Klein-Azië, knoflook, kruidig, makkelijk, mediterraans, middellandse zee, mozzarella, Noord-Afrikaans, oregano, oven, ovengebakken, parmezaanse kaas, pesto, pesto verde, pijnboompitjes, pikant, pittig, simpel, tarwe, tomaat, tomaten, vegetarisch, veggie, voor elke dag, zuiders
Dubbele paprikakip (Jamie Oliver)

Dit snelle recept van Jamie Oliver mag je meteen als je nieuwe favoriet inschalen. Een simpele kipfilet, lekker in alle eenvoud, wordt gecombineerd met kikkererwten in een sausje van zoete paprika en een crunchy paprikasalsa. Weinig ingrediënten, evenmin veel werk, maar een maximum aan smaak en lekker gezond (koolhydraatarm).
Tagged With: balsamico, balsamicoazijn, balsamicocrème, basilicum, gepelde tomaten, gezond, Jamie Oliver, kikkererwten, kip, kipfilet, knoflook, koolydraatarm, look, low carb, origineel, paprika, paprikakip, rode paprika, snel klaar, tomaten, verrassend, weinig ingrediënten, zomers, zonnig, zuiders
Pasta putanesca met kabeljauw

Pasta putanesca is een beroemde klassieker uit Italië. De zilte, ietwat pikante saus op basis van knoflook, ansjovis en chili is zo eenvoudig en toch ontzettend smaakvol. In dit recept voegen we er als extra een mals stukje kabeljauw aan toe. Een eenvoudige maar lekkere en heel doeltreffende aanvulling.
Tagged With: ansjovis, authentiek, basilicum, chili, chilipeper, comfort food, italiaans, Italië, kabeljauw, kappertjes, klassiek, klassieker, linguine, olijven, oregano, pasta, pasta putanesca, spaghetti, tagliatelle, vis, voor elke dag, witte vis, zilt, zomer, zomers, zuiders, zwarte olijven
Minestronesoep

Minestronesoep is een onverslijtbare klassieker uit de Italiaanse keuken waar je elke dag van het jaar van kan genieten. Het concept van de royale soep is dan ook heerlijk eenvoudig: allerlei groentjes in grove stukjes in een pittige en kruidige tomatensoep. Met dit basisrecept maak ook jij deze heerlijke (maaltijd)soep.
Tagged With: aardappelen, authentiek, basilicum, basisrecept, bouillon, courgette, elk seizoen, erwten, erwtjes, gezond, groentebouillon, grootmoeders keuken, italiaans, Italië, klassieker, knoflook, lunch, maaltijdsoep, mediteraans, minestrone, pasta, prei, raap, soep, tomaten, tomatenblokjes, tomatenpuree, tomatensoep, veel groentjes, vermicelli, voor elke dag, voorgerecht, wortelen, zuiders
Pizza kip-pesto

Met pizza kan je nooit iets verkeerd doen. Jong en oud, winter of zomer, middag of avond? Pizza is altijd een succes. Het grootste voordeel is dan ook dat je er quasi alles op kan leggen. Zin in een extra zomerse pizza die op-en-top Italië is? Dan is deze pizza met malse stukjes kip en verse pesto wat je zoekt!
Tagged With: aperitief, basilicum, comfort food, elk seizoen, fastfood, feest, groene pesto, hapje, italiaans, Italië, kindvriendelijk, kip, kipfilet, kipreepjes, knoflook, lunch, mediterraans, middageten, mozzarella, oregano, passata, past altijd, pesto, pesto Genovese, pizza, plaatpizza, puntpaprika, tapa, tapas, tomaat, tomatensaus, voor elke dag
Minipizza’s van courgette (Sandra Bekkari)

Het gevaar van allerlei lekkere hapjes op feestelijke momenten is dat je buik snel vol raakt en het niet noodzakelijk gezonde dingen waren. Daar weet Sandra Bekkari een oplossing voor: simpele maar lekkere mini-pizza's van courgette en tomaat. Verrassend, licht en gezond maar overheerlijk!
Tagged With: amandelmeel, aperitief, basilicum, courgette, eenvoudig, feest, feestdagen, feestelijk, gezond, hapje, italiaans, Italië, kerstmis, knoflook, leuk, mager, mini-pizza, mozarella, nieuwjaar, oregano, origineel, oud en nieuw, oudjaar, oven, parmaham, Pasen, pizza, proever, rauwe ham, Sandra Bekkari, starter, tapa, tomaat, tomaten, tomatenblokjes, verjaardag, vermageren, voorgerecht
Coquilles met tomaten en twee pepers

Wie houdt van wat meer avontuur in de keuken, zal benieuwd zijn naar een receptje zoals dit! De pure smaak van Sint-Jakobosnoten (altijd lekker als verfijnd hapje of voorgerecht) wordt gecombineerd met technieken en smaken uit alle windstreken. Van een klassiek Italiaans bedje van tomaat en basilicum, tot een unieke roomsaus met twee pepers, kokos en koriander. Fusion van de bovenste plank.
Tagged With: basilicum, chique, coquilles, feestelijk, fusion, groene peper, hapje, italiaans, kokos, kokosroom, koriander, Oosters, origineel, peper, peperroom, roze peper, Sint-Jakob, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsnoten, starter, tomaat, verrassend, vissaus, voorgerecht, wereldkeuken, wok, wokken
Gepaneerde koteletten op Italiaanse wijze

Een ouderwetse varkenskotelet is een lekker stukje vlees dat we gerust weer wat vaker op het menu mogen zetten. Veel mensen zijn er echter minder dol op omdat het vlees snel taai wordt wanneer je het bak. Daar is dit originele recept de perfecte oplossing voor: dankzij een knapperig korstje met Italiaanse kruiden blijft het vlees extra mals.
Tagged With: basilicum, citroen, eenvoudig, ei, frituren, italiaans, Italië, kotelet, mals, mals vlees, mediteraans, met pasta, oregano, origineel, paneermeel, paneren, panko, paprikapoeder, salie, Varken, varkenskotelet, varkensvlees, verrassend, voor elke dag, zuiders
Geroosterde zalm met tomatensalsa

Meer vis op het menu zetten is altijd een goed idee. Vis is mager, gezond en gewoon lekker. Een geroosterd stukje zalmfilet is bijvoorbeeld fantastisch zonder al te veel poespas. In dit leuke, gezonde recept (dat perfect is als voorgerecht, lunch of lichte maaltijd) combineren we de sappige vis met een frisse salsa van tomaat. Heerlijk én mager.
Tagged With: basilicum, citroen, dieet, eenvoudig, geen koolhydraten, geroosterde vis, granaatappelpitjes, low carb, lunch, mager, makkelijk, puur, rode ui, roosteren, snel klaar, tomatensalsa, trostomaatjes, trostomaten, vermageren, vis, voorgerecht, zalm, zalm op vel, zalmfilet, zuiver
Gegrilde zalm met gebakken patatjes en ratatouille (Jeroen Meus)

Op de barbecue leggen we vooral vlees. Nochtans is ook vis een ware delicatesse als je die op hete kolen roostert of grillt. Jeroen kiest voor een sappig stukje zalm met gebakken patatjes en een royale ratatouille met heerlijk mediterrane groentjes. Zomers genieten!
Tagged With: aubergine, basilicum, bbq, brabecue, courgette, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gebakken patatjes, grillen, grof zout, Jeroen Meus, mediterraans, mediterraanse groentjes, paprika, passata, Provencaalse saus, rozemarijn, tijm, tomaat, tomaten, tomatensaus, zalm, zalm op vel, zalmfilet, zomer, zomers
Kipgehaktballen met speltpasta en broccolisaus (Sandra Bekkari)

Gehaktballetjes zijn terecht een favoriet bij jong en oud. Ook Sandra Bekkari is er dol op, al kiest ze liever voor kippengehakt wat magerder en gezonder is. Ze serveert er een heerlijke pasta met een broccolisausje en kastanjechampignons bij. genieten!
Gegrilde halloumi met mediterraanse groentjes

Snel, simpel, gezond en toch lekker? Dit toffe recept met zonnige vibes heeft het allemaal. De Cypriotische grillkaas halloumi smaakt lekker af in combinatie met enkele gegrilde en rauwe groentjes. Perfect als lunch, lichte maaltijd of voorgerecht.
Tagged With: afvallen, basilicum, courgette, dieet, gegrilld, gezond, grill, grillen, grillkaas, groentjes, halloumi, low carb, lunch, mager, mediterraans, middellandse zee, rucola, snel klaar, tomaat, trostomaat, vegetarisch, veggie, vermageren, voorgerecht, weinig werk, zomer, zonnig