Recepten - vlaams
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)
Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Tags: België, Belgisch, boerenkost, Bourgondië, Bourgondisch, braadkip, bruine fond, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoederskost, jagersaus, karakter, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouten, klassiek, klassieker, krachtig, laurier, peterselie, puree, rode wijn, saus, sofie dumont, spek, spekjes, stoofpot, stoofpotje, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, volle smaak, zondag
Biefstuk met pepersaus en knolselderpuree (Colruyt)
Het recepten-team van Colruyt weet dat regelmatig een gouden klassieker op het menu zetten een verstandige zet is. De typische gerechten uit grootmoeders keuken scoren immers zowel in smaak als eenvoud. Zoals een mals stukje biefstuk, een pittig peperroomsausje en een smeuïge knolselderpuree. Meer moet dat niet zijn!
Tags: aardappelen, aardappelpuree, basic, België, Belgisch, biefstuk, boerenkost, Colruyt, gerookt spek, groene peper, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, knolselder, knolselderpuree, knolselderstoemp, peper, peperbolletjes, peperroomsaus, pepersaus, puree, restaurantsteak, room, roomsaus, rund, rundsvlees, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, steak, stoemp, tuinkers, vlaams, Vlaanderen, waterkers
Ouderwetse kippensoep
Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.
Tags: altijd lekker, authentiek, België, Belgisch, gezond, groenten, grootmoeders keuken, helemaal zelf, kip, kippenbouillon, kippensoep, klassiek, klassieker, mager, ouderwets, powerfood, prei, retro, smaakvol, soep, traditioneel, veel groentjes, vlaams, Vlaanderen, wortel, zelf bouillon maken, zelf bouillon trekken
Stoofvlees met spek, veenbessen en rode wijn (Colruyt)
Hoewel er in de verste verte niets verkeerd is aan een grote pot oerdegelijk stoofvlees, mag het soms net dat ietsje meer zijn. Zo maakt Colruyt van deze Belgische klassieker iets feestelijk in dit uitstekende recept. De toevoeging van spekjes en veenbessen maakt er een onmisbaar gerecht van tijdens winter- en feestdagen.
Tags: authentiek, Belgisch, Blegië, boerenkost, Colruyt, feestdagen, feestelijk, frieten, frietjes, gewoon, gewoon lekker, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, lokaal, met een slaatje, opvallend, rode wijn, rundsstoverij, rundsvlees, stoofpot, stoofvlees, stoven, stoverij, typisch, variant, vlaams, Vlaanderen, winter, wintergerecht
Fazant in Duvelsaus
Het wildseizoen is een uitgelezen kans om vlees en gevogelte klaar te maken dat eerder zeldzaam is. Zo zijn we allemaal vertrouwd met de typische smaak van kip en is de meer verfijndere en karaktervolle smaak van fazant eerder onbekend terrein. Een gemis dat dit recept wil oplossen: naast gebakken patatjes en bloemkool zorgt het blonde speciaalbier Duvel voor een kenmerkend smaakpallet in dit feestelijke ovengerecht.
Tags: België, Belgisch, bloemkool, blond bier, bouillon, Duvel, Duvelsaus, éénpansgerecht, fazant, feestelijk, gerookt spek, gerookte spekjes, gevogelte, herfst, herfstmaanden, kippenbouillon, kippenfond, koken met bier, mosterd, oven, ovengebakken, room, spekjes, spekvet, sterk bier, tijm, uitpakken, vlaams, Vlaanderen, wild, wildseizoen, winter, zondagse kost
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tags: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Kip met appelmoes en frietjes
Voor een echte klassieker die bij jong en oud geliefd is moet je niet ver zoeken. Een doodsimpele maar overheerlijke gebraden kip, zelfgemaakte knapperige frietjes en al even zelfgemaakte appelmoes - klinkt heerlijk toch?
Tags: appelen, appelmoes, België, Belgisch, boerenkost, classic, elke dag, feestelijk, frieten, frietjes, gebraden kip, grootmoeders keuken, herkenbaar, kids, kinderen, kip, klassiek, klassieker, lokaal, nostalgie, nostalgisch, oven, plaatselijk, typisch, vlaams, Vlaanderen, zelfgemaakt, zondagse kost
Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
Tags: alle seizoenen, ballen, balletjes, basilicum, België, boerenkost, classic, dragon, eieren, feestelijk, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Hof van Cleve, kalfsgehakt, klassieker, kroketten, kruiden, kruidig, madeira, mosterd, past altijd, peter goossens, peterselie, puree, tomaten, tomatensaus, typisch, typisch belgisch, varkensgehakt, vlaams, Vlaanderen, zondag, zondagse kost
Varkenskotelet met wortelpuree, bimi en pickles (Jeroen Meus)
Als er één chef de kunst verstaat om van een alledaags gerecht toch iets speciaals te maken, is het wel Jeroen Meus. In dit heerlijk doordeweeks recept zorgt hij voor typische Vlaamse kost: een varkenskotelet met wortelpuree. De bimi - jonge broccolistengels - zorgen samen met een flinke schep pickels voor een verrassende afwerking.
Tags: alledaags, België, Belgisch, bimi, boerenkost, broccoli, comfort food, dagelijkse kost, één, gewoon, gewoon lekker, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, kotelet, pickles, puree, stoemp, typisch, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, weinig werk, wortelen, wortelpuree
Asperges in witte saus
De ultieme Belgische klassieker uit grootmoeders keuken tijdens de lente-maanden? Asperges in witte saus, natuurlijk! Dit op-en-top Belgische bijgerecht schitterend in smaak en smeuïgheid. Ontdek in dit basisrecept hoe jij de perfecte asperges in een al even perfecte bechamelsaus kan klaarmaken.
Tags: asperge, asperges, bechamel, bechamelsaus, België, Belgisch, Belgische keuken, bijgerecht, bloem, boter, boter bloem, delicatesse, Frans, Franse keuken, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, lam, lamsvlees, lokaal, Pasen, peterselie, plaatselijk, rosbief, rund, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vegetarisch, veggie, vlaams, Vlaanderen, witte asperges, witte goud, witte saus
Kalfsgebraad met lentegroenten
Het aanbreken van de lente is voor groente-liefhebbers een feest. Absoluut niets tegen wintergroenten, maar de frisse veelzijdigheid van de eerste lente-groentjes is echt iets om naar uit te kijken. Gecombineerd met een mals kalfsgebraad en kroketjes serveer je een feestelijk maal dat op elk paasfeest of zondagse familiebijeenkomst past. Mag het vlees echt mals en smaakvol zijn? Laat het dan één nacht marineren.
Tags: asperges, België, Belgisch, boerenkost, boontjes, courgette, feestelijk, gewoon, groene asperges, groentekrans, grootmoeders keuken, kalf, kalfs, kalfsfond, kalfsgebraad, kalfsvlees, klassiek, knolselder, kroketten, lente, lente-groenten, lentegroenten, paprikapoeder, Pasen, peultjes, rode wijn, room, sugar snaps, tuinkruiden, typisch, veel groenten, verse kruiden, vlaams, Vlaanderen, witte wijn, wortel, wortelen, zondag, zondagse kost
Gehaktballetjes met krieken (Piet Huysentruyt)
Sommige klassiekers zijn zo waanzinnig lekker, dat ze geen introductie nodig hebben. Gehaktballetjes met krieken is er zo eentje, heerlijk in alle eenvoud en past bij werkelijk élke gelegenheid. Benieuwd hoe topchef Piet Huysentruyt deze classic uit grootmoeders keuken klaarmaakt? Dit recept vertelt je alles!
Tags: authentiek, balletjes, Belgisch, Belgische keuken, boerenkost, bomma, brunch, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, krieken, lunch, met brood, middagmaal, noordkrieken, oma, ontbijt, paasbrunch, Piet Huysentruyt, sos piet, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaamse keuken, zoet en zout, zondag
Stoofvlees met friet (Jeroen Meus)
In eender welke nationale enquête scoort stoofvlees met friet erg hoog wanneer je om het lievelingsgerecht vraagt. Deze door-en-door Belgische klassieker is het allerlekkerst wanneer je alles helemaal zelf klaar maakte. Niemand geschikter dan Jeroen Meus om je bij dat vaderlandslievende proces te begeleiden!
Tags: alledaags, bekend, België, Belgisch, beroemd, bier, cultuur, dagelijkse kost, één, frieten, frietjes, gestoofd, grootmoeders keuken, grootmoeders kost, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, mayonaise, met bier, nationale gerecht, rund, runds, rundsstoverij, rundsvlees, stoverij, traag, traag gegaard, traditie, traditioneel, tv, typisch, vlaams, Vlaanderen
Zeeduivel in botersaus (Piet Huysentruyt)
Een smakelijk stukje vis, zoals zeeduivel, heeft weinig nodig om echt te schitteren. Zo'n eenvoudige klassieker uit grootmoeders keuken is botersaus. Helemaal niet moeilijk, en dankzij dit fantastische recept van Piet Huysentruyt kan jij er een waar culinair feestje van maken. Met een smeuïge puree van spekjes en spinazie tot de afwerking van grijze garnaaltjes toe: dit is feest!
Tags: alledaags, België, Belgisch, bieslook, boter, botersaus, Bourgondisch, dagelijkse kost, feest, feestelijk, garnaaltjes, garnalen, gerookt spek, grijze garnalen, kabeljauw, klassiek, klassieker, kust, luxe, luxueus, noordzee, Piet Huysentruyt, puree, spek, spekjes, spinazie, spinaziepuree, spinaziestoemp, stevige witte vis, stoemp, vis, vlaams, Vlaanderen, witte vis, zee, zeeduivel, zondag, zondagse kost
Spek met geroosterde spruiten en champignons (Colruyt)
Spruitjes mogen dan wel een kwalijke reputatie hebben, juist klaargemaakt zijn ze echt wel lekker. In dit recept worden ze piekfijn gecombineerd met kastanjechampignons, wat perfect past bij gebakken spek en een simpel (maar lekker!) gekookt patatje. Lekkere, gewone kost van Colruyt.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, België, Belgisch, boerenkost, bruine fond, champignons, citroen, Colruyt, fond, gekookte aardappelen, gerookt spek, geroosterd, gewoon, gezouten spek, grootmoeders keuken, herfst, herfstig, kastanjechampignons, origineel, oven, paddenstoelen, pecorino, roosteren, simpel, spek, spruiten, spruitjes, vlaams, Vlaanderen, winter, wintergroenten, winters