Olijfolie | - deel 2 Olijfolie | - deel 2

 

Recepten - olijfolie

Ontbijtbowl met cottage cheese

Ontbijtbowl met cottage cheese
Vlot en royaal ontbijten zonder te vervallen in de typische, gesuikerde zondes is niet evident. Daar past dit hartig recept een mouw aan: een heerlijke ontbijtbowl met cottage cheese en lekker veel groentes. Een low-carb topstart van de dag!

Gevulde courgette en puntpaprika (Sandra Bekkari)

Gevulde courgette en puntpaprika (Sandra Bekkari)
Wie een mediterrane wind door zijn of haar keuken wil laten waaien met een heerlijke waaier aan gezonde ingrediënten moet dit eenvoudige recept van Sandra Bekkari geprobeerd hebben. Een gevulde puntpaprika vergezeld van een gevulde courgette met stukjes kip, rode pesto, oregano én mozzarella - dat klinkt als een culinair maar gezond (low carb) festijn, toch?

Caprese-schotel met artisjok

Caprese-schotel met artisjok
Wanneer de zon haar beste beentje voor zet is het tijd om zalig te genieten van lichte, mediterraanse gerechten. De klassieker die het altijd doet? Tomaat en mozzarella. Perfect als lunch, starter of licht diner. In dit recept vullen we deze klassieker aan met artisjok en balsamicocrème, alsof je op een Italiaans terrasje zit!

Meloen met prosciutto en rucola

Meloen met prosciutto en rucola
Iedereen kent de klassieker der klassiekers wanneer het zonnetje weer schijnt: zoete partjes meloen vergezeld van een plakje rauwe ham. Fantastisch in alle eenvoud. Wens je er een iets vollediger (voor)gerecht van te maken? Dan is de rucolasalade uit dit recept jouw oplossing!

Italiaanse aspergesalade met dunne lende

Italiaanse aspergesalade met dunne lende
De kunst van een lekkere salade is om veel meer te doen dan een hoop groentjes bij elkaar te gooien. Door allerlei smaken, ingrediënten en structuren te variëren maak je iets feestelijk en verfijnd dat veel meer is dan een voorgerechtje. Zo is deze verfijnde, lauwe salade met asperges en dunne lende geïnspireerd op de Italiaanse keuken en een meer dan volwaardig gerecht.

Melanzane alla parmigiana (Sandra Bekkari)

Melanzane alla parmigiana (Sandra Bekkari)
Een vegetarische klassieker uit Italië van formaat: Melanzane alla parmigiana! Dit is een eenvoudige maar ontzettend smaakvolle ovenschotel met aubergine, kaas en tomatensaus. Behalve dat het een beetje werk vraagt, is er niks moeilijk aan dit gerecht dat je kan vergelijken met een klassieke lasagne maar dan zonder pasta of bechamelsaus en extra groentjes. Geen wonder dat ook Sandra Bekkari fan is!

Scampi met venkel en tuinkruiden

Scampi met venkel en tuinkruiden
Geen zin in altijd weer dezelfde charcuterie op je brood? Of zocht je een lekker, verfijnd voorgerechtje? Deze kruidige scampi's in een fijn sausje met venkel zijn exact wat je zocht!

Tomatenrisotto met zeebaars (Colruyt)

Tomatenrisotto met zeebaars (Colruyt)
Simpel en altijd lekker? Risotto, natuurlijk! De Italiaanse klassieker met rijst is een echte allemansvriend die op allerlei manieren bereid kan worden. De koks van supermarktketen Colruyt kiezen in dit recept voor de op-en-top mediterrane smaken van basilicum en tomaat, in combinatie met reepjes chorizo en een mals stukje zeebaars.

Orzo stroganoff met kippenballetjes

Orzo stroganoff met kippenballetjes
Wie houdt van een smeuïg pastagerecht zal dol zijn op deze eenvoudige maar smaakvolle bereiding met kippengehaktballetjes waar je maar één pan voor moet vuilmaken. Orzo (rijstvormige pasta) wordt gecombineerd met een klassiek stroganoff-sausje, bestaande uit champignons, zure room en mosterd. Perfecte dagelijkse en toch verrassende kost!

Inktvisslaatje (Pascale Naessens)

Inktvisslaatje (Pascale Naessens)
Een fris, licht slaatje met knapperige groentjes is exact wat je kan gebruiken op een zomerse, hete dag. Pascale Naessens maakt dit recept graag klaar op gelegenheden zoals ene barbecue met familie en/of vrienden. De stukjes inktvis zorgen voor extra smaak, structuur en geven het slaatje een extra zuiderse vibe. Maak het gerust op voorhand klaar: alles moet zeker een uurtje marineren.

Heilbot met tagliatelle en kerstomatensaus

Heilbot met tagliatelle en kerstomatensaus
Heilbot is een gesmaakte vis die vlot combineert met ingrediënten uit alle windstreken. Zo combineren we deze vis met een Italiaans gerechtje: tagliatelle met een kerstomatensausje. Simpel, alledaags en toch verfijnd lekker.

Asperges met gebakken zalm en yoghurtsausje (Sofie Dumont)

Asperges met gebakken zalm en yoghurtsausje (Sofie Dumont)
De elegante smaak van witte asperges vraagt om simpele en al even zachte combinaties die de smaak alle eer aandoen. Sofie Dumont kiest daarom in dit vetarme recept voor eenvoudige stukjes zalm, sla, een sausje op basis van komkommer en yoghurt en tot slot een gebakken eitje. Boordevol smaak en fantastisch als lunch of licht avondmaal.

Meloensalade met munt en prosciutto

Meloensalade met munt en prosciutto
Wanneer de temperaturen stijgen is het fijn om lichte, frisse en zomerse (bij)gerechtjes op tafel te toveren. Vers zomerfruit mag dan niet ontbreken. Zo is de combinatie van meloen en rauwe ham een klassieker van formaat. In dit gerecht breiden we die combo uit met tomaatjes en munt tot frisse lunch, salade, voorgerecht of bijgerecht.

Steak Fiorentina (Gennaro Contaldo)

Steak Fiorentina (Gennaro Contaldo)
De pure, volle smaak van een verfijnd stuk rundsvlees is wereldwijd in trek. Er bestaan dan ook talloze bereidingen waar steak de hoofdrol in speelt. Ook in Firenze, de Toscaanse hoofdstad, hebben ze hun favoriete recept: Steak Fiorentina. De Italiaanse tv-kok Gennaro Contaldo kan je als geen ander vertellen hoe je dit aanpakt, aangevuld met een simpele maar doeltreffende salade op basis van venkel en babyartisjok.

Spaghetti met inktvis

Spaghetti met inktvis
Het leuke van spaghetti is dat de pasta zo veelzijdig is. Dit recept start met een eenvoudige en eerder klassieke van tomatensaus, maar door met inktvisringen en enkele fris-zure toetsen te werken maak je toch iets dat origineler is dan je doorgaans mag verwachten.