Recepten - kerst
Toastjes met witloof-biercreme, zwarte pens en coquille
Tijdens de feestdagen mag een hapje écht feestelijk zijn. Dat betekent zorgvuldig geselecteerde producten, uitzonderlijke smaken en een mooie presentatie. Dit hapje is origineel en verrassend, perfect voor de Bourgondiër die houdt van een culinaire traktatie.
Tagged With: amuse, aperitief, aperitiefhapje, beuling, bier, biercrème, bieslook, bloedworst, chique, coquille, coquilles, coquilles saint-jacques, crème, culinair, feest, feestdagen, feestelijk, hapje, hapjes, kaneel, kerst, kerstmis, koken met bier, luxe, luxueus, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, pens, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakobsnoten, sint-jakobsoesters, Sint-Jakobsvruchten, speciaal, starter, toast, toastje, toastjes, uitzonderlijk, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, zeevrucht, zeevruchten, zoet-zout, zwarte pens
Gratin Dauphinois (Jeroen Meus)
Wanneer de feestdagen stilaan naderen, is het moment aangebroken om feestelijke klassiekers nog eens op tafel te toveren. En op wie anders dan Jeroen Meus kan je rekenen voor de juiste bereidingswijze? Vergeet kroketjes, met deze smeuïge gratin haal je het beste uit de Franse keuken en zullen je tafelgenoten heerlijk smullen.
Tagged With: aardappelen, bijgerecht, Bourgondisch, dagelijkse kost, één, Emmentaler, feestelijk, Frankrijk, Frans, gegartineerd, gratin, gratineren, grootmoeders keuken, Gruyère, Jeroen Meus, kaas, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knoflook, look, nootmuskaat, oven, ovenschotel, Pasen, romig, room, royaal, traditie, traditioneel, tv, vegetarisch, veggie, zondag, zondagse kost
Linguine met coquilles en truffelolie
Op zoek naar een uiterst feestelijk gerechtje met uitgelezen ingrediënten dat toch helemaal niet veel werk vraagt? Zoek niet verder, deze fantastisch lekkere en chique pasta is wat je zoekt. Perfect als voorgerecht of tussengerecht, of aangevuld met groentjes naar wens als hoofdgerecht.
Tagged With: chique, coquille, coquilles, coquilles saint-jacques, eenvoudig, feest, feestdagen, feestelijk, kerst, kerstmis, linguine, luxe, luxueus, makkelijk, munt, nieuwjaar, olie, origineel, oud en nieuw, oudjaar, parmezaan, parmezaanse kaas, Pasen, pasta, royaal, simpel, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakobsnoten, sint-jakobsoesters, Sint-Jakobsvruchten, truffel, truffelolie, tussengerecht, voorgerecht
Parelhoen op grootmoeders wijze
Liefhebbers van lekker eten weten al langer dat het allerbeste uit grootmoeders keuken komt. Er gaat niets boven traditionele kost, bereid zoals het al decennia bereid wordt. In dit recept ontdekken we een echte zondagse of zelfs feestelijke klassieker: parelhoen. Dit fijne, magere vlees komt niet zo vaak meer op tafel en leent zich dus perfect voor een plechtig moment.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, chique, feestdagen, feestelijk, Frans, gerookt spek, gevogelte, gewoon, grootmoeders, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, mager vlees, oud en nieuw, parelhoen, peterselie, plechtig, spek, spekjes, traditie, traditioneel, wild, wildseizoen, wit vlees, zondag, zondagse kost
Glühwein
Wie december zegt, zegt kerstmarkten! Niets gezelliger dan je kille handen warmen aan een heerlijk hete kop glühwein. Deze traditionele warme drank is wereldwijd beroemd en bovendien makkelijk zelf te maken. Er bestaan talloze varianten, met dit eenvoudige receptje ben je zeker van een lekker resultaat zonder al te veel gedoe.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, anijs, appelsien, citroen, feestdagen, feestelijk, gezellig, gluhwein, hartverwarmend, heet, kaneel, kerst, kerstmarkt, kerstmis, kruidnagel, mulled wine, nieuwjaar, oudjaar, rode wijn, sinaas, steranijs, suiker, warme drank, winter, winters, zoet
Broccoli-pastinaaksoep (Sandra Bekkari)
Wanneer je wel feestelijk wil koken maar enerzijds geen zin hebt in uren kokkerellen en anderzijds het toch nog feestelijk wil houden is dit toffe recept van Sandra Bekkari een echte life-saver. Deze smeuïge soep is heerlijk vol zonder één drupje room, terwijl de geroosterde amandelschilfers van dit soepje iets feestelijks maken.
Tagged With: amandel, amandelschilfers, broccoli, chique, easy, feestelijk, gemakkelijk, gezond, groentjes, kerst, kerstmis, light, lunch, mager, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, pastinaak, Sandra Bekkari, simpel, snack, soep, tussendoor, tussendoortje, veel groenten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voorgerecht, zondag, zondagse kost
La Vie en Rouge
Ook een schitterende cocktail mag niet ontbreken op jouw feestjes. Deze 'La Vie en Rouge' past dankzij de kleur en royale smaak perfect bij kerst, oud en nieuw! Of Valentijn, natuurlijk!
Tagged With: alcohol, alcoholische drank, chique, citroen, cocktail, cranberry, drank, drankje, drinken, feest, feestdagen, feestelijk, Grand Marnier, kerst, kerstmis, limoen, luxe, luxueus, nieuw, nieuwjaar, oud, oud en nieuw, oudjaar, rozemarijn, sap, siroop, veenbessen, veenbessensap
White Christmas Mojito
Vergeet het klassieke glaasje cava of champagne, tijdens de feestdagen mag het aperitief gerust wat gepimpt worden. Deze White Christmas Mojito is de perfecte opener van een geslaagd kerstfeest.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, aperitief, apero, chique, cocktail, drank, drankje, drinken, feest, feestelijk, granaatappel, granaatappelpitjes, kerst, kerstaperitief, kerstcocktail, kerstdrank, kerstmis, kokos, kokosmelk, kokosnoot, likeur, luxe, luxueus, mojito, munt, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, party, rum, White Christmas Mojito, witte rum
Winter Sangria
Het ultieme zomerdrankje in de winter? Zeer zeker, met dit originele recept zorg je voor het perfecte ontvangstdrankje op jouw kerstfeest!
Tagged With: alcohol, alcoholisch, aperitief, bruisend, classy, deluxe, feest, feestelijk, gemberbier, gezellig, ginger ale, granaatappel, hartverwarmend, kaneel, kerst, kerstcocktail, kerstmis, luxe, luxueus, nieuwjaar, nieuwjaarscocktail, oud en nieuw, oudjaar, rosé, royaal, sangria, winter, winters
Hertengebraad met pompoenpuree (Colruyt)
Het beste aan de feestdagen is dat het wildseizoen volop in gang is. Dat betekent ongelooflijk veel keuze om een heerlijk chique en luxueus feestdiner klaar te maken. Ben je echter niet zo tuk op uren kokkerellen? Dan is dit geslaagde en uiterst gevarieerde recept van Colruyt wat je zoekt.
Tagged With: aardappelpuree, Belgisch, Belgische keuken, Bourgondisch, chique, feest, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, gebraad, gevarieerd, herfstseizoen, hert, herten, hertengebraad, hertenkalfgebraad, kerst, kerstmis, klassiek, luxe, luxueus, mager vlees, marjolein, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, oven, peren, pompoen, pompoenpuree, Provençaalse kruiden, puree, rode ui, room, royaal, rozemarijn, smaakvol, stoemp, tijm, traditie, traditioneel, tuinkruiden, ui, variatie, vlees, wild, wildseizoen, winter, winterseizoen, witloof, zoet
Godmother
Een Godmother is een heerlijke, eerder zoete en vooral supersimpele cocktail. Het is een variant op de beroemde Godfather waarin de whisky vervangen wordt door vodka. Perfect om een chique feestje op gang te trekken of als verfijnd degustiefje!
Tagged With: alcohol, alcoholisch, amandel, amandelen, amandellikeur, amaretto, aperitief, chique, cocktail, degustief, dessert, drank, drankje, drinken, feest, feestdagen, feestelijk, Godmother, ijs, ijsblokjes, kerst, kerstmis, kruiden, likeur, nagerecht, nieuwjaar, oud en nieuw, Schotland, scotch, vodka, whiskey, whisky
Koninginnenhapje met zalm, schelvis, mosselen en grijze garnalen (Jeroen Meus)
Wanneer je op zoek gaat naar gerechten die wat feestelijker zijn, mag vis niet onderschat worden. Met een fijne selectie kan je, zoals Jeroen Meus bewijst in dit recept, voor een heerlijk en gevarieerd diner zorgen. Het klassieke koninginnenhapje wordt plots een luxueus (feest- of zondags)maal. Het proberen waard!
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, Belgisch, bloemig, champignons, chique, dagelijkse kost, droge witte wijn, één, feestdagen, feestelijk, feestmaal, garnaaltjes, garnalen, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, koningennenhapje, koninklijk, loskokend, luxe, luxueus, maritiem, mosselen, mosseltjes, noordzee, noordzeegarnalen, peterselie, puree, roux, royaal, schelvis, videe, vis, vol-au-vent, wite wijn, zalm, zee, zondagse kost
Hertensteak met rodewijnsaus, vijgen en bospaddestoelen
Het leukste aan de feestdagen is zonder twijfel de feestdis. Vooral wild is een populaire keuze, en terecht! Het krachtige, smaakvolle vlees leent zich tot allerlei receptjes vol heerlijke smaakcontrasten. Zo past de volle rodewijnsaus uit dit recept perfect bij de malse hertensteaks. Aangevuld met zoete vijgen, fijne champignons en pommes duchesses, wordt dit een feestmaal om duimen en vingers af te likken!
Tagged With: bospaddenstoelen, bospaddestoelen, champignons, chique, cognac, feest, feestdagen, feestelijk, frituren, gefrituurd, herfst, herten, hertenkalf, hertensteak, kerst, kerstmis, kroketten, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, paddestoelen, party, pomme duchesse, rode wijn, rodewijnsaus, royaal, saus, vijg, vijgen, wild, wildseizoen, zoet en zout, zondag, zondagse kost
Reefilet met bospaddenstoelen en portosaus (Piet Huysentruyt)
Hoe droevig het vallen van de bladeren en kil de ochtenden ook mogen, het begin van de herfst is ook het startschot van het wildseizoen! Met dit feestelijke maar perfect haalbare recept van Piet Huysentruyt zorg je voor een feestelijk maal. Perfect op een gezellige zondag of zelfs als hoofdgerecht op feestelijk diner.
Tagged With: bekende chef, Belgisch, bospaddenstoelen, Bourgondisch, chique, feestdagen, filet, Frans, grootmoeders keuken, herfst, kerst, kerst en nieuw, kerstmis, kroketjes, kroketten, nieuwjaar, Piet Huysentruyt, port, porto, portosaus, portsaus, reefilet, room, roomsaus, royaal, vtm, vtm koken, wild, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
French 75
Als een cocktail wat chiquer, tot zelfs ronduit feestelijk, mag zijn, is een French 75 de perfecte keuze. De elegante combinatie van gin en champagne is tongstrelend en perfect op feestelijke momenten.





