Recepten - Bourgondisch
Everzwijnragout (slowcooker)
Niks lekkerder dan een ragout die alle tijd van de wereld heeft gekregen om zalig mals te worden. Deze everzwijnragout warmt je gegarandeerd op tijdens een frisse winter- of herfstdag.
Tagged With: bier, bouillon, Bourgondisch, bruin bier, crockpot, everzwijn, everzwijnragout, everzwijnstoofvlees, feest, feestelijk, frieten, frietjes, gerookte spek, gerookte spekblokjes, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, kroketjes, kroketten, langzaam, laurier, mosterd, rode wijn, slowcooker, speculaas, speculoos, spek, spekjes, stoofvlees, stoven, stoverij, tijm, traag gegaard, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Fricassee van konijn (Jeroen Meus)
Een smeuïge fricassee is een prachtig voorbeeld van een heerlijke klassieker uit grootmoeders keuken. Het vergt ietsje meer moeite, maar het resultaat is feestelijk lekker. Jeroen Meus maakt in dit recept een erg verfijnde variant met konijn klaar, absoluut de moeite waard!
Tagged With: België, Belgisch, Bourgondisch, chique, classic, dagelijkse kost, één, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, fricassee, frietjes, gerookt spek, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kervel, klassiek, klassieker, konijn, kroketten, kruiden, laurier, nootmuskaat, retro, romig, room, roux, royaal, rozemarijn, selder, smaakvol, smauïg, spek, stoofpot, stoven, tijm, traditioneel, tuinkruiden, witte saus, wortel, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Kip in honing-mosterdsaus
Geoefende lekkerbekken weten dat een sappige kippenbout een overheerlijk stukje vlees is. Gecombineerd met de eenvoudige maar heerlijke honing-mosterdsaus uit dit recept maak je er zelfs een waar festijn van!
Tagged With: België, Belgisch, bier, blond bier, Bourgondisch, chicken, culinair, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, gevogelte, grootmoeders keuken, honing, honing-mosterdsaus, jeneverbessen, kip, kippenbouillon, kippenbout, kippenbouten, laurier, mosterd, mosterdsaus, room, roomsaus, royaal, rozemarijn, spek, spekblokjes, spekreepjes, tijm, traditioneel, zondag, zondagse kost
Witloof met hesp in de oven (Sofie Dumont)
Wie van Belgische klassiekers houdt, kan bijna niet anders dan dol zijn op dit luxueuze recept. Sofie Dumont legt je uit wat haar versie is voor dit heerlijke gerecht.
Tagged With: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, Bourgondisch, Emmentaler, gartineren, gegratineerd, geraspte kaas, grootmoeders keuken, Gruyère, ham, hamrolletjes, hesp, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, luxe, luxueus, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, roux, sofie dumont, typisch, vtm, vtm koken, witlof, witloof, witloofrolletjes, witte saus, zondag, zondagse kost
Duivenfilet met aardpeer in kaassaus
Wanneer de winter haar intrede doet, is het tijd voor stevige en hartverwarmde kost. Eén van de typische seizoensproducten is aardpeer. Noem deze smakelijke knol gerust een vergeten groente. Onterecht, de notige smaak is heerlijk en past perfect bij een lichte kaassaus. Karaktervolle duivenfilets maken dit zondags festijn compleet.
Tagged With: aardpeer, aardperen, alledaags, België, Belgisch, bloem, boter, Bourgondisch, duif, duiven, duivenfilet, Europees, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, kaassaus, kroketjes, kroketten, pomme duchesse, pommes duchesses, roux, vergeten groente, winter, winters, witte saus, zondag, zondagse kost
Everzwijnfilet met boontjes en bospaddenstoelensaus
Een stukje wild op tafel zorgt meteen voor een feestelijke sfeer. Als je van smaakvol en stevig vlees houdt, is ever ideaal. In dit traditionele recept worden typische klassiekers uit grootmoeders keuken gecombineerd tot een bescheiden feestmaal.
Tagged With: Belgisch, Belgische keuken, bonen, boontjes, bospaddenstoelen, Bourgondisch, champignons, chique, ever, everzwijn, everzwijnfilet, feest, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, frieten, gerookt, gerookt spek, gewoon, grootmoeder, grootmoeders keuken, hersft, kerst, kerstmis, klassiek, kroketten, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, pasta, prinsessenbonen, room, roomsaus, spek, sperziebonen, sperzieboontjes, traditie, traditioneel, Varken, wild, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Kir Royal
Wanneer het tijd is om te feesten, mag een passend aperitiefje niet ontbreken. Drankjes die we kennen als 'klassiekers' hebben die titel met recht en rede veroverd, ze zijn doorgaans perfect in alle eenvoud. Exact wat je van een eenvoudige, maar superlekkere, Kir Royal mag verwachten. Met niet meer dan schuimwijn en Crème de cassis zorg je voor een ideale starter van het feest.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, amuse, aperitief, Bourgondië, Bourgondisch, cava, champagne, chique, cocktail, drank, drankje, drinken, feestdagen, feestelijk, feestje, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, hapjes, kerst, kerstmis, nieuwjaar, nieuwjaarscocktail, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, prosecco, schuimwijn, sekt, starter, traditie, traditioneel, voorgerecht, witte wijn
Gratin Dauphinois (Jeroen Meus)
Wanneer de feestdagen stilaan naderen, is het moment aangebroken om feestelijke klassiekers nog eens op tafel te toveren. En op wie anders dan Jeroen Meus kan je rekenen voor de juiste bereidingswijze? Vergeet kroketjes, met deze smeuïge gratin haal je het beste uit de Franse keuken en zullen je tafelgenoten heerlijk smullen.
Tagged With: aardappelen, bijgerecht, Bourgondisch, dagelijkse kost, één, Emmentaler, feestelijk, Frankrijk, Frans, gegartineerd, gratin, gratineren, grootmoeders keuken, Gruyère, Jeroen Meus, kaas, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knoflook, look, nootmuskaat, oven, ovenschotel, Pasen, romig, room, royaal, traditie, traditioneel, tv, vegetarisch, veggie, zondag, zondagse kost
Parelhoen op grootmoeders wijze
Liefhebbers van lekker eten weten al langer dat het allerbeste uit grootmoeders keuken komt. Er gaat niets boven traditionele kost, bereid zoals het al decennia bereid wordt. In dit recept ontdekken we een echte zondagse of zelfs feestelijke klassieker: parelhoen. Dit fijne, magere vlees komt niet zo vaak meer op tafel en leent zich dus perfect voor een plechtig moment.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, chique, feestdagen, feestelijk, Frans, gerookt spek, gevogelte, gewoon, grootmoeders, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, mager vlees, oud en nieuw, parelhoen, peterselie, plechtig, spek, spekjes, traditie, traditioneel, wild, wildseizoen, wit vlees, zondag, zondagse kost
Hertengebraad met pompoenpuree (Colruyt)
Het beste aan de feestdagen is dat het wildseizoen volop in gang is. Dat betekent ongelooflijk veel keuze om een heerlijk chique en luxueus feestdiner klaar te maken. Ben je echter niet zo tuk op uren kokkerellen? Dan is dit geslaagde en uiterst gevarieerde recept van Colruyt wat je zoekt.
Tagged With: aardappelpuree, Belgisch, Belgische keuken, Bourgondisch, chique, feest, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, gebraad, gevarieerd, herfstseizoen, hert, herten, hertengebraad, hertenkalfgebraad, kerst, kerstmis, klassiek, luxe, luxueus, mager vlees, marjolein, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, oven, peren, pompoen, pompoenpuree, Provençaalse kruiden, puree, rode ui, room, royaal, rozemarijn, smaakvol, stoemp, tijm, traditie, traditioneel, tuinkruiden, ui, variatie, vlees, wild, wildseizoen, winter, winterseizoen, witloof, zoet
Entrecote met Parmezaansaus en penne
Een lekker biefstukje combineren we vaak met frietjes. Niets mis mee, maar een originelere aanpak kan ook eens smaken. In dit recept tilt de romige saus het sappige vlees naar een hoger niveau. Een ideale maaltijd om op een gewone weekdag zonder al te veel moeite lekker én verrassend te koken.
Tagged With: alledaags, biefstuk, Bourgondisch, champignon, champignons, doordeweeks, entre-côte, entrecote, erwten, erwtjes, Europees, flamberen, fusion, gewoon, italiaans, Italië, kruidenboter, luxe, mediterraans, origineel, paddenstoelen, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, rijkelijk, room, roomsaus, royaal, rund, runderen, rundsvlees, smaakvol, steak, stevig, tuinkruiden, verrassend, vlees, whiskey
Reefilet met bospaddenstoelen en portosaus (Piet Huysentruyt)
Hoe droevig het vallen van de bladeren en kil de ochtenden ook mogen, het begin van de herfst is ook het startschot van het wildseizoen! Met dit feestelijke maar perfect haalbare recept van Piet Huysentruyt zorg je voor een feestelijk maal. Perfect op een gezellige zondag of zelfs als hoofdgerecht op feestelijk diner.
Tagged With: bekende chef, Belgisch, bospaddenstoelen, Bourgondisch, chique, feestdagen, filet, Frans, grootmoeders keuken, herfst, kerst, kerst en nieuw, kerstmis, kroketjes, kroketten, nieuwjaar, Piet Huysentruyt, port, porto, portosaus, portsaus, reefilet, room, roomsaus, royaal, vtm, vtm koken, wild, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Vol-au-vent van konijn met aardpeerpuree
Konijn was ooit heel populair in de Belgische keuken. Vandaag komt het steeds minder op tafel en heel wat mensen denken enkel nog aan de traditionele bereiding met pruimen. Nochtans is er met een magere en smaakvolle vlees veel meer aan te vangen, een herwaardering van konijn zou dan ook niet verkeerd zijn. Deze smeuïge vol-au-vent, vergezeld van een heerlijke puree van aardpeer, kan je hopelijk overtuigen.
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, aardpeer, aardperen, Belgisch, bouillon, Bourgondisch, erwtjes, fond, Frans, grootmoeders keuken, herfst, klassiek, konijn, mager vlees, met een twist, origineel, puree, room, roux, saus, selder, sherry, smeuïg, stoemp, traditioneel, vol-au-vent, wild, wildfond, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Entrecote Provençale met frietjes (Jeroen Meus)
Eén van de lekkerste stukjes rundsvlees: entrecote! Het malse vlees leent zich bovendien tot allerlei bereidingen. In dit recept gaat Jeroen Meus de zuiderse toer op met een fantastische Provençaalse saus. Heerlijk tafelen gegarandeerd!
Tagged With: bekende chef, biefstuk, Bourgondisch, courgette, dagelijkse kost, één, entrecote, Frankrijk, Frans, frieten, frietjes, herbes des provence, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, mediterraans, paprika, provençaals, Provençaalse kruiden, Provencaalse saus, Provençale, rode wijn, rozemarijn, rund, runds, rundsvlees, saus, smakelijk, steak, tijm, tomaten, tomatensaus, tv, venkel, wortel, zomer, zomers, zon, zonnig, zuiden, zuiders
Garnalenpasteitjes met kroketten
Wanneer het allemaal wat chiquer mag zijn, zonder jezelf een breuk te werken in de keuken, is dit een tof recept. De smeuïge en feestelijke saus met garnaaltjes kan vergeleken worden met een vol-au-vent en is een perfect diner op een gezellige zondag.
Tagged With: België, Belgisch, Bourgondisch, champignons, chique, feestelijk, garnaaltjes, garnalen, grijze garnalen, grootmoeders keuken, kastanjechampignons, kroketjes, kroketten, noordzee, oven, pastei, pasteitjes, rijk, rijkelijk, roux, schaaldieren, selder, vis, visbouillon, vol-au-vent, witte saus, zee, zeevruchten, zondag, zondagse kost