Olijfolie | - deel 48 Olijfolie | - deel 48

 

Recepten - olijfolie

Fijne ratatouille met scampi

Fijne ratatouille met scampi
De term 'ratatouille' staat voor een Frans stoofpotje van groenten, normaliter op basis van tomaat, aubergine en courgette. Er zijn echter eindeloos veel variaties te bedenken, het is altijd een leuke manier om groentjes op te werken. Dit recept leert je een verfijnde variant maken, met kippenbouillon, wortel en fijne kruiden. De Franse en Italiaanse invloeden vloeien heerlijk samen, met als apotheose lekkere scampi. Klink heerlijk, niet?

Siciliaanse spaghetti

Siciliaanse spaghetti
Spaghetti eten we doorgaans met een klassieke Bolognese-saus. Er zijn echter heel wat meer lekkere manieren te vinden op deze klassieke pasta te vergezellen. Deze traditionele Siciliaanse variant moet je zeker eens proberen: vegetarisch, erg eenvoudig, bomvol smaak en erg gezond. Een smakelijk staaltje 'cucina povera'; zalig koken met weinig middelen.

Avocadosoep met grijze garnalen

Avocadosoep met grijze garnalen
Soep kan ook een luchtig en zomers (voor-) gerecht zijn. We denken dan in principe aan gazpacho, een Spaans recept voor een ijskoude groentesoep. Deze avocadosoep zal je gasten verrassen: fris, bomvol smaak en lekker afgewerkt met grijze garnalen. Absoluut het proberen waard!

Pastasalade met ei en tomaat

Pastasalade met ei en tomaat
Elke middag boterhammen als lunch, dat gaat vervelen. Terwijl je met een handvol eenvoudige en goedkope ingrediënten snel een smakelijke lunchsalade.hebt klaargemaakt. Deze pastasalade past daarnaast prima op een barbecue of koude schotel als bijgerecht.

Tortillawraps met Mexicaanse kip

Tortillawraps met Mexicaanse kip
Met tortilla's kan je snel en vlot lekkere dingen maken. De dunne deegpannenkoeken laten zich makkelijk vullen en oprollen, perfect voor een leuk gerechtje met een exotische inslag. De Mexicaanse keuken, een combinatie van Spaanse en Azteekse invloeden, is uiteraard het vertrekpunt van dit makkelijke recept.

Lasagne (Jeroen Meus)

Lasagne (Jeroen Meus)
Geen lekkerder authentiek gerecht uit de populaire Italiaanse keuken dan lasagne! Deze zalige ovenschotel behoeft geen verdere uitleg, behalve dan dat een zelfgemaakte schotel lasagne onwaarschijnlijk lekker is. Elke Italiaanse mama heeft haar eigen recept, Jeroen Meus leert je daarom een prima basisversie bereiden.

Spicy cajunpasta met gemarineerde kip

Spicy cajunpasta met gemarineerde kip
Het woord 'cajun' dekt in de culinaire wereld een erg brede lading. Het gaat in principe om gerechten die afkomstig zijn uit Louisiana, een streek in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Het is een culinaire smeltkroes van Franse, Creoolse (Afrikaanse), Zuid-Europese en Indiaanse invloeden. De gerechten zijn dan ook veelal pittig en barsten van smaak. Dit recept leert je een supersimpele maar lekkere (en vooral pittige) pasta maken die aldaar inspiratie haalt, gecombineerd met wat Texaanse invloeden.

Pasta met zachte tomatensaus en grijze garnalen

Pasta met zachte tomatensaus en grijze garnalen
Dit recept is sterk gebaseerd op eentje van de Britse topkok Jamie Oliver. De basis, een supereenvoudig en zoetig tomatensausje blijft grotendeels hetzelfde. In deze variant gaan we echter aan de slag met onze eigenste grijze (Noordzee) garnalen.

Lenterolletjes van gerookte heilbot

Lenterolletjes van gerookte heilbot
Lenterolletjes, ofwel springrolls, kennen we eerder als loempia's. De fijne rolletjes van deeg die in China traditioneel met nieuwjaar (in de lente) worden gemaakt en geserveerd. Dit hapje is allesbehalve een loempia, maar het principe is wel hetzelfde: fijngesneden groentjes in een rolletje. In plaats van deeg, werken voor dit originele en erg makkelijke hapje met gerookte heilbot; erg fijn en vol van smaak.

Papillots van koolvis met pesto en groenterijst

Papillots van koolvis met pesto en groenterijst
Papillots van vis zijn niet echt alledaagse kost voor velen. Nochtans is het een uiterst makkelijke, gezonde en plezante manier om vis klaar te maken. Dit recept helpt je alvast op weg: een smakelijk stukje koolvis, gestoofd met wat groene pesto, broccoli en kerstomaatjes, geserveerd met een kruidige groenterijst.

Pizza Romana

Pizza Romana
Deze erg klassieke Italiaanse pizza uit Lazio (de streek rond Rome) met ansjovis en kappertjes zal je vaak als Napoletana aangeduid vinden. Niets is echter minder waar, een echte Napoletana (afkomstig uit Napoli) wordt enkel met tomatensaus en kaas belegd. Wat wel vast staat: deze pizza is wereldwijd geliefd vanwege de eenvoudige maar lekkere smaak!

Provençaalse scampi met tomatenpuree

Provençaalse scampi met tomatenpuree
Puree een typisch wintergerecht? Absoluut niet! Dit recept vertelt je hoe er perfect een zonnige en kruidige zomerpuree kan maken. Doe daar smakelijke scampi bij, bereid met typische Provençaalse groenten en kruiden, om er een lekker zonnig gerecht van te maken.

Moussaka (Jeroen Meus)

Moussaka (Jeroen Meus)
Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd, maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Jeroen Meus helpt je op weg!

Linguine met mosselen (Gennaro Contaldo)

Linguine met mosselen (Gennaro Contaldo)
De sterkte van de klassieke Italiaanse keuken zit in de opvallende eenvoud. Met een handvol kwaliteitsvolle maar simpele ingrediënten tovert elke Italiaanse mama een waar feestmaal op tafel. Het is vaak schrikken hoe eenvoudig het kan zijn. Dit recept is daar een geweldig voorbeeld van, Jamie Oliver leerde het kennen via de vader van zijn mentor: Gennaro Contaldo. Met zo'n ronkende namen kan je alleen maar een heerlijk recept hebben!

Puree forestière met gegratineerde schnitzel

Puree forestière met gegratineerde schnitzel
Dit recept combineert ideetjes en ingrediënten uit bosrijke gebieden, denk aan Duitsland, Oostenrijk, de Ardennen,... Het resultaat is een gevarieerde puree boordevol smaak (spinazie, kastanjechampignons en walnoten), gecombineerd met smeuïge schnitzels. Ideale kost na een gezellige maar stevige wandeling door het bos!