Recepten - Provençaalse kruiden
Zuiderse kip in de oven (Colruyt)

Een lekkere braadkip is niet te versmaden. Het sappige, kruidige vlees verdient bovendien lekkere bijgerechten. Dat heeft Colruyt goed begrepen, dit zuiderse recept combineert kip met lekkere pasta en mediterraanse groentjes. Het proberen waard!
Tagged With: alledaags, braadkip, Colruyt, Frankrijk, Frans, gebraden kip, graanmosterd, herbes des provence, kip, kippenbouillon, knolflook, lekker, look, mediterraans, mediterraanse keuken, mosterd, origineel, oven, paprika, pasta, Provençaalse kruiden, room, roomsaus, tapenade, tijm, tomaten, tomatentapenade, trofie liguri, yomaat, zomer, zomers, zonnig, zuiden, zuiders
Hartige pannenkoeken met krokante spekjes

Pannenkoeken staan garant voor zoete zonde en leuke kinderfeestjes. Met de basisbereiding kan je echter net zo goed de hartige toer op! Dit toffe recept leert je een snelle en smakelijke hap bereiden die het uitstekend doet als originele lunch.
Tagged With: bloem, eenvoudig, eieren, emmental, Emmentaler, gemakkelijk, gemalen kaas, gerookt spek, gerookte spekblokjes, Gruyère, hartig, kaas, koekenpan, lunch, melk, origineel, pan, pannenkoek, pannenkoeken, Provençaalse kruiden, rap, simpel, snel klaar, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, vlug
Vegetarische spaghetti met andijvie en romige champignons

Een lekker vegetarisch receptje vinden is niet altijd makkelijk. Zeker als je regelmatig vlees eet, is de verleiding groot om (uit gewoonte of vrees om iets te missen) wat vlees toe te voegen. Deze simpele maar smaakvolle spaghetti met andijvie is lekker vol en smakelijk dat je nog niet aan vlees zal denken!
Tagged With: alledaags, andijvie, champignon, champignons, eenvoudig, geen vlees, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, plezant, Provençaalse kruiden, rap, room, roomsaus, simpel, snel, spaghetti, vegetarisch, veggie, vlug
Italiaanse omelet met pancetta en kerstomaat

Met eieren kan je in een wip een stevig ontbijt of smaakvolle lunch bereiden. Een verfijnde omelet vraagt amper werk en smaakt altijd. In dit recept gaan we de zonnige, zuiderse toer op met pancetta (Italiaans varkensspek), zoete kerstomaatjes en typische kruiden als basilicum en oregano.
Tagged With: basilicum, éénpansgerecht, ei, eieren, eigerecht, italiaans, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kruidig, lunch, makkelijk, mediterraans, middagmaal, middellandse zee, omelet, ontbijt, oregano, pan, pancetta, Parmegiano, parmezaan, parmezaanse kaas, Provençaalse kruiden, simpel, smaakvol, snel klaar, spek, spekjes, tomaten, vlug, zomer, zonnig
Gemarineerde varkenshaas met zwarte tapenade, gebakken aardappelblokjes en bloemkool

Met dit origineel lente-recept laat je de kille wintermaanden in een handomdraai smelten. De zachte marinade levert uiterst malse stukjes vlees op, het laagje tapenade zorgt voor een frisse en zuiderse toets. De gebakken aardappelblokjes geflankeerd van krokante stukjes bloemkool maken het helemaal af. Aan de slag!
Tagged With: alledaags, ansjovis, België, Belgisch, bloemkool, Frankrijk, Frans, fris, fusion, gemarineerd, gevarieerd, kappertjes, lente, look, makkelijk, marinade, nieuw, olijven, origineel, peterselie, Porvençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, rode wijn, smaakvol, tapenda, tijm, tof, ui, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, veldsla, verfrissend, zomer, zwarte olijven
Italiaans tomatensoepje met mozzarella

Soep is niet noodzakelijk een winters gerecht. Met een rijke selectie aan groentjes en een flinke schep zuiderse kruiden heb je een verrassend zonnig voorgerecht op tafel staan. De afwerking met mozzarella en pijnboompitjes maakt dit smakelijke soepje helemaal af!
Komkommermaantjes met kruidenkaas

Met dit makkelijke maar smakelijke hapje zal je gasten tijdens elk seizoen kunnen plezieren. De frisse komkommer vormt een lekker duo met de smeuïge kaas, afgewerkt met de kruidigheid van verse basilicum de volheid van een zongedroogd tomaatje.
Tagged With: amuse, aperitief, basilicum, eenvoudig, feest, hapje, kaas, kerst, kerstmis, komkommer, komkommermaantje, koud, kruidenkaas, leuk idee, makkelijk, op voorhand, opgeklopte kaas, Pasen, prikker, Provençaalse kruiden, simpel, snel, tapa, tapas, tomaat, verse kaas, voorgerecht, zongedroogd, zongedroogde tomaat
Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes

Everzwijn is tijdens de hersftmaanden niet te versmaden. Het vlees proeft iets krachtiger en is wat steviger in vergelijking varkensvlees, waardoor het zich uitstekend leent tot rijke gerechten vol smaak. Veelal is dat best klassiek (roomsauzen, paddenstoelen,...), terwijl je er ook heel wat origineler en vooral zonniger mee aan de slag kan. In dit recept worden een aantal zuiderse smaken succesvol gecombineerd met een stevig evergebraad. Ook leuk tijdens de feestdagen!
Tagged With: balsamico, Belgisch, bladspinazie, brood, ever, evergebraad, everzwijn, feest, feestelijk, fusion, gebraad, halloween, herfst, italiaans, jonge spinazie, mediterraans, olijfolie, origineel, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, pompoen, pompoenblokjes, Provençaalse kruiden, speciaal, spinazie, Varken, wild, wildseizoen, winter, zonnig, zuiders
Fijne ratatouille met scampi

De term 'ratatouille' staat voor een Frans stoofpotje van groenten, normaliter op basis van tomaat, aubergine en courgette. Er zijn echter eindeloos veel variaties te bedenken, het is altijd een leuke manier om groentjes op te werken. Dit recept leert je een verfijnde variant maken, met kippenbouillon, wortel en fijne kruiden. De Franse en Italiaanse invloeden vloeien heerlijk samen, met als apotheose lekkere scampi. Klink heerlijk, niet?
Tagged With: basilicum, boerenkost, bouillon, courgette, éénpan, éénpansgerecht, fijne kruiden, Frankrijk, Frans, gestoofd, gezond, groenten, groentes, groentestoofpot, italiaans, Italië, kippenbouillon, kruiden, mager, makkelijk, mediterraan, mediterraans, olijven, overschot, provençaals, Provençaalse kruiden, provence, rataouille, restjes, simpel, stoofpot, stoven, tomaat, tuinkruiden, wortel, zonnig, zuiders
Provençaalse scampi met tomatenpuree

Puree een typisch wintergerecht? Absoluut niet! Dit recept vertelt je hoe er perfect een zonnige en kruidige zomerpuree kan maken. Doe daar smakelijke scampi bij, bereid met typische Provençaalse groenten en kruiden, om er een lekker zonnig gerecht van te maken.
Tagged With: aardappel, aardappelen, courgette, eenvoudig, Frankrijk, Italië, knoflook, look, makkelijk, mediterraan, mediterraans, olijfolie, oregano, paprika, patat, patatten, provençaals, Provençaalse kruiden, provence, puree, rozemarijn, scampi, tim, tomatade, tomaten, vakantie, vis, warm, zeevruchten, zomer, zomervakantie, zonnig
Gemengde vleessatés royal

Geen geslaagde barbecue zonder lekkere satés. Wil je net dat ietsje meer, kan je deze gerust zelf maken. Dat heeft alleen maar voordelen: goedkoper, plezanter en je kan helemaal naar wens samenstellen. Dit recept is voor de echte fijnproever die niet goed kan kiezen: royale vleessatés met voor ieder wat wils. Feestelijk en lekker!
Gegratineerde pasta met spekjes in tomatensaus

Pasta met tomatensaus brengt ons telkens weer bij de klassieke bolognese. Terwijl er heel wat meer mogelijkheden zijn om pasta en tomatensaus te combineren. Dit gerecht draait rond malse spekjes, een selectie groenten die aansluit bij de Franse keuken (ratatouille en cassoulet) en een heerlijk kaaskorstje.
Tagged With: aubergine, basilicum, bonen, italiaans, kidney bonen, mozarella, paprika, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, Provençaalse kruiden, rode bonen, spek, tomatensaus
Filet pur op Italiaanse wijze

Elke authentieke Belg is dol op een klassieke biefstuk met verse frietjes. Het kan echter wat avontuurlijker en minstens zo lekker. Dit recept legt netjes uit hoe je een overheerlijke (en niet eens moeilijk te bereiden) Italiaanse variant kan bereiden op dit gegeven. Ideaal als feestmaaltijd voor elke dag!
Tagged With: aardappelschijfjes, chateaubriand, filet pur, italiaans, Italië, kerstomaten, mediterraans, olijfolie, ossenhaas, parmezaan, parmezaanse kaas, Provençaalse kruiden, rucola, rundsvlees, tomaten, tournedos, zomer, zonnig, zuiders
Lauwe pasta met spekjes

Een geslaagde barbecue draait meestal rond lekker vlees. De "extra's" zijn echter net zo belangrijk. Met een beetje inspiratie tover je veel meer op tafel dan een paar gesneden groenten. Deze fijne, lauwe pasta is uiterst makkelijk, snel klaar maar bijzonder smakelijk. Een zomerse topper - zeker tijdens een zonnige barbecue.
Tagged With: barbecue, bbq, courgette, kerstomaten, lauw, makkelijk, pasta, provençaals, Provençaalse kruiden, snel, spek, spekjes, zomer