Recepten - citroen
Eendenborst met peer en sherry (Colruyt)
Tijdens de feestdagen is het niet altijd makkelijk om iets feestelijk klaar te maken dat haalbaar en niet gek duur is. Eend is een uitstekende keuze wanneer je hiermee worstelt: als je het vlees correct bereid is het sappig en smakelijk. Met een originele combinatie van prei, peer en Sherry zorg je - dankzij Colruyt - voor een verrassend hoofdgerecht.
Tagged With: droge sherry, eend, eendenborst, eendenfilet, feest, feestdagen, feestelijk, gevogelte, haalbaar, herfst, kerst, kerstmis, kroketjes, kroketten, niet moeilijk, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, peer, prei, sherry, verrassend, wild, wildseizoen, winter
Old Fashioned
Een 'Old Fashioned' is een uiterst klassieke cocktail, wat de naam ook onomwonden prijsgeeft. Ideaal als je iets lekker classy wil serveren.
Krokante pladijs met bloemkoolpuree en zeekraal
Een lekker stukje vis staat nooit verkeerd op het weekmenu. Een erg lekkere vis die helaas wat minder populair is, is pladijs (of schol). Deze platvis met de typische oranje stippen heeft een heerlijke smaak en komt vanzelf van de graat. Buitengewoon lekker met een verfijnde bloemkoolpuree en zeekraal!
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, alledaags, bloemkool, dagelijkse kost, eenvoudig, gezond, graanmosterd, lente-ui, mager, makkelijk, mosterd, mosterdsaus, mosterdsausje, noordzee, omega 3, patat, pattaten, pladijs, puree, schol, smaakvol, stoemp, vis, zee, zeekraal, zilt
Lasagne met gerookte zalm, courgette en spinazie (Jeroen Meus)
Er bestaat niets zaliger dan een volle kom verse, zelfgemaakte lasagne! Met deze makkelijke ovenschotel kan je bovendien uitgebreid variëren. In dit recept leert Jeroen Meus je een smeuïge variant bereiden met gerookte zalm, courgette en spinazie. De grote troef van dit recept: een zelfgemaakte 'garnalenmelk', als basis voor een smaakvolle bechamelsaus. Het vraagt wat meer moeite, maar het lekkere resultaat is alle werk waard.
Tagged With: bechamel, België, Belgisch, comfort food, courgette, dag op voorhand, dagelijkse kost, fusion, garnalen, gemalen kaas, gerookte zalm, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaas, kinderen, lasagna, lasagne, laurier, look, makkelijk, oregano, oven, ovenschotel, pasta, spinazie, steranijs, tijm, vis, warm, zalm, zonnig, zuiders
Tom Collins
Deze cocktail spreekt onmiddellijk aan vanwege de intrigerende naam. Zoals je mag verwachten van zo'n klassieker, hangt er ook een verhaaltje aan vast. Ene Collins, een barman in London, zou deze cocktail bedacht hebben in de 19de eeuw. Toen later de jenever vervangen werd door Old Tom Gin, was deze klassieker helemaal geboren.
Skreifilet met gestoofde prei en een mosterdsausje
Skrei wordt ook wel eens love-fish genoemd. Het betreft een soort winterkabeljauw die slechts korte tijd te verkrijgen is: van februari (meestal rond Valentijn, vandaar de sympathieke bijnaam) tot maart/april. Deze heerlijke variant is nog zachter en smeuïger, wat maakt dat elke kok dol is op zo'n stevige stukje vis vol smaak. In dit recept wordt de vis geserveerd met een uitstekend passend mosterdsausje en klassiek gestoofde prei: zalig lekker en niet moeilijk!
Tagged With: april, droge vermout, februari, gestoofd, gestoofde prei, graanmosterd, kabeljauw, love-fish, maart, mosterd, mosterdsaus, noordzee, Noorwegen, prei, romantisch, room, roomsaus, skrei, stoven, valentijn, vermout, vis, visbouillon, winter, winterkabeljauw, witte vis, witte wijn
Quinoapannetje met kikkererwten en avocado (Colruyt)
Quinoa wordt door foodies en experts beschreven als een echte 'superfood': gezond en heel voedzaam. Het is dan ook niet toevallig dat er steeds meer recepten verschijnen waar dit uitzonderlijk gewas, afkomstig uit het Andes-gebergte, de hoofdrol in speelt. Ook Colruyt biedt smakelijke inspiratie in dit zalig veganistische eenpansgerecht boordevol frisse smaken.
Tagged With: avocado, citroen, eenvoudig, fris, gezond, groenten, groentjes, hip, kikkererwten, komijn, koriander, mager, maïs, modern, Oosters, Orientaals, origineel, paprika, quinoa, simpel, snel klaar, superfood, trendy, vakantie, vegan, veganisme, veganistisch, vegetarisch, vegetarisme, veggie, verfrissend, zomer, zomers, zonnig
Zalm met pastinaakpuree en beurre blanc (Jeroen Meus)
Pastinaak werd nog niet zo lang geleden steevast omschreven als een vergeten wintergroente. Dat is al lang niet meer het geval, mede dankzij inspanningen van bekende chefs. Jeroen Meus mag in dat lijstje niet ontbreken, in dit klassieke recept maakt hij er een kruidige stoemp van. Doe daar een lekker stukje zalm en een klassieke 'beurre blanc' bij, en je weet dat het absoluut lekker zal zijn!
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, Belgisch, beure blanc, bieslook, boter, botersaus, dagelijkse kost, dragon, eenvoudig, Frans, groene kruiden, Jeroen Meus, kervel, klassiek, pastinaak, pastinaakpuree, patat, pataten, peterselie, puree, puur, room, simpel, smaakvol, stoemp, traditioneel, vergeten groente, vergeten groenten, vergeten groentes, vis, wijnazijn, wintergroente, wintergroenten, wintergroentes, witte wijn, zalm, zee, zuiver
Geparfumeerde rijst met blokjes kabeljauw en wokgroentjes
Een simpele wokschotel is de ideale oplossing om alledaags, niet gek duur maar toch gezond en smakelijk te koken. Ingewikkeld hoeft dat nooit te zijn, met enkele eenvoudige ingrediënten en smaakmakers kom je een heel eind. Dit recept helpt je op weg en combineert Oriëntaalse en westerse smaken.
Tagged With: alledaags, alledaagse kost, broccoli, champignons, citroen, eenvoudig, fusion, geparfumeerd, gezond, kabeljauw, mager, paprika, rap, rijst, rode ui, simpel, snel, soja, sojascheuten, vis, visbouillon, visfumet, vlisblokjes, vlug, wok, wokgroentjes, wokken, wortel
Zalmhaasje met preiwit, peterseliekrieltjes en spinazieroomsaus
Met een puik stukje zalm kan je tijdens de feestdagen perfect naast de klassieke stukken wild gaan staan. Een zalmhaasje is niet goedkoop, maar (indien goed bereid) bijzonder smakelijk, zeker zo feestelijk en heel wat lichter dan de typische feestmaaltijden. Dit recept is allesbehalve moeilijk en zal je gasten aangenaam verrassen.
Tagged With: aardappel, aardappelen, chique, feest, feestelijk, fijnproever, kerst, kerstmis, kert, kertmis, krielaardappelen, krieltjes, lekker, niet moeilijk, Pasen, peterselie, prei, preiwit, room, roomsaus, royaal, saus, sjalot, spinazie, spinazieroomsaus, vis, witte wijn, zalm, zalmhaas, zalmhaasje
Long Island iced tea
Deze, van oorsprong Amerikaanse, longdrink is met recht en rede een wereldwijde klassieker. Deze cocktail is wat complexer en daardoor straffer van smaak.
Spicy cajunpasta met gemarineerde kip
Het woord 'cajun' dekt in de culinaire wereld een erg brede lading. Het gaat in principe om gerechten die afkomstig zijn uit Louisiana, een streek in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Het is een culinaire smeltkroes van Franse, Creoolse (Afrikaanse), Zuid-Europese en Indiaanse invloeden. De gerechten zijn dan ook veelal pittig en barsten van smaak. Dit recept leert je een supersimpele maar lekkere (en vooral pittige) pasta maken die aldaar inspiratie haalt, gecombineerd met wat Texaanse invloeden.
Tagged With: amerika, amerikaans, barbecue, bonen, cajun, combinatie, cowboys, fusion, gemarineerd, italiaans, kidney bonen, kip, kippenblokjes, kruidig, lekker, look, maïs, makkelijk, marinade, New Orleans, oregano, paprika, pasta, pikant, pittig, rode bonen, simpel, spicy, tabasco, texas, Verenige Staten, wereld, wereldkeuken
Gemarineerde tonijnspies met tomaten-mangosalsa
Hoewel tonijn niet goedkoop is, is het een waanzinnig lekkere vis waar je op erg veel manieren mee aan de slag kan. Het stevige vlees leent zich tot allerlei keukens, van klassiek tot exotisch. Dit recept sluit aan bij de laatste categorie met een oosterse marinade en een zoet-frisse salsa van mango en tomaat. Als hoofd- of voorgerecht én erg lekker op de barbecue!
Tagged With: Aziatisch, barbecue, bbq, citroen, citroengras, citroensap, exotisch, fusion, garnaalstaarten, garnalen, gember, grill, grillen, koriander, look, makkelijk, mango, olijfolie, Oosters, rijst, rode tonijn, salsa, saté, scampi, sesam, sesamolie, simpel, snel, soja, sojasaus, spies, tomaten, tonijn, vis, zomer, zonnig
Koolvisfilet met koolrabigratin (Colruyt)
Een gezond stukje vis is ons allemaal bekend. De kunst is veelal originele garnituur voorzien. Vergeten groenten, zoals koolrabi, kunnen dan een interessante oplossing bieden. Gezond en verfrissend!
Tagged With: aardappel, aardappelen, boter, citroen, citroensaus, gratin, kappertjes, komkommer, kool, koolrabi, koolvis, rode ui, room, tijm, vergeten groenten, vis, winter
Linguine met scampi
Linguine is een dunne lintpasta uit Genua die je in makkelijk in de supermarkt kan kopen. Jeroen Meus gebruikt de pasta in een eenvoudig gerecht dat tegelijk een beetje feestelijk is.





