Recepten - waterkers
Zalm met mosterkorst en zuurkool (Jeroen Meus)
De veelzijdigheid van zalm is Jeroen Meus niet ontgaan. De bekende tv-kok heeft talloze recepten met de malse vis in de hoofdrol. Van echte klassiekers, tot verrassende bereidingen zoals dit hier. Het lichtpittige mosterdkorstje op een stukje zalm is een perfecte combinatie met de frisse zuurkool en smeuïge puree. Lekker en zelfs een tikje feestelijk, zo je wil!
Tagged With: appel, citroen, cresson, dagelijkse kost, feestdagen, feestelijk, fris, graanmosterd, herfst, jeneverbes, Jeroen Meus, kruidig, kruinagel, mosterd, mosterdkost, panko, puree, spek, vis, voor elke dag, waterkers, winter, winters, witte kool, witte wijn, zalm, zee, zuurkool
Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)
Bloedworst is een ietwat vergeten delicatesse van bij ons. Al wie er onterecht de neus voor ophaalt heeft het verfijnde product nog nooit een eerlijke kans gegeven. Dit recept kan ongetwijfeld helpen: een smeuïge puree en zoete appeltjes passen er perfect bij. (h)Eerlijke boerenkost voor elke dag!
Tagged With: aardappelpuree, alledaags, appelen, appeltjes, België, Belgisch, beuling, bloedworst, boerenkost, boskoop, bruine fond, grootmoeders keuken, herfst, honing, kindvriendelijk, port, puree, sofie dumont, stoemp, stoofappelen, vlaams, Vlaanderen, waterkers, winter, witte port, zwarte pens
Eend met sinaasappelsaus (Jeroen Meus)
Dit gerecht is een echte klassieker uit de Franse keuken (Canard à l'Orange) waar Jeroen Meus warme herinneringen aan hoeft. Het kenmerkende aspect van dit recept is de combinatie van zoet en zout tot een meesterlijk, zelfs feestelijk, geheel.
Tagged With: aardappelnootjes, appelsien, appelsienen, balsamico, bezoek, canard à l'orange, chique, dagelijkse kost, eendenborst, feest, feestdagen, feestelijk, fond, Frankrijk, Frans, Grand Marnier, honing, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, luxe, oud en nieuw, rode wijnazijn, runderfond, sinaas, sinaasappelen, Sinaasappellikeur, sojasaus, tijm, waterkers, wortelen, zoet en zout, zondag
Varkensmignonette met pastinaakcrème (Colruyt)
Een stukje varkensvlees op het menu wordt wel eens onderschat omdat het relatief goedkoop vlees is. Niets is minder waar, mignonettes zijn bijvoorbeeld erg mager en verfijnd. In combinatie met een smeuïge pastinaakcrème, champignons, een mosterdsausje en kroketjes levert dat een alledaags en toch feestelijk gerecht op voor een zachte prijs.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, belgisch koken, champignons, Colruyt, feestelijk, hazelnoten, herfst, kroket, kroketten, mager, mager vlees, mignonettes, mosterdroomsaus, mosterdsaus, pastinaak, pastinaakcrème, room, roomsaus, saus, Varken, varkensmignonette, varkensvlees, waterkers, winter
Kabeljauwhaasje met asperges en sherryroomsaus (Colruyt)
De heilige graal van Belgische bodem tijdens de lente en het begin van de zomer: asperges! Deze karakteristieke groente is vlot te combineren met allerlei ingrediënten. Zo kiest Colruyt in dit recept voor een mals stukje kabeljauw en de leuke textuur van parelcouscous. Het romige sausje op basis van sherry en tijm maakt deze eenvoudige maar tegelijkertijd royale maaltijd compleet.
Tagged With: asperge, asperges, België, Belgisch, Colruyt, droge sherry, eenvoudig, feestelijk, Frankrijk, Frans, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, kabeljauwhaasje, knoflook, laurier, lente, luxe, luxueus, parelcouscous, rijkelijk, royaal, saus, sausje, sherry, tijm, vis, visbouillon, waterkers, witte goud, zomer
Biefstuk met pepersaus en knolselderpuree (Colruyt)
Het recepten-team van Colruyt weet dat regelmatig een gouden klassieker op het menu zetten een verstandige zet is. De typische gerechten uit grootmoeders keuken scoren immers zowel in smaak als eenvoud. Zoals een mals stukje biefstuk, een pittig peperroomsausje en een smeuïge knolselderpuree. Meer moet dat niet zijn!
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, basic, België, Belgisch, biefstuk, boerenkost, Colruyt, gerookt spek, groene peper, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, knolselder, knolselderpuree, knolselderstoemp, peper, peperbolletjes, peperroomsaus, pepersaus, puree, restaurantsteak, room, roomsaus, rund, rundsvlees, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, steak, stoemp, tuinkers, vlaams, Vlaanderen, waterkers
Eendenborst met mangosaus (Piet Huysentruyt)
Een echte klassieker uit de Frans-Bourgondische keuken is 'canard à l'orange': geroosterde eend met een zoet-zuur sausje op basis van appelsienen. Piet Huysentruyt geeft een leuke draai aan dit idee en gaat voor een toegankelijke variant met mangoblokjes. Het verrassende resultaat doet het erg goed als romantisch of feestelijk diner.
Tagged With: appelsien, appelsienen persen, appelsiensap, balsamico, balsamicoazijn, canard à l'orange, dragon, eend, eendenborst, exotisch, Frans, Franse keuken, gevogeltebouillon, kroketten, mango, mangoblokjes, mangosaus, Piet Huysentruyt, rauwe ham, sinaas, speciaal, uitzonderlijk, verrassend, waterkers
Broccolipuree met spekjes
Voor lekkere comfortfood van de bovenste plank hoef je niet creatief te zijn. Gewoon, alledaags goed is soms meer dan voldoende. Dat is precies wat dit recept uit grootmoeders kookboek bewijst: een smeuïge puree van broccoli met knapperige spekjes. Heerlijk!
Tagged With: aardappelen, alledaags, broccoli, broccolipuree, broccolistoemp, bruine fond, bruine saus, comfort food, cresson, gerookt spek, gewoon, grootmoeders keuken, kinderen, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, puree, simpel, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoemp, waterkers
Frisse koolrabisalade
Koolrabi is één van de vele teeltvarianten van kool. De relatief kleine knollen zijn bekend vanwege hun frisse smaak. Bovendien zijn er zowel rauw als gekookt erg lekker en rijk aan vitaminen. Deze simpele salade doet het prima als voorgerecht, snelle lunch of bijgerecht.
Tagged With: barbecue, bbq, bieslook, bijgerecht, dressing, fris, groen, groenten, groentes, groentjes, honing, honing-mosterd, kerstomaat, kerstomaten, kool, koolrabi, lente, lente-ui, lente-uitjes, lunch, salade, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, waterkers, wortel, wortelen, zomer
Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers (Jeroen Meus)
Fans van een lekker stuk biefstuk weten dat zo'n mals en smakelijk stuk vlees weinig liefde heeft om echt te schitteren. Een simpel sausje is ruimschoots voldoende, iets dat Jeroen Meus uiteraard ook weet. In dit recept presenteert onze dagelijkse kok een heel lekkere saus met Madeira. Zalig lekker met gebakken patatjes en frisse waterkers.
Tagged With: aardappelen, alledaags, Belgisch, biefstuk, dagelijkse kost, één, feestelijk, gebakken aardappelen, gebakken patatjes, Jeroen Meus, kruidig, madeira, mediterraans, net dat beetje meer, origineel, rund, runds, rundsvlees, steak, tomaten, tomatensaus, tuinkruiden, verrassend, waterkers, zondag, zondagse kost
Asperges met waterkerssaus en Sint-Jakobsvruchten (Sandra Bekkari)
Al wie verlekkerd is op het asperge-seizoen, zal smullen van dit gezonde en toch feestelijke recept van Sandra Bekkari. In combinatie met een fris waterkerssausje en verfijnde Sint-Jakobsvruchten zijn asperges lekkerder dan ooit!
Tagged With: asperge, asperges, dieet, fris, fruit de mere, gezond, kurkuma, lente, limoen, mager, origineel, parmezaanse kaas, rijstdrink, sana, Sandra Bekkari, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakobsnoten, sint-jakobsoesters, Sint-Jakobsvruchten, soep, waterkers, zeevruchten, zomer
Bloemkool-aardappelpuree met tuinkruiden en garnalen (Sandra Bekkari)
Dit fijne recept van Sandra Bekkari zit propvol frisse lente-smaken en gezonde ingrediënten.
Tagged With: bieslook, bloemkool, bloemkoolpuree, ei, eitjes, garnaaltjes, garnalen, gezond, grijze garnalen, groene kruiden, kerstomaatjes, kerstomaten, kwartel, kwarteleitjes, mager, noordzee, peterselie, puree, sana, Sandra Bekkari, schaaldieren, stoemp, tomaatjes, tomaten, tuinkruiden, vis, vtm, vtm koken, waterkers