Recepten - zout
Ouderwetse kippensoep
Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.
Tags: altijd lekker, authentiek, België, Belgisch, gezond, groenten, grootmoeders keuken, helemaal zelf, kip, kippenbouillon, kippensoep, klassiek, klassieker, mager, ouderwets, powerfood, prei, retro, smaakvol, soep, traditioneel, veel groentjes, vlaams, Vlaanderen, wortel, zelf bouillon maken, zelf bouillon trekken
Donauwelle-cake
Een fantastisch lekkere taart uit Duitsland is de befaamde Donauwelle. Deze taart met chocolade en krieken dankt haar naam aan de golfjes die er in te zien zijn. Er zelf eentje maken is helaas een stevige uitdaging. Dit eenvoudige recept helpt je richting dezelfde smaken, maar vertrekt van een klassieke cake. Lekker en vooral haalbaar!
Tags: aangepast, bakken, bloem, boter, cake, chocolade, dessert, donauwelle, Duits, Duitsland, eenvoudige variant, eieren, kids, kinderen, krieken, nagerecht, oven, pure chocolade, snack, suiker, tussendoor, tussendoortje, variant, verjaardag, zoet, zoetigheid, zwarte chocolade
Appelcake met honing (Jeroen Meus)
De niet te versmaden geur van een vers gebakken cake is een instant succes in elk huishouden. Wil je deze keer iets avontuurlijker aan de slag gaan? Probeer dan dit recept van Jeroen. Met appeltjes en honing maak je een heerlijk klassieke cake net iets luxueuzer.
Tags: alle seizoenen, appel, appelen, bakken, bloem, boter, cake, dagelijkse kost, dessert, één, eieren, feest, feestelijk, fruit, gebak, grootmoeders keuken, honing, Jeroen Meus, kaneel, kids, kinderen, klassiek, klassieker, koffie, met een twist, nagerecht, origineel, oven, quatre cart, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, vanille, zoet
Spruitjes met chorizo en amandel
Over het kanaal zijn onze Brusselse spruitjes vooral populair tijdens de feestdagen als bijgerecht. Ook daar beroert hun verfijnde en uitzonderlijke smaak de gemoederen, het is en blijft er een typische 'Love of hate them'-affaire. Een leuke variant waarop ze geserveerd worden ontdek je in dit verrassende recept: met chorizo en amandel!
Herfsttaart
Voor een geslaagde taart hoef je het niet ver te zoeken. De klassieke basisbereiding (bloem, suiker, boter en bloem) voor een cake kan je ook perfect gebruiken om een eenvoudige maar lekkere taart te maken. Gekoppeld met typisch seizoensfruit zorg je voor een geslaagd dessert.
Tags: abrikozenconfituur, appel, appelen, bakken, bloem, boter, cake, eieren, gebak, herfst, herfstseizoen, herfsttaart, kaneel, koffie, oogst, oven, peer, peren, seizoen, suiker, taart, thee, tussendoortje, verjaardag, verjaardagsfeestje, winter, winterseizoen, zoet
Pappa al pomodoro (Toscaanse broodsoep met tomaat)
Heb jij restjes oud brood liggen? Gooi ze niet weg. Perfect voor een pappa al pomodoro!
Havermoutpannenkoekjes met appel en kaneel (Sandra Bekkari)
Als gezondere variant op een klassieke pannenkoek bedacht Sandra Bekkari deze leuke en smaakvolle havermoutpannenkoekjes. De volle smaak op basis van banaan en havermout komt helemaal tot zijn recht met hartverwarmende appeltjes en een snuifje kaneel. Extra heerlijk doorheen de herfst- en wintermaanden!
Tags: amandelmelk, appel, appelen, bakken, banaan, bananen, dieet, gesuikerd, gezonde variant, havermout, havervlokken, kaneel, mager, nagerecht, ontbijt, pannenkoek, pannenkoekjes, rijstmelk, Sandra Bekkari, snack, suiker, sweet, vegetarisch, veggie, vermageren, zoet
Chili van zwarte bonen
Voor een hartverwarmende portie veggie-food is dit recept met zwarte bonen, zoete aardappel en pittige smaakmakers de ideale keuze. Snel klaar, lekker gezond en perfect om in grote porties klaar te maken.
Tags: barbecuesaus, bbq-saus, chili, chili sin carne, chilipeper, chipotle, dagen zonder vlees, geen vlees, gerookt, gestoofd, grote porties, invriezen, knoflook, komijn, koriander, kruiden, kruidig, limoen, look, Mexicaans, Mexico, oregano, pikant, pittig, smaakvol, snel klaar, stoofpotje, stoven, tomaten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, zoete aardappel
Kip met appelmoes en frietjes
Voor een echte klassieker die bij jong en oud geliefd is moet je niet ver zoeken. Een doodsimpele maar overheerlijke gebraden kip, zelfgemaakte knapperige frietjes en al even zelfgemaakte appelmoes - klinkt heerlijk toch?
Tags: appelen, appelmoes, België, Belgisch, boerenkost, classic, elke dag, feestelijk, frieten, frietjes, gebraden kip, grootmoeders keuken, herkenbaar, kids, kinderen, kip, klassiek, klassieker, lokaal, nostalgie, nostalgisch, oven, plaatselijk, typisch, vlaams, Vlaanderen, zelfgemaakt, zondagse kost
Bloemkoolcurry
Een curry is een lekkere en vooral snelle manier om een smaakvol vegetarisch (of zelfs veganistisch) gerecht te bereiden. Ideaal om je weekmenu van gezonde variatie te voorzien! Met bloemkool in de hoofdrol een minimum aan ingrediënten wordt deze kruidige curry zonder twijfel een favoriet.
Tags: basmati, basmatirijst, bloemkool, cayenne, cayennepeper, chili, curcuma, curry, currypasta, geen vlees, gele curry, gember, gezond, groenten, groentes, Indië, Indisch, kerrie, knoflook, kokos, kokosmelk, kokosroom, komijn, koriander, kruiden, kruidig, kurkuma, limoen, look, Oosters, rijst, tomaten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken
Ovenschotel met rijst, tomatenpesto en koolvis (Sofie Dumont)
Een lekkere ovenschotel kan heel veel variatie bevatten. Je kan zelfs aan de slag met rijst! Sofie Dumont haalt in dit toffe recept al haar kookkunsten boven en combineert rijst met vis, seizoensgroentjes en flinke smaakmakers. Heerlijk!
Tags: andijvie, boerenkool, dragon, fusion, gegrild, gevarieerd, grillen, groene kool, kabeljauw, kool, koolvis, noordzee, oven, ovenschaal, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pesto, rijst, rode pesto, savooi, savooikool, spinazie, tomaten, tomatenpesto, veel smaak, vis, witte vis, zee
Bechamelsaus
De enige echte, onverslijtbare klassieker uit de Franse keuken die elk seizoen past? Bechamelsaus, natuurlijk! Deze smeuïge saus op basis van boter, bloem en melk kennen we in de volksmond als 'witte saus' en is vooral een succes bij gegaarde groentjes zoals bloemkool, broccoli, kool,... Benieuwd naar het traditionele basisrecept?
Tags: alledaags, alledaagse kost, bechamel, bechamelsaus, België, Belgisch, bij groentjes, bloem, boter, Bourgondië, Bourgondisch, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gewoon, kaassaus, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, lekker gewoon, melk, nootmuskaat, roux, saus, smeuïg, traditie, traditioneel, vegetarisch, veggie, witte saus
Italiaans pastaslaatje met aardbeien (Colruyt)
Het geheim van een lekkere salade zit 'm in een zorgvuldige variatie van smaken. Dat weet het kookteam van Colruyt ook, zoals deze smaakvolle salade met typische Italiaanse ingrediënten (pasta! pesto! prosciutto! mozzarella! tomaatjes!) en heerlijk zoete aardbeien bewijst. Deze zomerse smaakbom is heerlijk als lunch of licht avondmaal.
Tags: aardbei, aardbeien, basilicum, Colruyt, fris, fris-zoet, gezond, groene pesto, ham, italiaans, Italië, kerstomaten, kruiden, licht, lichte maaltijd, lunch, mager, mini penne, mozzarella, penne, pijnboompitjes, prosciutto, rauwe ham, rucola, salade, smaakbom, smaakvol, snel klaar, veel smaken, zoet, zomer, zomers
Salade met kip, appel en sesam (Jeroen Meus)
Vlaanderens favoriete tv-kok Jeroen Meus kan heel veelzijdig koken. Naast echte klassiekers uit eigen land, is hij ook niet verlegen om een exotischer gerecht uit te werken. Al wie houdt van lichte maaltijdsalades met verrassende smaken zullen dan ook likkebaarden van dit gerecht. Crunchy, pittig, veel smaak en lekker gezond!
Tags: appel, appelsap, cayenne, dagelijkse kost, exotisch, fris, Jeroen Meus, kip, kipreepjes, komkommer, lichte maaltijd, lunch, maaltijdsalade, pikant, pittig, salade, sesam, sesamolie, sesamzaadjes, sla, slaharten, tahini, tandoori, wereldkeuken, yoghurt, zomer, zomers
Oosterse parelcouscous met coquilles (Colruyt)
De kunst van een smakelijk gerecht dat invloeden uit alle windstreken combineert is, raar maar waar, eenvoud. Het is immers verleidelijk om een hele hoop dingen samen te gooien, terwijl het net een zorgvuldige balans is die voor een geslaagd recept zorgt. Dat heeft het kookteam van Colruyt ook goed begrepen: dit verrassende recept combineert fluwelen parelcouscous met een smeuïg roomsausje, oosterse kruiden en zilte coquilles. Feestelijk en toch eenvoudig! Dit gerecht zet je bij voorkeur in als een voorgerecht.
Tags: champignons, citroengras, Colruyt, coquilles, couscous, fond, fris, fusion, gember, gevogeltefond, kippenbouillon, koriander, limoen, Oosters, Orientaals, origineel, paddenstoelen, paddenstoelenmengeling, parelcouscous, prei, romig, room, roomsaus, roomsausje, Sint-Jakob, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsnoten, Sint-Jakobsvruchten, verrassend, vis, wereld, wereldkeuken, zeevruchten