Recepten - look
Konijn met porcini en tagliatelle (Piet Huysentruyt)
Konijn doet ons vaak denken aan typische, Belgische kost. Stevig, vol van smaak en eenvoudig. Nochtans kan je met het delicate vlees, dat het midden houdt tussen gevogelte en wild, erg lekkere dingen maken die net zo goed zonnig en zuiders kunnen zijn. Dit receptje van Piet Huysentruyt is daar een uitstekend voorbeeld van: met een weelde aan paddenstoelen en een smakelijk rode-wijn-sausje is het dadelijk feest aan tafel!
Tagged With: België, Belgisch, beukenzwam, beukenzwammen, bouillon, champignons, combo, eenvoudig, fusion, grootmoeders keuken, italiaans, Italië, konijn, mediterraans, paddenstoelen, pasta, porcini, rode wijn, shi-take, shii-take, simpel, stevig, tagliatelle, wijnsaus, wild, wildbouillon, zonnig, zuiders
Spicy cajunpasta met gemarineerde kip
Het woord 'cajun' dekt in de culinaire wereld een erg brede lading. Het gaat in principe om gerechten die afkomstig zijn uit Louisiana, een streek in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Het is een culinaire smeltkroes van Franse, Creoolse (Afrikaanse), Zuid-Europese en Indiaanse invloeden. De gerechten zijn dan ook veelal pittig en barsten van smaak. Dit recept leert je een supersimpele maar lekkere (en vooral pittige) pasta maken die aldaar inspiratie haalt, gecombineerd met wat Texaanse invloeden.
Tagged With: amerika, amerikaans, barbecue, bonen, cajun, combinatie, cowboys, fusion, gemarineerd, italiaans, kidney bonen, kip, kippenblokjes, kruidig, lekker, look, maïs, makkelijk, marinade, New Orleans, oregano, paprika, pasta, pikant, pittig, rode bonen, simpel, spicy, tabasco, texas, Verenige Staten, wereld, wereldkeuken
Pasta met zachte tomatensaus en grijze garnalen
Dit recept is sterk gebaseerd op eentje van de Britse topkok Jamie Oliver. De basis, een supereenvoudig en zoetig tomatensausje blijft grotendeels hetzelfde. In deze variant gaan we echter aan de slag met onze eigenste grijze (Noordzee) garnalen.
Tagged With: Belgisch, cognac, fettuccine, fris, fusion, garnalen, grijze garnalen, italiaans, Italië, Jamie Oliver, knoflook, limoen, linguine, look, mediterraans, noordzee, noordzeegarnalen, pasta, peterselie, pruimtomaten, room, simpel, tagliatelle, taglierini, tomaat, tomaten, zomers, zonnig
Pizza Romana
Deze erg klassieke Italiaanse pizza uit Lazio (de streek rond Rome) met ansjovis en kappertjes zal je vaak als Napoletana aangeduid vinden. Niets is echter minder waar, een echte Napoletana (afkomstig uit Napoli) wordt enkel met tomatensaus en kaas belegd. Wat wel vast staat: deze pizza is wereldwijd geliefd vanwege de eenvoudige maar lekkere smaak!
Provençaalse scampi met tomatenpuree
Puree een typisch wintergerecht? Absoluut niet! Dit recept vertelt je hoe er perfect een zonnige en kruidige zomerpuree kan maken. Doe daar smakelijke scampi bij, bereid met typische Provençaalse groenten en kruiden, om er een lekker zonnig gerecht van te maken.
Tagged With: aardappel, aardappelen, courgette, eenvoudig, Frankrijk, Italië, knoflook, look, makkelijk, mediterraan, mediterraans, olijfolie, oregano, paprika, patat, patatten, provençaals, Provençaalse kruiden, provence, puree, rozemarijn, scampi, tim, tomatade, tomaten, vakantie, vis, warm, zeevruchten, zomer, zomervakantie, zonnig
Moussaka (Jeroen Meus)
Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd, maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Jeroen Meus helpt je op weg!
Tagged With: aardappelen, aubergine, bechamel, courgette, Europees, Griekenland, grieks, Jeroen Meus, kaas, klassiek, lams, lamsgehakt, moussaka, oven, ovenschotel, ragout, schapenkaas, stevig, typisch, wereldkeuken
Linguine met mosselen (Gennaro Contaldo)
De sterkte van de klassieke Italiaanse keuken zit in de opvallende eenvoud. Met een handvol kwaliteitsvolle maar simpele ingrediënten tovert elke Italiaanse mama een waar feestmaal op tafel. Het is vaak schrikken hoe eenvoudig het kan zijn. Dit recept is daar een geweldig voorbeeld van, Jamie Oliver leerde het kennen via de vader van zijn mentor: Gennaro Contaldo. Met zo'n ronkende namen kan je alleen maar een heerlijk recept hebben!
Tagged With: ansjovis, cucina povere, eenvoudig, gemakkelijk, Gennaro Contaldo, goedkoop, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kerstomaten, klassiek, linguine, mediterraans, mosselen, pasta, rap, simpel, snel, vlug, zeevruchten
Puree forestière met gegratineerde schnitzel
Dit recept combineert ideetjes en ingrediënten uit bosrijke gebieden, denk aan Duitsland, Oostenrijk, de Ardennen,... Het resultaat is een gevarieerde puree boordevol smaak (spinazie, kastanjechampignons en walnoten), gecombineerd met smeuïge schnitzels. Ideale kost na een gezellige maar stevige wandeling door het bos!
Tagged With: aardappelen, Ardennen, België, Belgisch, boerenkost, bos, bruine champignons, champignons, Duits, Duitsland, eenvoudig, gegrild, grillen, groen, kaas, kalkoen, kalkoenschnitzel, kastanjechampignons, makkelijk, mozzarella, noten, Oostenrijk, puree, schnitzel, simpel, snel klaar, spinazie, spinaziepuree, stevig, stoemp, Varken, varkensvlees, walnoten, witte wijn, woud
Pasta alla puttanesca
De authentieke Italiaanse keuken staat garant voor heerlijke gerechten die barsten van smaak en toch eenvoudig zijn. De erg klassieke puttanesca-saus is daar een prachtig voorbeeld van. Met ansjovis, kappertjes en tomaten creëer je een onwaarschijnlijk lekkere saus die je doet dromen van de Middellandse Zee. Wist je trouwens dat de saus letterlijk "in de stijl van een prostituee" betekent? Het is immers een zoutig, pittig en goedkoop mààr niet te versmaden gerecht!
Groene kool met spekjes, kastanjechampignons en puree
Een groene kool doet niet onmiddellijk aan een fris gerechtje denken, eerder aan winterse stoofpotjes. Toch kan je een kool net zo goed fris en elegant op tafel toveren, het vraagt slechts iets meer moeite en een gebalanceerd recept. Het eerste aspect is voor jouw rekening, met het tweede helpen we je graag op weg! Met behulp van uitgelezen ingrediënten zoals rozijntjes, kokosschilfers en kastanjechampigons maak je zonder probleem iets origineel en lekker van een groene kool.
Tagged With: aardappel, aardappelpuree, alle seizoenen, boerenkost, champignons, gerookt, gezouten, grone kool, grootmoeders keuken, kastanjechampignons, kokos, kokospoeder, kokosschilfers, kool, melk, nootmuskaat, porto, portsaus, puree, rode porto, room, rozijn, rozijnen, saus, savooi, spek, spekjes, spekreepjes, winter, witte kool, zomer
Currybloemkool met rijst en varkensblokjes
Wokken doet altijd denken aan Oosterse ingrediënten en smaken. Nochtans kan je net zo goed met behoorlijk traditionele kost zoals bloemkool en varkensvlees net zo goed aan de slag. Dit recept is een klassiek voorbeeldje van fusion: smaken en technieken combineren zonder grenzen!
Gegrilde mosselen
Hoewel er weinig kan tippen aan klassiek gegaarde mosselen, zijn ze met een beetje meer aandacht net zo goed in te zetten als simpel hapje of voorgerecht.
Tagged With: aperitief, Belgisch, chapelure, eenvoudig, feestelijk, gegrild, grillen, hapje, look, makkelijk, mosselen, noordzee, paneermeel, parmezaan, parmezaanse kaas, simpel, snel, vis, vlug, voorgerecht, witte wijn, zee, zeevruchten
Fettuccelle met grijze garnalen en erwtjes
Een lekkere pasta is zelden ingewikkeld, integendeel. Pasta draait immers rond de pasta op zich, daar hoeft niet al te veel gedoe bij. Net als dit kinderlijk eenvoudig en toch erg lekker receptje: stevige pasta, grijze garnalen, krokante erwtjes met een zacht en subtiel sausje op basis van een weinig room en witte wijn. Zeg nou zelf, dat klinkt lekker!
Normandisch stoofpotje
Wie Normandië zegt, denk - op culinair vlak - aan appelen, cider, zeevruchten en kaas. Heerlijk authentieke ingrediënten waar heel wat lekkers mee te bereiden valt. Dit recept haalt inspiratie in die traditionele Normandische keuken en koppelt dat aan een Belgische aanpak. Het resultaat is een heerlijk stevige stoofpot, ideaal na een fikse wandeling langs woeste kuststroken.
Tagged With: appel, België, Belgisch, boerenkost, cider, éénpansgerecht, eenvoudig, Frankrijk, Frans, gestoofd, herfst, komijn, Normandië, Normandisch, pastinaak, rund, rundsvlees, simpel, stevig, stoofpot, stoofvlees, stoven, winter, wortel
Rucolasoep met zongedroogde tomaatsnippers
Soep hoeft niet exclusief voor de winter te zijn, met de juiste ingrediënten kan je net zo goed een zomers soepje klaarmaken. Deze eenvoudige maar lekkere en gezonde rucolasoep is zowel geschikt als voorgerecht, als hoofdgerecht (met brood) of tussendoortje.
Tagged With: Belgisch, bouillon, calorie arm, gezond, groentenbouillon, italiaans, kippenbouillon, knoflook, look, mager, makkelijk, marjolein, room, roomsoep, rucola, rucolasoep, sjalot, snel, soep, tomaten, zomer, zomersoep, zongedroogd, zongedroogde tomaatjes, zongedroogde tomaten, zonnig





