Italiaans? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 15 Italiaans? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 15

 

Recepten - italiaans

Eenvoudige aioli met oregano

Eenvoudige aioli met oregano
Een aioli is een mediterraans sausje op basis van look die wat doet denken aan knoflooksaus. De term wordt echter veel breder ingezet voor sausje en olies op basis van look. Knoflook is immers een ongelooflijk lekkere smaakmaker. Deze, uiterst eenvoudige, aioli kan je heel breed inzetten. Als smaakmaker op bladerdeeg, marinade voor vlees of vis, extra kruiding van een pasta of pizza,... De mogelijkheden zijn eindeloos.

Pasta con ragù (Jamie Oliver)

Pasta con ragù (Jamie Oliver)
Dit dromerige mediterraanse recept pende Jamie Oliver neer nadat hij pasta had gemaakt met de eigenares van een hotelletje. De zelfgemaakte pasta was geweldig, de uiterst eenvoudige saus was echter super. In dit eenvoudige recept ontdek je wat het geheim is van een authentieke Italiaanse ragù-saus (tomaten en gehakt).

Linguine met snijbonen en zwarte olijven in een fijn tomatensausje

Linguine met snijbonen en zwarte olijven in een fijn tomatensausje
Snijbonen krijgen stilaan de status van 'vergeten groente'. Voor velen is dit een klassieke, ietwat oubollige groente uit de moestuin van grootmoeder of -vader. Nochtans kan je er heel origineel mee aan de slag gaan, zoals bewezen wordt in deze smakelijke vegetarische pasta.

Kort gebakken entrecôte met spaghetti en spinazie (Jeroen Meus)

Kort gebakken entrecôte met spaghetti en spinazie (Jeroen Meus)
Een stevig stuk rundsvlees zoals een sappige entrecôte koppelen we meestal niet snel aan pasta. Nochtans zijn frietjes niet noodzakelijk om er een lekker gerecht mee te bereiden, Jeroen Meus toont dat met een rijke peperroomsaus en spinazie en spaghetti een lekkere optie is.

Pizza met rauwe ham en bloemkool

Pizza met rauwe ham en bloemkool
Pizza is dan wel de onbetwiste Italiaanse klassieker, de basis van het gerecht is danig eenvoudig dat de variaties - ook uit andere keukens - eindeloos zijn. In dit recept wordt uitgelegd hoe je een opvallend Belgische-getinte pizza kan bereiden. Origineel, niet moeilijk en bovenal lekker!

Tagliatelle met grijze garnalen, venkel en rucola

Tagliatelle met grijze garnalen, venkel en rucola
De mogelijkheden met pasta zijn eindeloos. Dat betekent ook dat je naast de - geweldig lekkere - klassiekers, ook eens buiten de lijntjes kan kleuren. Dit verrassend lekkere recept combineert de fijne en eigenzinnige smaak van venkel met frisse garnaaltjes en kruidige rucola. Het proberen waard!

Risotto met asperges, venkel en tong (Sofie Dumont)

Risotto met asperges, venkel en tong (Sofie Dumont)
Hoewel er niets mis is met de klassieke asperge-gerechten, is het toch ook leuk om wat creatiever uit de hoek te komen met ons witte goud. Vast tv-gezicht op vtm helpt je graag met deze smaakvolle en erg makkelijke risotto.

Lasagne met gerookte zalm, courgette en spinazie (Jeroen Meus)

Lasagne met gerookte zalm, courgette en spinazie (Jeroen Meus)
Er bestaat niets zaliger dan een volle kom verse, zelfgemaakte lasagne! Met deze makkelijke ovenschotel kan je bovendien uitgebreid variëren. In dit recept leert Jeroen Meus je een smeuïge variant bereiden met gerookte zalm, courgette en spinazie. De grote troef van dit recept: een zelfgemaakte 'garnalenmelk', als basis voor een smaakvolle bechamelsaus. Het vraagt wat meer moeite, maar het lekkere resultaat is alle werk waard.

Risotto met scampi en venkel

Risotto met scampi en venkel
Een smeuïge risotto smaakt altijd. Het leukste aan dit traditionele Italiaanse recept is dat er er heel combinaties mogelijk zijn. Deze combinatie van venkel en scampi zal je verrassen, ze is erg delicaat en smaakt heerlijk.

Spaghetti met garnalen en courgette (Jamie Oliver)

Spaghetti met garnalen en courgette (Jamie Oliver)
Jamie Oliver mag dan wel een Britse chef zijn, de basis van zijn kookkunsten ligt in Italië. Geen wonder dat de sympathieke 'Naked chef' nog steeds de kunst van een perfecte pasta begrijpt: eenvoudig maar boordevol smaak. Precies wat deze zachte spaghetti met courgette en garnalen/scampi is.

Negroni

Negroni
Deze verfrissende cocktail zou ontstaan zijn aan het begin van de 20ste eeuw in Italië. Over de precieze herkomst bestaan verschillende verhalen, over de juiste bereidingswijze is er dan weer opvallend veel consensus. Met campari, rode vermout en gin maak je zelf dit lekkere drankje.

Italiaanse omelet met pancetta en kerstomaat

Italiaanse omelet met pancetta en kerstomaat
Met eieren kan je in een wip een stevig ontbijt of smaakvolle lunch bereiden. Een verfijnde omelet vraagt amper werk en smaakt altijd. In dit recept gaan we de zonnige, zuiderse toer op met pancetta (Italiaans varkensspek), zoete kerstomaatjes en typische kruiden als basilicum en oregano.

Spaghetti con gamberetti e rucola (Jamie Oliver)

Spaghetti con gamberetti e rucola (Jamie Oliver)
De Britse tv-kok Jamie Oliver leerde deze geweldige pasta kennen in een authentieke restaurantje in Italië. De eenvoudige combinatie van uitgesproken maar toegankelijke smaken viel hem enorm op. Met dit recept waan je je zonder moeite ook in het zonnige Italië: spaghetti, scampi, rucola, zongedroogde tomaatjes en een scheutje witte wijn. Klinkt heerlijk, toch?

Klassieke lasagna (Antonio Carluccio)

Klassieke lasagna (Antonio Carluccio)
Een hete kom lasagne kan niemand versmaden. Het vraagt wat werk, maar het resultaat smaakt iedereen en altijd. Antonio Carluccio leert je in dit recept een heel authentieke lasagna maken. De uiterst simpele bolognese saus met runds- en lamsgehakt zorgt samen met de Parmezaanse kaas voor een pittige en smaakvolle lasagne.

Paccheri con Ragù alla Napoletana (Antonio Carluccio)

Paccheri con Ragù alla Napoletana (Antonio Carluccio)
Italianen zijn dol op hun pasta, dat is geen geheim. Er zijn dan ook heel recepten te vinden uit de regionale keukens die heel afwisselend zijn en absoluut de moeite om te proberen. Geen betere gids dan Antonio Carluccio om dat soort regionele pareltjes, zoals deze Paccheri con Ragù alla Napoletana (Grote pastabuisjes met Napolitaanse rundvleessaus), ook thuis te leren bereiden.