Recepten - zwarte pens
Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)
Bloedworst is een ietwat vergeten delicatesse van bij ons. Al wie er onterecht de neus voor ophaalt heeft het verfijnde product nog nooit een eerlijke kans gegeven. Dit recept kan ongetwijfeld helpen: een smeuïge puree en zoete appeltjes passen er perfect bij. (h)Eerlijke boerenkost voor elke dag!
Tagged With: aardappelpuree, alledaags, appelen, appeltjes, België, Belgisch, beuling, bloedworst, boerenkost, boskoop, bruine fond, grootmoeders keuken, herfst, honing, kindvriendelijk, port, puree, sofie dumont, stoemp, stoofappelen, vlaams, Vlaanderen, waterkers, winter, witte port, zwarte pens
Winterse ovenschotel met zwarte pens
Zwarte pens (ook wel beuling genoemd) is een unieke delicatesse die tegelijkertijd erg eenvoudige boerenkost is. De verfijnde en uitgesproken smaak past prima bij iets zoet en is daardoor populair tijdens de wintermaanden. In dit gerecht maken we een eenvoudige ovenschotel met stukjes appel, aardappel en knolselder. Winters genieten!
Tagged With: aardappel, aardappelblokjes, aardappelen, appel, België, Belgisch, beuling, boerenkost, éénpansgerecht, eenvoudig, geroosterde groentjes, herfst, jonagold, kindvriendelijk, knolselder, knolselderblokjes, lokaal, ovengerecht, ovenschotel, pens, pensen, plaatselijk, sjalot, tijm, voor elke dag, winter, zwarte pens
Pensen met groentestoemp en appelmoes (Jeroen Meus)
Voor dagelijkse kost met net dat extraatje moet je natuurlijk bij Jeroen Meus. De Vlaamse tv-kok kan onze typische klassiekers als geen ander heruitvinden of uitbreiden waardoor ze verrassend blijven. Zo combineert Jeroen in dit alledaagse recept pensen (altijd lekker!) met zelfgemaakte appelmoes (ook lekker!) en een royale groentestoemp (lekker maar gezond!). Een prima keuze om ook de allerkleinsten hun buikje bolrond te laten eten.
Tagged With: aardappelpuree, aardappelstoemp, alledaags, appel, appelen, appelmoes, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, één, gewoon, groentepuree, grootmoeders keuken, herfst, herfstgroenten, Jeroen Meus, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, knolselder, laurier, lekker en gewoon, lokaal, pastinaak, pens, pensen, plaatselijk, prei, puree, selder, simpel, stoemp, tijm, tuinkruiden, tv, tv-kok, van bij ons, veel groentjes, vergeten groenten, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, winter, wintergroenten, witte pens, worst, worsten, wortel, zwarte pens
Hachis parmentier met zwarte pens en groene kool (Jeroen Meus)
De typische 'hachis parmentier' uit Frankrijk is een prima gerecht om hartverwarmend en efficiënt te koken op kille dagen. Traditioneel bestaat het gegratineerde gerecht uit een laagje gehakt rundsvlees en een laag puree, al dan niet aangevuld met een laagje groentes of kruiden. Jeroen geeft een echte wintertwist aan deze ovenschotel door voor zwarte pens en savooikool te kiezen.
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, Bourgondisch, broodkruim, chapelure, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gegratineerd, gehakt, gratin, groene kool, grote groep, gure dagen, hachis parmentier, hartverwarmend, herfst, Jeroen Meus, kille dagen, kindvriendelijk, kool, koud weer, origineel, oven, ovengerecht, ovenschotel, puree, savooi, savooikool, stoemp, variant, Varken, varkensvlees, verrassend, winter, winters, zwarte pens
Gehaktbrood met zwarte pens en appelmoes (Jeroen Meus)
De lekkerste recepten zijn niet noodzakelijk de meest verfijnde. Met dit toffe recept bewijst Jeroen Meus je zelfs van het tegendeel: met eenvoudige en typische ingrediënten van bij ons maakt hij een comfortabel gerecht waar je op een koude dag naar snakt. Vooral de toevoeging van stukjes zwarte pens aan het gehaktbrood is briljant!
Tagged With: aardappel, alledaags, appel, appelmoes, appels, Belgisch, boerenkost, boter, broodkruim, dagelijkse kost, gebakken aardappel, gebakken aardappelen, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gewoon, grootmoeders keuken, herfst, Jeroen Meus, oven, pens, pensen, simpel, vlaams, voor elke dag, winter, zwarte pens, zwarte pensen
Dessertpizza met zwarte pens
Het concept van een pizza is zo eenvoudig dat je er eigenlijk best creatief mee kan zijn. Je kan er zelfs een origineel dessert van maken! In dit verrassende recept worden de rijkelijke smaken van zwarte pens en appel gecombineerd tot een winters nagerecht. Heerlijk, feestelijk en je gasten zullen versteld staan!
Tagged With: appel, combinatie, dessert, feestdagen, fusion, gesuikerd, granaatappel, granaatappelpitjes, herfst, kaneel, kaneelappel, kerst, kerstmis, kerstvakantie, met een twist, nagerecht, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, pens, pensen, pizza, speciaal, suiker, uniek, verrassend, winter, winters, zoet, zoet-zout, zoete pizza, zwarte pens
Peperkoektorentjes met zwarte pens en mango (Colruyt)
Originele hapjes voor een feestelijke gelegenheid, vragen om een verrassende combinatie van smaken. In dit toffe recept van Colruyt wordt dat idee perfect uitgevoerd: een toastje van peperkoek met het sappige van mango en karaktervolle van zwarte pens. Een heerlijk hapje voor elk feestelijk moment!
Tagged With: aperitief, aperitieven, Colruyt, feest, feestelijk, hapje, herfst, kerst, kerstmis, koud, koud hapje, makkelijk, mango, origineel, Pasen, peperkoek, speciaal, tapa, tapas, toast, toastje, uienconfijt, verjaardag, verrassend, winter, zoet-zout, zwarte pens
Zwarte pens met witloofpuree
Het fijnste aan de wintermaanden zijn de stevige, hartverwarmende recepten die weer kracht geven. Dit eenvoudige recept past helemaal binnen dat plaatje. Snel, lekker en niet duur!
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, alledaags, België, Belgisch, beuling, bloedworst, dagelijkse kost, gewoon, grootmoeders keuken, klassiek, pens, pensen, puree, stoemp, traditie, traditioneel, veldsla, winter, wintermaanden, winters, witlof, witloof, witloofpuree, witloofstoemp, zwarte pens, zwarte pensen
Toastjes met witloof-biercreme, zwarte pens en coquille
Tijdens de feestdagen mag een hapje écht feestelijk zijn. Dat betekent zorgvuldig geselecteerde producten, uitzonderlijke smaken en een mooie presentatie. Dit hapje is origineel en verrassend, perfect voor de Bourgondiër die houdt van een culinaire traktatie.
Tagged With: amuse, aperitief, aperitiefhapje, beuling, bier, biercrème, bieslook, bloedworst, chique, coquille, coquilles, coquilles saint-jacques, crème, culinair, feest, feestdagen, feestelijk, hapje, hapjes, kaneel, kerst, kerstmis, koken met bier, luxe, luxueus, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, pens, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakobsnoten, sint-jakobsoesters, Sint-Jakobsvruchten, speciaal, starter, toast, toastje, toastjes, uitzonderlijk, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, zeevrucht, zeevruchten, zoet-zout, zwarte pens
Full Irish Breakfast
Een stevig ontbijt kan geweldig smaken en geeft je energie voor de hele dag. Steek het water over en die wijsheid wordt extra in de verf gezet. Het is voor velen een raar idee om 's morgens zo royaal te ontbijten, nochtans kan je beter uitgebreid ontbijten in plaats van lunchen of dineren. Een Full Irish Breakfast kan je prima vergelijken met een English Breakfast, in Ierland is het echter dat tikje verfijnder. Dit recept helpt je op weg om een Iers ontbijt uit de duizenden op tafel te toveren.
Tagged With: 's morgens, black pudding, bonen, Brits, champignons, eieren, Engeland, Engels, feest, feestelijk, Full Irish Breakfast, gesauteerd, Groot-Brittanië, Ierland, Iers, kerstomaatjes, kerstomaten, koffie, ochtend, omelet, ontbijt, oven, pens, pudding, roerei, royaal, sauteren, scrambled eggs, spek, spiegelei, thee, toast, tomaat, tomaatjes, white pudding, witte bonen, witte bonen in tomatensaus, witte pens, worst, zwarte pens
Toastje met zwarte pens en kaneelappel
Tijdens de feestdagen is het traditiegetrouw alle hens aan dek om lekkere, originele maar niet al te moeilijke hapjes te vinden. Met dit kinderlijk eenvoudig receptje is die zoektocht verleden tijd!
Tagged With: amuse, aperitief, aperitiefhapje, appel, boerenkost, boter, brood, feest, feestelijk, hapje, hartig, herfst, kaneel, kaneelappel, kerst, kerst en nieuw, kerstmis, leuk, makkelijk, nieuwjaar, origineel, party, pens, simpel, stokbrood, toast, voorgerecht, winter, worst, zoet en zout, zwarte pens
Pompoenpuree met herfstmoes en duo van pens
Wanneer de zomer aan haar laatste dagen begonnen is en de herfst langzaam maar zeker haar intrede doet, is het opnieuw tijd voor hartelijke, stevige en verwarmende kost. Met Halloween voor de deur kan dit recept met pompoenpuree, herfstmoes en pens je inspireren om net dat beetje meer op tafel te toveren, zonder heksentoeren uit te halen. Ideaal voor een kinderfeestje!
Tagged With: amandel, appel, appelmoes, halloween, herfst, herfstmoes, kinderen, kinderfeestje, moes, peer, pens, perenmoes, pompoen, pompoenpuree, puree, witte pens, zwarte pens