Recepten - klassieker
Old Pal
Zoals de naam al een beetje doet vermoeden is deze cocktail een oude bekende in de cocktailwereld. Deze classic lijkt wat op een Negroni, in dit drankje werk je echter met whisky in plaats van gin en wordt de zoete vermout vervangen door droge. Geen cocktail voor beginners!
Blood and Sand
Deze cocktail is wat in de vergetelheid geraakt. Nochtans is het een classic uit de jaren '30 die, vanwege de dieprode kleur, gelinkt werd aan de gelijknamige film van Rudolph Valentino. Liefhebbers van whisky zullen deze cocktail zeker kunnen smaken.
Cakerol met aardbeienconfituur
Deze heerlijke cake is een ietwat vergeten klassieker. Nochtans is de bereiding erg makkelijk en kan je eindelijk variëren met de vulling.
Bearnaise (Peter Goossens)
Van alle klassieke sausen die er wereldwijd bestaan, zijn er weinigen die zo populair zijn als bearnaise. Zelf een geslaagde bearnaise kloppen is overigens echt niet moeilijk. Met een beetje ervaring en een handig recept als dit, serveer je vanaf nu overheerlijke, verse bearnaise. En wie anders dan topchef Peter Goossens kan je vertellen hoe je dit tot een geslaagd einde brengt?
Tagged With: azijn, bearnaise, bearnaisesaus, Belgisch, biefstuk, boter, Bourgondisch, côte-a-l'os, dragon, dragonazijn, ei, eieren, entre-côte, Frans, frieten, frietjes, klassiek, klassieker, kruiden, kruidig, opgeklopt, runds, rundsvlees, saus, steak, zuur
White Lady
Een White Lady kan je al decennia lang op de cocktailkaart van heel wat bars terug vinden. Dat is geen toeval, deze Gin-Sour is heel klassiek en beroemd vanwege de gebalanceerde - maar eenvoudige - smaak en de originele toevoeging van eiwit. Zelf ook eens proberen?
Whiskey Sour
Deze Amerikaanse klassieker kent heel wat liefhebbers in de cocktail-wereld. De frisse balans tussen whiskey en limoensap is immers in alle eenvoud top.
Cuba Libre
De Cuba Libre is ongetwijfeld één van de bekendste cocktails ter wereld. Dat heeft niet alleen met de prima smaak te maken, het is ook een eenvoudige cocktail met een verhaal. De legende gaat immers dat een kapitein, tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog, dit drankje bestelde en toostte op (het vrije) Cuba. De Cuba Libre was geboren!
Margarita
Deze klassieke cocktail uit Mexico mag niet ontbreken op een zomers feestje. Makkelijk om maken, heerlijk om drinken.
Cosmopolitan
Deze cocktail bestaat al eventjes, maar heeft sinds de televisie-reeks 'Sex and the City' een legendarische status. Deze stevige, maar zoete cocktail is dan ook een must-try!
Tagged With: alcohol, bekend, beroemd, cocktail, cointreau, cosmopolitan, cranberry, cranberrysap, drank, klassiek, klassieker, limoen, limoensap, new york, sex and the city, triple sec, veenbes, veenbessen, veenbessensap, vodka, wodka
Lasagne (Jeroen Meus)
Geen lekkerder authentiek gerecht uit de populaire Italiaanse keuken dan lasagne! Deze zalige ovenschotel behoeft geen verdere uitleg, behalve dan dat een zelfgemaakte schotel lasagne onwaarschijnlijk lekker is. Elke Italiaanse mama heeft haar eigen recept, Jeroen Meus leert je daarom een prima basisversie bereiden.
Tagged With: classic, favoriet, gegratineerd, gehakt, groentjes, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaassaus, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, lekker, mediterraans, oven, ovenschotek, pasta, pastavellen, ragout, roux, tomaten, tomatensaus, witte saus, zonnig, zuiders
Vol-au-vent (Jeroen Meus)
Mocht er een wedstrijd bestaan 'meest klassieke gerecht uit de Frans-Belgische keuken', was vol-au-vent ongetwijfeld kandidaat voor de eerste prijs. De van oorsprong Franse benaming heeft eigenlijk betrekking op het typische koekje uit bladerdeeg (zo luchtig dat de lucht in vliegt, volgens de legende), dat gevuld wordt met een heerlijke bereiding dat helaas wel wat werk vraagt. Maar het resultaat is oh-zo heerlijk. Het koosnaampje 'Koninginnenhapje' is dan ook niet overdreven.
Tagged With: bladerdeeg, boerenkost, champignons, gehakt, gehaktballetjes, grootmoeders keuken, kip, kippenbouillon, kippenragout, klassiek, klassieker, koekje, Koninginnenhapje, ragout, saus, vol-au-vent
Kippenchipolata met bloemkool
Wanneer inspiratie ontbreekt, worden de meest klassieke gerechten vaak vergeten. Terwijl deze net uitblinken in eenvoud en smakelijkheid. Net zoals dit recept: kippenchipolata met bloemkool in witte saus en gekookte patatjes. Meer hoeft dat niet te zijn!
Tagged With: aardappelen, Belgisch, bloemkool, chipolata, grootmoeders keuken, kip, kippenchipolata, kippenworst, klassiek, klassieker, witte saus, worst
Gebraden Mechelse koekkoek met witloof
Heel wat steden zijn met recht en rede trots op hun streekproducten. Mechelen houdt er, naast uitstekend bier, ook een smakelijk kippenras op na: de Mechelse koekoek. De flinke kippen zijn bekend vanwege hun malse, stevige vlees. Ideaal om een heerlijke klassieker mee te bereiden uit grootmoeders keuken!
Tagged With: grootmoeders keuken, kip, klassieker, koekoek, Mechelse koekoek, oven, vlaams, witloof, witloofsalade
Spek met boontjes en zure saus
Klassieke gerechten uit grootmoeders keuken blijven heel wat eters nauw aan het hart. Ze zijn smakelijk, stevig en eerlijk. Met dit gerecht kan je nooit iets fout doen en de show wordt gestolen door de kinderlijk eenvoudige zure saus. Aan de slag!
Tagged With: aardappelen, boontjes, eenvoudig, grootmoeders keuken, klassieker, spek, Varken, zure saus
Meloen met Prosciutto di Parma
Een absolute klassieker die evenwel, zoals uitgelegd in dit receptje, volgens de regels van de kunst gemaakt dient te worden. Ideaal als voorgerechtje op een zonnige, zomerse dag.
Tagged With: balsamico, gezond, ham, klassieker, makkelijk, meloen, parmaham, Prosciutto di Parma, snel, voorgerecht, zomer, zonnig





