Suiker | - deel 4 Suiker | - deel 4

 

Recepten - Suiker

Fijne ratatouille met scampi

Fijne ratatouille met scampi
De term 'ratatouille' staat voor een Frans stoofpotje van groenten, normaliter op basis van tomaat, aubergine en courgette. Er zijn echter eindeloos veel variaties te bedenken, het is altijd een leuke manier om groentjes op te werken. Dit recept leert je een verfijnde variant maken, met kippenbouillon, wortel en fijne kruiden. De Franse en Italiaanse invloeden vloeien heerlijk samen, met als apotheose lekkere scampi. Klink heerlijk, niet?

Boterkoekjes

Boterkoekjes
Deze klassieker komt rechtstreeks uit grootmoeders keuken: eenvoudige maar niet te versmaden boterkoekjes. Makkelijk, lekker en snel klaar. Ideaal bij een kopje koffie of om samen met kinderen te maken.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is de Franse, iets verfijndere, variant van onze klassieke stoverij (stoofvlees). Deze zalige Franse klassieker combineert langzaam gestoofd rundsvlees met rode wijn (een Bourgogne, dat spreekt), uitjes en spek. Een onweerstaanbaar en heel traditioneel gerecht uit de eenvoudige Frans-Bourgondische keuken dat het tot haute cuisine heeft geschopt.

Banoffee Cupcakes

Banoffee Cupcakes

Eenvoudige koffiekoekjes

Eenvoudige koffiekoekjes
Bij een dampend kopje koffie hoort een koekje. Dat koekje zal echter nog meer smaken indien het zelfgemaakt is! Dat hoeft trouwens niet veel of lang werk te zijn...

Witloofroomsoep met grijze garnalen

Witloofroomsoep met grijze garnalen
Een absolute klassieker uit grootmoederskeuken, perfect voor een gezellig familiefeest (Kerst, Nieuwjaar,...): witloofroomsoep. Niet vergeten af te werken met wat gemalen kaas en enkele grijze garnalen. Heerlijk!

Hertenkalfgebraad met rodewijnsaus en appelspruitenpannetje

Hertenkalfgebraad met rodewijnsaus en appelspruitenpannetje
De kille herfst- en koude winterdagen staan garant voor hartverwarmend tafelen. Vooral wild mag niet ontbreken tijdens feestelijke gelegenheden. Een traaggegaard hertenkalfgebraadje is onwaarschijnlijk mals en gaat prima bij een originele kijk op spruitjes en appelen. Ideaal als hoofdgerecht op een winters feest zoals Kerst of Nieuwjaar.

Everzwijnfilet met winters mosterdpannetje

Everzwijnfilet met winters mosterdpannetje
De filet van een everzwijn is erg kenmerkend van smaak. Goed gebakken is het een absolute traktatie die op geen enkel winters feest (zoals Kerstmis) zou misstaan. Met een romig stoofpotje van wintergroentjes in een mosterdsausje is het feest compleet!

Mini appelflappen

Mini appelflappen
Na een gezellig diner kan een tof dessertje niet ontbreken. Dat hoeft heus niet gecompliceerd, mierzoet of vettig te zijn. Een lekkere kop koffie of thee en deze mini-appelflapjes - die in een handomdraai klaar zijn - en je gasten zijn zonder twijfel voldaan.

Tiramisu

Tiramisu
Dit feestelijke dessert uit Italië is ondertussen een klassieker geworden in heel wat huishoudens. Er bestaan heel wat varianten, er gaat echter niets boven de originele bereiding, zoals uitgelegd in dit recept.

Gestoofde rodekool

Gestoofde rodekool
Alle culinaire hoogstandjes ten spijt, er gaat niets boven grootmoeders keuken: alledaagse, stevige en lekkere boerenkost zonder gedoe. Een absolute klassieker die tijdens de wintermaanden niet mag ontbreken: gestoofde rodekool. Het vergt dan wel wat moeite, geduld en fijne smaakpapillen (de finale kruiding is niet eenvoudig), het resultaat is telkens weer hartverwarmend. Aan de slag!

Chocolademarmercake

Chocolademarmercake
Elke oprechte zoetekauw is dol op een stukje chocoladecake. Zelf zo'n mooie cake bereiden is trouwens helemaal niet moeilijk, met dit recept tover je een heerlijk dessert op tafel.

Appeltaart met kaneel

Appeltaart met kaneel
Geen geslaagde maaltijd zonder een lekker dessertje. Een geweldige klassieker: appeltaart!

Victoriabaars met tagliatelle en broccoli in Mary-Rose saus

Victoriabaars met tagliatelle en broccoli in Mary-Rose saus
De hoofdrol in dit piekfijne recept wordt netjes verdeeld tussen alle ingrediënten. Victoriabaars staat bekend om haar heerlijke, stevige structuur. De romige en verfrissende Mary-Rose saus is een culinaire variant op de alom bekende 'cocktail'-saus, ideaal bij allerlei visgerechten, terwijl de pasta en broccoli zorgen voor een mediterraanse toets. Geef toe, daar krijg je water in de mond van!

Wortelstoemp met kippenworst en uiensaus

Wortelstoemp met kippenworst en uiensaus
Stoemp, puree op z'n Vlaams, is een heel makkelijke keuze waar je plezierig mee kan variëren. Deze smakelijke winterkost hoeft trouwens niet exclusief voor de koude maanden voorbehouden te zijn. Dit recept legt je uit hoe je een perfecte wortelpuree maakt, begeleid door kippenworst en een verrassend uiensausje.