In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 35minuten | 40minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 35minuten |
Cook Time |
40minuten |
Ingredients
- gehaktballen
- 800 gram gemengd gehakt
- 2 eieren
- 2 eetlepels mosterd
- 2 sjalotten fijngesnipperd
- 2 eetlepels paneermeel
- bouillon
- 6 takjes peterselie
- 2 blaadjes laurier
- 10 blaadjes basilicum
- 2 teentjes look gekneusd
- tomatensaus
- 4 klonten boter
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 tenen look geplet
- 6 eetlepels bloem
- 800 ml gezeefde bouillon van de gehaktballen
- 600 tomatenstukjes (blik)
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- afwerking
- 2 scheutjes Madeira
- 1 bosje dragon
- 1 bosje peterselie
- paprikapoeder
- chilipoeder
- cayennepeper
- sweet chilipoeder
- oregano
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom. Breng op smaak met peper, zout, paprika- en chilipoeder.
- Meng het gehakt grondig en draai er mooie balletjes van, ter grootte van een pingpongbal.
- Vul een grote kookpot met water. Doe er alle kruiden voor de bouillon in en breng aan de kook.
- Pocheer de gehaktballen gedurende enkele minuten in de bouillon. Haal ze er dan terug uit en laat rusten.
- Start de bereiding van de tomatensaus door in een ruime kookpot wat boter te smelten en de fijngesnipperde ui aan te stoven.
- Voeg de rest van de boter toe om een roux te maken. Voeg de bloem al roerend toe en laat dan nog even drogen op het vuur.
- Giet de (gezeefde) bouillon waar je de gehaktballen in hebt gepocheerd stelselmatig en al roerend door de roux tot je een mooie, gladde saus hebt.
- Voeg de stukjes tomaat toe en breng verder op smaak met tijm, rozemarijn, oregano en peper. Laat de saus een kwartiertje pruttelen.
- Haal de takjes tijm en rozemarijn uit de saus en werk verder af met zout, paprika-, chili- en sweet chilipoeder.
- Roer de gehaktballetjes voorzichtig door de saus en laat nog even warmen. Werk af met een flinke scheut madeira en verse kruiden.
- Laat alles nog één keer goed doorkoken. Bestrooi net voor het opdienen met een handvol verse kruiden.
- Serveer met kroketjes of puree en een hardgekookt eitje. Smakelijk!
Share this Recipe
Speak Your Mind