Caponata mag je gerust als het nationale gerecht van Sicilië beschouwen. Deze salade/dikke saus van gekookte groentjes, met een hoofdrol voor aubergine, is er enorm populair. Er bestaan flink wat varianten, van uiterst eenvoudig tot behoorlijk uitgebreid. In dit recept kiezen we voor een eenvoudige, maar typische en smaakvolle, basisbereiding die heerlijk combineert met pasta.
Caponata mag je gerust als het nationale gerecht van Sicilië beschouwen. Deze salade/dikke saus van gekookte groentjes, met een hoofdrol voor aubergine, is er enorm populair. Er bestaan flink wat varianten, van uiterst eenvoudig tot behoorlijk uitgebreid. In dit recept kiezen we voor een eenvoudige, maar typische en smaakvolle, basisbereiding die heerlijk combineert met pasta.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 1 eetlepel tomatenconcentraat
- 1 scheutje rode wijn
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
- 1 eetlepel kappertjes op azijn
- 2 eetlepels rozijnen
- 400 gram rigatoni of penne
- 1 bosje basil leaves
- Parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Zet je oven op grillstand (minstens 200, bij voorkeur tot 300°).
- Schik de aubergine en rode paprika in een ovenschaaltje en laat grillen tot de schil zwartgeblakerd is (draai tijdens het grillen een paar keer om).
- Haal uit de oven en laat even afkoelen. Snipper ondertussen de ui, knoflook en chilipeper (desgewenst zonder de pitjes) fijn.
- Verhit in een ruime kookpot of hoge pan een royale scheut olijfolie. Fruit de gesnipperde ui, knoflook en chilipeper.
- Roer er wat tomatenconcentraat door en laat even karamaliseren. Blus dan met een stevige scheut rode wijn en roer eventuele aanbaksels los.
- Pel de geroosterde groentes en versnijd het vruchtvlees in hapklare stukken.
- Voeg de groentjes, samen met de tomatenblokjes, kappertjes en rozijnen toe.
- Breng de saus aan de kook en laat op een zacht vuur een kwartiertje pruttelen.
- Gaar ondertussen de pasta in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
- Giet de gegaarde pasta af en roer onmiddellijk door de saus. Kruid naar smaak af met peper en/of zout.
- Bestrooi net voor het serveren met (grof gesnipperde) basilicum en vers geraspte Parmezaanse kaas. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind