Dit pitoreske gerecht van Jamie Oliver komt rechtstreeks uit Italië en bevat een heerlijke agrodolce-stijl. Dit wil zeggen dat de linguine op smaak wordt gebracht met iets dat het midden houdt tussen een saus en kruidige smaakmaker (zoals een currypasta). De dikke saus bevat meestal een zoet én zuur accent, maar de variaties zijn eindeloos. Jamie combineert de gamba's en tonijn met de heerlijke, aanwezige smaken van kaneel, pistache, peterselie, azijn en saffraan. Alledaags, en toch ook pure luxe op je bord!
Dit pitoreske gerecht van Jamie Oliver komt rechtstreeks uit Italië en bevat een heerlijke agrodolce-stijl. Dit wil zeggen dat de linguine op smaak wordt gebracht met iets dat het midden houdt tussen een saus en kruidige smaakmaker (zoals een currypasta). De dikke saus bevat meestal een zoet én zuur accent, maar de variaties zijn eindeloos. Jamie combineert de gamba's en tonijn met de heerlijke, aanwezige smaken van kaneel, pistache, peterselie, azijn en saffraan. Alledaags, en toch ook pure luxe op je bord!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- 4 sjalotten
- 8 grote gamba's met schaal
- 2 kaneelstokken
- 4 ansjovisfilets op olie
- 2 snuifjes saffraan
- 8 eetlepels witte wijnazijn
- 100 gram gepelde, ongezouten pistachenoten
- Pecorino of Parmezaankorst
- 300 gram linguine
- 400 gram tonijnfilet
- 1 bosje peterselie
- olijfolie
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Pel de sjalotten en snipper in fijne reepjes. Doe ze in een kom met water.
- Pel de gamba's. Bak de koppen aan in een ruime/hoge pan met een flinke scheut olijfolie en de kaneelstokken.
- Voeg de ansjovissen en (uitgelekte) reepjes ui toe. Dek af en laat 20 minuutjes zachtjes koken. Voeg nu en dan, indien nodig, wat water toe.
- Snijd ondertussen de gepelde gamba's langs achteren in en verwijder het darmkanaal.
- Meng daarnaast de saffraan met de witte wijnazijn en een beetje water. Laat rusten.
- Bereid vervolgens alvast de afwerking voor: plet de pistachenoten in een vijzel (of hak fijn) en rasp wat korst van een blok pecorino of Parmezaanse kaas.
- Gaar de pasta volgens de instructies op de verpakking in gezouten water.
- Hak de tonijn in willekeurige stukjes van ongeveer één centimeter groot. Hak daarnaast de peterselieblaadjes fijn.
- Verhoog het vuur van de saus wanneer de pasta bijna klaar is en verwijder het deksel. Druk de koppen aan zodat alle heerlijke sappen vrijkomen.
- Lepel de koppen en kaneelstokjes uit de saus, die hebben hun werk gedaan.
- Roer de helft van de gesnipperde peterselie met het saffraanmengsel door de saus. Roer goed.
- Voeg de stukjes tonijn en gepelde gamba's toe. Roer heel even om en voeg meteen de gekookte pasta, rechtstreeks uit de kookpot, toe.
- Schud goed op en laat nog heel even pruttelen. Voeg desgewenst wat extra kookvocht van de pasta toe.
- Haal de pan van het vuur. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Werk af met de geraspte kaaskorst, pistachenootjes en de rest van de peterselie. Serveer met witte wijn. Smakelijk!
Notities
Heb je geen verse tonijn? Je kan ook tonijn uit blik proberen. Het resultaat zal anders van smaak en structuur zijn, maar zeker niet verkeerd én het is ene stukje goedkoper.
Deel dit Recept
Speak Your Mind