Op feestelijke momenten kan je origineel én gezond uitpakken met allerlei soorten vis. Ingewikkeld hoef je het dan niet noodzakelijk te maken, een klassiek vispannetje waar de stukken vis in een smeuïg sausje met kaas worden gegratineerd is een 'gouwe ouwe'! In dit klassieke recept van Sofie Dumont wordt ook de puree aan de schotel toegevoegd, waardoor je een grote, heerlijke kom feest-eten volledig op voorhand kan klaarmaken.
Op feestelijke momenten kan je origineel én gezond uitpakken met allerlei soorten vis. Ingewikkeld hoef je het dan niet noodzakelijk te maken, een klassiek vispannetje waar de stukken vis in een smeuïg sausje met kaas worden gegratineerd is een 'gouwe ouwe'! In dit klassieke recept van Sofie Dumont wordt ook de puree aan de schotel toegevoegd, waardoor je een grote, heerlijke kom feest-eten volledig op voorhand kan klaarmaken.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
6personen | 30minuten | 40minuten |
Porties | Prep Tijd |
6personen | 30minuten |
Kook Tijd |
40minuten |
Ingrediënten
- Vispannetje
- 250 gram champignons
- 1 stengel prei
- 400 gram mosselen
- 350 gram zalm
- 350 gram kabeljauw
- 4 filets zeetong
- 4 Sint-Jakobsvruchten
- 150 grijze garnalen
- 300 gram gemalen kaas
- boter
- Puree
- 1 kg loskokende aardappelen
- 1 eidooier
- boter
- nootmuskaat
- peper en zout
- Saus
- 1 eetlepel boter
- 1,5 eetlepel bloem
- 2 dl kreeftenbisque
- 2 dl visbouillon
- 2 dl room
- 1 scheutje Armagnac
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Schil de aardappelen en kook of stoom ze gaar met een snuifje zout.
- Snipper ondertussen de prei fijn en champignons in plakjes.
- Smelt een klontje boter in een pan. Stoof de gesnipperde prei met de plakjes champignon gaar. Kruid met peper en zout, stort dan uit in een ruime ovenschotel.
- Smelt de boter voor de roux in een steelpannetje, roer er dan de bloem door en laat even opdrogen.
- Blus de roux met de bisque en visfond. Laat zachtjes opkoken, roer goed met een garde.
- Voeg de room en een scheutje armagnac toe aan de saus. Laat nog even warmen en werk af met peper en zout. Zet opzij.
- Bak de mosselen in een pan tot ze opengaan. Haal ze uit de schelpen en verdeel over de groentjes in de ovenschaal.
- Versnijd de zalm en kabeljauw in beetklare stukken, verdeel ook op de groentjes.
- Rol de tongfilets op en verdeel wederom in de ovenschaal. Voeg tot slot de sint-jakobsnootjes en grijze garnalen toe.
- Stamp de gegaarde aardappelen fijn (of gebruik een passe-vite). Werk af met een eidooier, een klontje boter, peper, zout en nootmuskaat tot een lekkere puree.
- Doe de puree in een spuitzak en verdeel rondom, langs de rand van de ovenschaal.
- Overgiet de vis met de saus en bestrooi daarna met de gemalen kaas.
- Laat de ovenschotel 35 minuten gratineren in een voorverwarmde oven (180°). Bestrooi net voor het opdienen met wat peterselie, lekker met een frisse witte wijn. Smakelijk!
Notities
Zoals omschreven in de inleiding kan je deze schotel helemaal op voorhand klaarmaken. Dek de schotel goed af en bewaar in de koelkast. Enkel het afbakken/gratineren in de oven doe je op het moment zelf. Hou er dan wel rekening mee dat de gaartijd wat langer zal zijn.
Deel dit Recept
Speak Your Mind