Schelvis is een heerlijke vissoort die je kan kopen van juni tot februari. Het is dus een perfecte keuze om zomer, herfst en winter mee aan de slag te gaan. Het volle, stevige vlees doet denken aan kabeljauw en laat zich vlot combineren met allerlei ingrediënten. In dit recept kiezen we voor gegrilde bloemkool met een beetje Parmezaanse kaas, een fluweelzachte mousseline en kruidige hollandaise. Klassiek en toch origineel.
Schelvis is een heerlijke vissoort die je kan kopen van juni tot februari. Het is dus een perfecte keuze om zomer, herfst en winter mee aan de slag te gaan. Het volle, stevige vlees doet denken aan kabeljauw en laat zich vlot combineren met allerlei ingrediënten. In dit recept kiezen we voor gegrilde bloemkool met een beetje Parmezaanse kaas, een fluweelzachte mousseline en kruidige hollandaise. Klassiek en toch origineel.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 15minuten | 30minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 15minuten |
Cook Time |
30minuten |
Ingredients
- 1 bloemkool
- 4 schelvisfilets 150 gram per stuk
- 0,5 liter visfond
- 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 600 gram loskokende aardappelen
- 1 dl room
- 200 gram boter
- 4 eidooiers
- 1 citroen
- 1 bosje dille
- enkele takjes bieslook
- olijfolie
- nootmuskaat
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Kuis de bloemkool en snijd in plakken van 2 centimeter dik en schik op een bakplaat.
- Besprenkel royaal met olijfolie en kruid met peper en zout.
- Laat de bloemkool 20 tot 30 minuten grillen in een voorverwarmde oven (180°). Bestrooi kort voor het einde van de baktijd met de Parmezaanse kaas.
- Schil ondertussen de aardappelen en breng aan de kook in gezouten water. Giet, eenmaal gaar, af en stamp fijn. Voeg de room toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
- Breng de visfond (of bouillon) alvast aan de kook. Kruid de schelvisfilets met peper en zout en laat op kamertemperatuur komen.
- Bereid de saus door de boter te smelten. Klop ondertussen de eidooiers op met wat vers geperst citroensap.
- Laat de eidooiers zachtjes stollen maar goed warmen in een steelpan (werk eventueel au-bain-marie). Roer er de boter door net voor de eidooiers beginnen te bakken.
- Werk de saus af met peper, zout, citroensap, vers gesnipperde dille en bieslook. Houd warm, zonder te laten koken.
- Leg de visfilets in de visfond. Laat 5 tot 10 minuten garen.
- Serveer op elk bord een flinke lepel aardappelmousseline, met daar geroosterde bloemkool en een stuk vis op geserveerd. Werk af met een lepel saus, nog wat verse kruiden en een schijfje citroen. Smakelijk!
Recipe Notes
Timing is belangrijk in dit recept. Geen ervaren kok? Vervang dan eventueel de zelfgemaakte hollandaisesaus door een kant-en-klare oplossing of kies voor een eenvoudigere roomsaus op basis van witte wijn.
Share this Recipe
Speak Your Mind