Eén van de verrassend eenvoudige maar smaakvolle klassiekers uit de Marokkaanse keuken is zaalouk. Deze bereiding houdt het midden tussen een saus en een salade. Het wordt bereid met geroosterde aubergine, tomaat, knoflook, ui en typische kruiden. De salade wordt vaak ingezet als voorgerecht of lunch met wat brood en kan zowel warm als koud gegeten worden. Met geroosterde halloumi erbij maak je er een volwaardig gerecht van.
Eén van de verrassend eenvoudige maar smaakvolle klassiekers uit de Marokkaanse keuken is zaalouk. Deze bereiding houdt het midden tussen een saus en een salade. Het wordt bereid met geroosterde aubergine, tomaat, knoflook, ui en typische kruiden. De salade wordt vaak ingezet als voorgerecht of lunch met wat brood en kan zowel warm als koud gegeten worden. Met geroosterde halloumi erbij maak je er een volwaardig gerecht van.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
20minuten |
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 4 rijpe tomaten
- 1 eetlepel komijn
- 0,5 eetlepel harissa
- 70 gram tomatenconcentraat
- 1 citroen
- 1 bosje koriander peterselie kan ook
- 400 gram halloumi
- olijfolie
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Halveer de aubergines en maak met een vork enkele gaatjes in de schil.
- Schik de aubergines in een ovenschaal of op een bakplaat met de platte kant naar beneden.
- Laat 15 tot 20 minuutjes grillen in de oven, tot de schil zwart begint te kleuren.
- Snipper ondertussen de ui, knoflook en tomaten in fijne stukjes.
- Verhit een royale scheut olijfolie in een ruime pan. Fruit de gesnipperd ui met de knoflook.
- Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met komijn, harissa (opgelet: pittig!), tomatenconcentraat en zout. Voeg een scheutje water toe, roer om en laat 10 minuten pruttelen.
- Haal de geroosterde aubergines uit de oven en snijd het vruchtvlees in fijne stukjes. Voeg toe aan de tomaten.
- Snipper flink wat koriander (ook de steeltjes) fijn en roer door de saus. Breng verder op smaak met een beetje vers citroensap, peper, zout en/of harissa.
- Versnijd de halloumi in plakjes terwijl de saus nog enkele minuutjes rustig verder pruttelt.
- Grill de halloumi in een grillpan of in de oven tot die mooi goudbruin kleurt. Serveer met de zaalouk en vers, knapperig brood. Smakelijk!
Notities
Dit gerecht kan je eenvoudig aanvullen met een frisse salade met typische mediterrane groentjes (kikkererwten, courgette, rucola,...) naar wens.
Deel dit Recept
Speak Your Mind