Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 30minuten | 90minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 30minuten |
Kook Tijd |
90minuten |
Ingrediënten
- Verse frietjes
- 800 gram loskokende aardappelen
- Kippenbouillon
- 1 kip
- 1 ui
- 4 wortelen
- 2 stengels prei
- 4 kruidnagels
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- enkele stengels peterselie
- peper en zout
- Saus
- 60 gram boter
- 80 gram bloem
- 150 ml room
- 1 scheutje Vermouth
- 1,5 liter verse kippenbouillon
- Gehaktballetjes
- 250 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- peper en zout
- Koekjes
- 2 vellen Bladerdeeg
- 1 eidooier
- 1 scheutje melk
- Champignons
- 250 gram champignons
- 1 citroen
- boter
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Schil de aardappelen en versnijd in frietjes. Dep droog en bak een eerste keer op 150° in de friteuse. Laat helemaal afkoelen.
- Versnijd ondertussen alle groentjes voor de bouillon in grove stukken. Doe samen met de kip en smaakmakers in een ruime pot en zet onder met water.
- Laat de bouillon 45 minuten pruttelen. Haal dan de kip eruit en laat afkoelen.
- Zeef de bouillon. De gekookte groentjes heb je niet meer nodig, die hebben hun werk gedaan. Desgewenst kan je de bouillon nu verder laten inkoken voor meer smaak.
- Versnijd de champignons in vier. Bak aan in een klontje boter. Kruid met peper en zout. Fris tot slot op met een beetje citroensap en zet opzij.
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, peper en zout. Rol er kleine balletjes van.
- Kook de balletjes gaar in de gezeefde bouillon: ze zijn gaar wanneer ze drijven. Schep ze eruit en zet opzij.
- Pluk al het vlees van de kip en scheur in nonchalante stukjes.
- Maak de roux voor de saus: smelt de boter in een ruime kookpot en roer er de bloem door. Laat even aanbakken tot het naar biscuit ruikt.
- Roer dan de bouillon door de roux. Blijf goed roeren en laat indikken tot een smeuïge saus.
- Voeg de champignons, balletjes en het kippenvlees toe aan de saus. Werk af met room, een scheutje Vermouth, peper en zout.
- Laat de vol-au-vent nog eventjes zachtjes pruttelen.
- Maak ondertussen de bladerdeegkoekjes (of koop ze kant- en-klaar). Rol het bladerdeeg uit en klop de eidooier los met een scheutje melk.
- Snij vierkantjes uit het bladerdeeg en bestrijk met het eimengsel. Versnijd het een andere vel bladerdeeg in reepjes.
- Schik de reepjes op de rand van de vierkanten. Bestrijk telkens met eimengsel en bouw op tot je een mooi koekje hebt gemaakt. Laat 20 minuten bakken in de oven (180°).
- Bak net voor het serveren de frietjes een tweede keer op 180°.
- Serveer de vol-au-vent in de bladerdeeghapjes met verse frietjes. Lekker met een lepeltje mayonaise en een frisse salade. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind