Recepten - ansjovis
Tapenade
Tapenade is een klassieker uit de mediterraanse keuken. Deze dikke, koude saus wordt bereid met olijven, ansjovis kappertjes. Heerlijk als aperitiefhapje, of extra accent bij een zuiders-getint gerecht. Er bestaan heel wat varianten, in dit recept leer je de eenvoudige en traditionele basis.
Tags: ansjovis, aperitief, hapje, kappertjes, makkelijk, mediterraans, olijf, olijven, provençaals, provence, simpel, snel klaar, tapa, tapas, tapenda, toast, toastjes, zomers, zonnig, zuiders
Gemarineerde varkenshaas met zwarte tapenade, gebakken aardappelblokjes en bloemkool
Met dit origineel lente-recept laat je de kille wintermaanden in een handomdraai smelten. De zachte marinade levert uiterst malse stukjes vlees op, het laagje tapenade zorgt voor een frisse en zuiderse toets. De gebakken aardappelblokjes geflankeerd van krokante stukjes bloemkool maken het helemaal af. Aan de slag!
Tags: alledaags, ansjovis, België, Belgisch, bloemkool, Frankrijk, Frans, fris, fusion, gemarineerd, gevarieerd, kappertjes, lente, look, makkelijk, marinade, nieuw, olijven, origineel, peterselie, Porvençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, rode wijn, smaakvol, tapenda, tijm, tof, ui, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, veldsla, verfrissend, zomer, zwarte olijven
Eenvoudige banderillas
Op een authentieke tapa-tafel mogen Banderillas niet ontbreken. Dit eenvoudig aperitiefje bestaat uit een prikker met ingelegde groentjes en eventueel ansjovis. Makkelijk om maken, fris en gezond! Ideaal op een zonnige middag, met een koel glaasje wijn. Er bestaat ontelbare varianten, dit recept helpt je echter op weg met een uiterst eenvoudige en vegetarische variant.
Tagliatelle met scampi en een fluwelen tomatensaus
Het leukste aan pastabereidingen is dat ze meestal ongelooflijk simpel en toch superlekker zijn. Geen wonder dat de authentieke Italiaanse keuken wereldwijd populair is. Dit recept brengt erg eenvoudige ingrediënten samen in een heerlijke pasta. De saus is om duimen en vingers af te likken, beloofd!
Pasta met pikante mosseltjes en Parmezaanse kaas
Dit lekker pastagerecht combineert het beste uit de Noordzee - mosselen - met de typische basiskenmerken van een geslaagde, authentieke, Italiaanse pasta. Maak je klaar voor eenvoudige, maar overheerlijke pasta die flinke pit combineert met de volheid van Parmezaanse kaas in een zalig tomatensausje.
Pizza Romana
Deze erg klassieke Italiaanse pizza uit Lazio (de streek rond Rome) met ansjovis en kappertjes zal je vaak als Napoletana aangeduid vinden. Niets is echter minder waar, een echte Napoletana (afkomstig uit Napoli) wordt enkel met tomatensaus en kaas belegd. Wat wel vast staat: deze pizza is wereldwijd geliefd vanwege de eenvoudige maar lekkere smaak!
Linguine met mosselen (Gennaro Contaldo)
De sterkte van de klassieke Italiaanse keuken zit in de opvallende eenvoud. Met een handvol kwaliteitsvolle maar simpele ingrediënten tovert elke Italiaanse mama een waar feestmaal op tafel. Het is vaak schrikken hoe eenvoudig het kan zijn. Dit recept is daar een geweldig voorbeeld van, Jamie Oliver leerde het kennen via de vader van zijn mentor: Gennaro Contaldo. Met zo'n ronkende namen kan je alleen maar een heerlijk recept hebben!
Tags: ansjovis, cucina povere, eenvoudig, gemakkelijk, Gennaro Contaldo, goedkoop, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kerstomaten, klassiek, linguine, mediterraans, mosselen, pasta, rap, simpel, snel, vlug, zeevruchten
Pasta alla puttanesca
De authentieke Italiaanse keuken staat garant voor heerlijke gerechten die barsten van smaak en toch eenvoudig zijn. De erg klassieke puttanesca-saus is daar een prachtig voorbeeld van. Met ansjovis, kappertjes en tomaten creëer je een onwaarschijnlijk lekkere saus die je doet dromen van de Middellandse Zee. Wist je trouwens dat de saus letterlijk "in de stijl van een prostituee" betekent? Het is immers een zoutig, pittig en goedkoop mààr niet te versmaden gerecht!
Witloofblaadjes met kaas en ansjovis
Eender welk feestje smeekt om smakelijke, maar originele, aperitiefhapjes. Chips en nootjes zijn immers behoorlijk banaal. Dit korte recept zal je verrassen: een eenvoudig en snel klaargemaakt hapje dat smaakt en opvalt.
Ansjovissalade
Op een zomerse, zonnige dag volstaat een gezond slaatje om de dag fris te doorstaan. Door met ingelegde ansjovis te werken, steek je er bovendien een lekkere zure en bovenal gezonde Zuiderse toets in!