Familielasagne (Jamie Oliver)? Het beste recept vind je hier! Familielasagne (Jamie Oliver)? Het beste recept vind je hier!

 

Recept - Familielasagne (Jamie Oliver)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Familielasagne (Jamie Oliver), 5.0 out of 5 based on 1 rating
Familielasagne (Jamie Oliver)
Recept Afdrukken
Zelf lasagne maken is geen klein werk, het geeft echter ontzettend veel voldoening en levert in één klap eten voor verschillende keren (of een grote groep) op. Jamie Oliver is dol op lasagne en presenteert in dit recept zijn versie voor de hele familie. Succes gegarandeerd. Tip: maak de ragù een dag op voorhand, die moet immers lekker lang pruttelen.
Familielasagne (Jamie Oliver)
Recept Afdrukken
Zelf lasagne maken is geen klein werk, het geeft echter ontzettend veel voldoening en levert in één klap eten voor verschillende keren (of een grote groep) op. Jamie Oliver is dol op lasagne en presenteert in dit recept zijn versie voor de hele familie. Succes gegarandeerd. Tip: maak de ragù een dag op voorhand, die moet immers lekker lang pruttelen.
Porties Prep Tijd Kook Tijd
12personen 2uur 3uur
Porties Prep Tijd
12personen 2uur
Kook Tijd
3uur
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak samen met het ontbijtspek erg fijn.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime stoofpot en bak er het spek met de rozemarijn kort in aan. Voeg al het gehakt toe. Bak rul en laat al het vocht uitkoken.
  3. Schil ondertussen de wortelen en pel de ajuinen. Versnijd samen met de stengels selder in grove stukken.
  4. Doe de groentjes samen in een cutter/blender en mix tot een fijne groentemassa.
  5. Voeg de groentjes toe aan het gehakt en laat 20 minuten verder garen.
  6. Voeg daarna de ingeblikte tomaten toe. Duw ze kapot met achterkant van een lepel. Vul de blikken met water en voeg eveneens toe.
  7. Roer alles om en laat minstens (!) 2 uur, of tot de saus lekker ingedikt is, zachtjes pruttelen zonder deksel. Roer nu en dan.
  8. Maak ondertussen de witte saus: snipper de preien extra fijn en stoof samen met de blaadjes laurier aan in een scheutje olijfolie.
  9. Laat de gesnipperde prei een half uurtje stoven tot die lekker mals en een beetje gekarameliseerd is (voeg indien nodig nu en dan een beetje water toe). Kruid met peper en zout.
  10. Roer de bloem door de prei en voeg dan, stelselmatig, de melk toe terwijl je goed roert. Laat nog 5 à 10 minuten zachtjes tot een gladde, gebonden saus.
  11. Haal de blaadjes laurier uit de saus (tenzij je verse gebruikte) en mix fijn. Rasp de cheddar en voeg de helft toe. Breng op smaak met voldoende nootmuskaat, peper en zout.
  12. Werk de ragù, eenmaal naar wens ingedikt, af met peper en zout. Je hebt ongeveer de helft van de saus nodig voor de lasagne, de andere helft is ideaal om in te vriezen (lekker met spaghetti/tagliatelle).
  13. Neem een ruime ovenschaal (ongeveer 25 op 30 centimeter) om de lasagne op te bouwen.
  14. Bestrijk de bodem met een dun laagje ragù. Lepel daar een dun laagje witte saus op, zonder dat de twee sauzen beginnen te mengen. Schik daar vellen gedroogde lasagne op die de saus volledig bedekken.
  15. Herhaal deze volgorde nog drie keer (of tot de ingrediënten op zijn). Eindig met witte saus. Verdeel daar de rest van de geraspte cheddar over.
  16. Schuif de lasagne in de oven (190°) en laat 45 minuten bakken - of tot de bovenkant goudbruin is, bubbelt en/of de pasta gaar is.
  17. Laat de lasagne nog vijf à 10 minuten rusten vooraleer je serveert. Lekker met een frisse salade. Smakelijk!
Notities

Je hoeft de lasagne niet meteen af te bakken. Invriezen kan ook. Je kan de lasagne dan op het gewenste moment afbakken. Dat mag zelfs diepgevroren zijn, verlaag simpelweg de temperatuur en verleng de baktijd. Twijfel? Dan liever langer garen op een lagere temperatuur (denk bijvoorbeeld aan anderhalf uur op 140°).

Deel dit Recept

Speak Your Mind

*