Caponata kan je best omschrijven als de Italiaanse (en volgens sommigen zelfs Siciliaanse) versie van ratatouille. Een handvol typische mediterraanse groentes wordt gebakken of gegrild om zo een rustiek, vegetarisch gerecht te krijgen dat erg polyvalent is. Het is zowel warm als koud lekker, past bij brood, pasta of rijst, is een prima hapje, voorgerecht, lunch maar kan ook als diner,... Het moge duidelijk zijn: dit moet je geprobeerd hebben. Ook Jamie Oliver is dol op deze zuiderse klassieker, ontdek hieronder hoe hij het aanpakt!
Caponata kan je best omschrijven als de Italiaanse (en volgens sommigen zelfs Siciliaanse) versie van ratatouille. Een handvol typische mediterraanse groentes wordt gebakken of gegrild om zo een rustiek, vegetarisch gerecht te krijgen dat erg polyvalent is. Het is zowel warm als koud lekker, past bij brood, pasta of rijst, is een prima hapje, voorgerecht, lunch maar kan ook als diner,... Het moge duidelijk zijn: dit moet je geprobeerd hebben. Ook Jamie Oliver is dol op deze zuiderse klassieker, ontdek hieronder hoe hij het aanpakt!
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 10minuten |
Cook Time |
20minuten |
Ingredients
- 2 aurbergines
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 bosje platte peterselie
- 2 eetlepels gezouten kappertjes
- 1 handvol groene olijven
- 5 grote, rijpe tomaten
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels kruidenazijn
- olijfolie
- peper en zout
- 2 eetlepels amandelschilfers optioneel (afwerking)
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Start met alles te versnijden: de aubergines en tomaten in grove stukken, de rode ui fijn, de teentjes knoflook in plakjes en de steeltjes van het bosje peterselie fijn. Verwijder ook de pitten van de olijven (indien nodig of gewenst).
- Spoel de kappertjes en laat uitlekken. Wens je het gerecht af te werken met amandel (dat hoeft zeker niet, maar is volgens sommigen traditioneel): rooster ze dan even goudbruin in een pan of de oven.
- Verhit een royale scheut olijfolie in een ruime pan. Bak de stukken aubergine aan met oregano en zout. Laat een vijftal minuten op een redelijk hoog vuur aanbakken. Werk desnoods in delen.
- Voeg eenmaal de aubergines goudbruin zijn de ui, knoflook en peterseliesteeltjes toe. Laat even mee bakken. Voeg indien nodig extra olie toe.
- Voeg de kappertjes en olijven met een scheut azijn toe. Laat verdampen en voeg daarna de tomaten toe. Laat een kwartier sudderen.
- Werk naar smaak af met peper, zout en nog een scheutje olie. Bestrooi net voor het opdienen met vers gesnipperde peterselie en, desgewenst, geroosterde amandel. Smakelijk!
Recipe Notes
Zoals uitgelegd in de inleiding kan je met dit robuuste en smaakvolle gerecht alle kanten op. Kan je niet kiezen? Brood is altijd een goede keuze, zowel als antipasti, lunch of hoofdgerecht.
Share this Recipe
Speak Your Mind