Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.
Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 40minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
40minuten |
Ingrediënten
- 750 gram kalkoenblokjes
- 200 gram gerookt spek
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 2 wortelen
- 0,25 knolselder
- 100 gram Parijse champignons
- 1 tak rozemarijn
- enkele takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- enkele eetlepels bloem
- 1 scheut cognac of whisky
- 0,5 liter rode wijn
- 0,5 liter rundsbouillon
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels zilveruitjes
- 1 bosje peterselie
- boter
- nootmuskaat
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kruid de kalkoenblokjes met peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
- Snipper de sjalot fijn en plet de teentjes look. Versnijd de wortelen en knolselder brunoise (in fijne stukjes) en de champignons in plakjes.
- Versnijd het gerookt spek in reepjes. Bak aan in een klontje boter in een ruime stoofpot.
- Schep de spekjes uit de pan eenmaal ze bijna knapperig zijn. Zet opzij.
- Voeg een vers klontje boter toe aan de stoofpot. Bak de kalkoenblokjes aan tot ze rondom goudbruin zijn en schep uit de pot (werk gerust in delen).
- Doe wederom een beetje verse boter in de pot. Fruit de gesnipperde sjalot met de geplette knoflook, stukjes wortel, knolselder en champignon op een zacht vuurtje.
- Kruid de groentjes met peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Bind rozemarijn, tijm en laurier tot een kruidentuiltje en voeg toe.
- Bestuif de groentjes met enkele eetlepels bloem, roer om en laat even aanbakken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Blus met een royale scheut cognac of whisky, roer alle aanbaksels los en laat de alcohol even verdampen.
- Overgiet met de rode wijn en rundsbouillon. Voeg een flinke eetlepel honing toe en roer de spekjes terug door de saus. Laat een kwartiertje indikken tot een stroperige saus.
- Doe tot slot ook de kalkoenblokjes er terug bij en laat nog enkele minuten warmen zodat ze net gaar zijn. Kruid naar smaak af met peper en zout.
- Serveer het stoofpotje, afgewerkt met flink wat gesnipperde peterselie, met garnituur naar wens (frietjes, kroketjes,...) en een glaasje rode wijn. Smakelijk!
Notities
Heb je meer tijd? Voeg dan de kalkoenblokjes samen met de spekjes terug toe aan de saus en laat een uur zachtjes pruttelen zodat ze helemaal gestoofd zijn.
Deel dit Recept
Speak Your Mind