De pure, volle smaak van een verfijnd stuk rundsvlees is wereldwijd in trek. Er bestaan dan ook talloze bereidingen waar steak de hoofdrol in speelt. Ook in Firenze, de Toscaanse hoofdstad, hebben ze hun favoriete recept: Steak Fiorentina. De Italiaanse tv-kok Gennaro Contaldo kan je als geen ander vertellen hoe je dit aanpakt, aangevuld met een simpele maar doeltreffende salade op basis van venkel en babyartisjok.
De pure, volle smaak van een verfijnd stuk rundsvlees is wereldwijd in trek. Er bestaan dan ook talloze bereidingen waar steak de hoofdrol in speelt. Ook in Firenze, de Toscaanse hoofdstad, hebben ze hun favoriete recept: Steak Fiorentina. De Italiaanse tv-kok Gennaro Contaldo kan je als geen ander vertellen hoe je dit aanpakt, aangevuld met een simpele maar doeltreffende salade op basis van venkel en babyartisjok.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 10minuten |
Cook Time |
20minuten |
Ingredients
- Steak Fiorentina
- 4 T-bone steaks of entrecôte, dunne lende,...
- olijfolie
- peper en zout
- Salade
- 2 citroenen
- 4 baby-artisjokken
- 2 baby-venkel
- 1 radicchio
- 2 handenvol rucola
- olijfolie
- balsamico-azijn
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Wrijf de steaks in met olijfolie en kruid royaal met peper/zout. Laat op kamertemperatuur komen.
- Bereid ondertussen de sla. Verwijder de stelen van de baby-artisjokken en versnijd in repen. Pers de citroenen uit, meng met een halve liter water en laat de artisjokken er even in weken.
- Versnijd aansluitend de baby-venkels in reepjes en scheur de radicchio in grove stukken.
- Laat de artisjokken uitlekken en doe samen met de venkel, radicchio en rucola in een ruime mengkom. Zet opzij.
- Meng 2 delen olijfolie met 1 deel balsamico als dressing voor de salade. Zet opzij.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Bak de steaks langs elke kant 3 à 4 minuten aan, afhankelijk van je voorkeur. Laat daarna nog vijf minuten rusten.
- Serveer de steaks met de salade en dressing. Smakelijk!
Recipe Notes
Geen pasta? Geen brood? In principe niet. Dit traditionele gerecht is een typisch voorbeeld van de Italiaanse tafelgewoontes. Het betreft een 'secondi', het tweede gerecht. Traditioneel wordt er na een klein voorgerecht een 'primi piatti' geserveerd, een eerste bord. Dat bevat doorgaans pasta of risotto. Het tweede bord, zoals deze Steak Fiorentina, bevat dan enkel vlees of vis en wat groentjes. Voel je echter, vanzelfsprekend, vrij om dit gerecht te serveren zoals jij wil!
Share this Recipe
Speak Your Mind