De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!
De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 25minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
25minuten |
Ingrediënten
- 800 gram loskokende aardappelen
- 400 gram gerookte spekreepjes
- 600 gram boerenkool
- 1 teen knoflook
- 2 preistengels
- 4 dl room
- 2 eetlepels graanmosterd
- 1 scheut melk
- 2 klontjes boter
- nootmuskaat
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Schil de aardappelen en versnijd in grove stukken. Breng aan de kook in een ruime kookpot met gezouten water.
- Bak de spekreepjes aan in een grote pan (vetstof is niet nodig). Laat aanstoven tot ze net knapperig zijn.
- Versnijd ondertussen de boerenkool in grove stukken (verwijder eventueel taaie stengels) en plet het teentje knoflook.
- Schep de aangebakken spekjes uit de pan en laat uitlekken.
- Bak in dezelfde pan de boerenkool kort aan, samen met de geplette knoflook. Roer regelmatig om en kruid met peper en zout.
- Schep de boerenkool uit de pan en zet opzij.
- Snipper de preistengels fijn en bak aan in dezelfde pan met een vers klontje boter. Laat een tiental minuten garen.
- Overgiet de gestoofde prei met room en voeg de mosterd toe. Laat rustig indikken tot een romige saus.
- Giet ondertussen de gegaarde aardappelen af. Stamp tot een grove puree en roer er een scheutje melk en een klontje boter door.
- Meng de spekreepjes en boerenkool door de aardappelen. Kruid af met zout, peper en nootmuskaat. Houd warm.
- Werk ook de preiroom naar smaak af met peper en zout.
- Serveer de stamppot in diepe borden en overgiet met een lepeltje preiroom. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind