VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Boerenkoolstamppot met spek en preiroom
De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
25minuten
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Schil de aardappelen en versnijd in grove stukken. Breng aan de kook in een ruime kookpot met gezouten water.
  2. Bak de spekreepjes aan in een grote pan (vetstof is niet nodig). Laat aanstoven tot ze net knapperig zijn.
  3. Versnijd ondertussen de boerenkool in grove stukken (verwijder eventueel taaie stengels) en plet het teentje knoflook.
  4. Schep de aangebakken spekjes uit de pan en laat uitlekken.
  5. Bak in dezelfde pan de boerenkool kort aan, samen met de geplette knoflook. Roer regelmatig om en kruid met peper en zout.
  6. Schep de boerenkool uit de pan en zet opzij.
  7. Snipper de preistengels fijn en bak aan in dezelfde pan met een vers klontje boter. Laat een tiental minuten garen.
  8. Overgiet de gestoofde prei met room en voeg de mosterd toe. Laat rustig indikken tot een romige saus.
  9. Giet ondertussen de gegaarde aardappelen af. Stamp tot een grove puree en roer er een scheutje melk en een klontje boter door.
  10. Meng de spekreepjes en boerenkool door de aardappelen. Kruid af met zout, peper en nootmuskaat. Houd warm.
  11. Werk ook de preiroom naar smaak af met peper en zout.
  12. Serveer de stamppot in diepe borden en overgiet met een lepeltje preiroom. Smakelijk!