Stoemp, puree op z'n Vlaams, is een heel makkelijke keuze waar je plezierig mee kan variëren. Deze smakelijke winterkost hoeft trouwens niet exclusief voor de koude maanden voorbehouden te zijn. Dit recept legt je uit hoe je een perfecte wortelpuree maakt, begeleid door kippenworst en een verrassend uiensausje.
Stoemp, puree op z'n Vlaams, is een heel makkelijke keuze waar je plezierig mee kan variëren. Deze smakelijke winterkost hoeft trouwens niet exclusief voor de koude maanden voorbehouden te zijn. Dit recept legt je uit hoe je een perfecte wortelpuree maakt, begeleid door kippenworst en een verrassend uiensausje.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
20minuten |
Ingrediënten
- 400 gram kippenworst Ofwel vier stuks.
- 1 klontje boter
- Wortelpuree
- 600 gram loskokende aardappelen
- 400 gram wortelen
- 1 eigeel
- 1 dl melk
- 1 takje tijm
- 1 klontje boter
- nootmuskaat, peper & zout
- Uiensaus
- 2 uien In ringen gesneden.
- 1 klontje boter
- 2 eetlepels wijnazijn Natuur of op smaak gebracht met sjalot.
- 1 borrelglaasje Schnaps Jenever is ook goed.
- 1 eetlepel bloem gezeefd
- 100 ml water
- 1 eetlepel Engelse saus Worcestershiresauce
- 1 theelepel Suiker
- peper & zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- De puree behoeft het meeste werk en mag je eerst aanpakken door de aardappelen netjes te schellen en aan de kook te brengen in lichtgezouten water.
- Schel vervolgens de wortelen en snijd ze in stukken. Hoe kleiner de stukjes, hoe minder lang ze hoeven te garen. Stoof de stukjes wortel even aan in wat boter en zet ze vervolgens onder water. Voeg er het takje tijm aan toe en laat pruttelen met een gesloten deksel tot ze helemaal gaar (zacht) zijn.
- Terwijl de aardappelen en de wortelen garen, kan je de saus bereiden. Bak de uiringen in het klontje boter op een zacht vuur tot ze zacht en glazig zijn. Voeg vervolgens de azijn en het borreltje toe. Laat even uitkoken en breng verder op smaak met peper, zout, Engelse saus en suiker. Voeg tot slot de bloem en het water toe. Roer goed en laat inkoken. Indien de saus te stevig is, kan je water toevoegen. In het andere geval voeg je nog wat bloem toe.
- Start vervolgens met het bakken van de kippenworsten. Smelt een klontje boter in een pan en bak de worsten op een middelmatig vuur. Let er op dat ze goed garen (rauw kippenvlees kan gevaarlijk zijn) zonder droog te bakken. Gebruik ook geen scherp materiaal om ze te draaien zodat je ze niet stuk prikt en alle sappen in de worst kunnen blijven.
- Tijdens het bakken van de worst kan je de puree afwerken. Giet de aardappelen en de wortelen af. Doe ze samen in één pot en stamp fijn. Voeg de melk en het eigeel toe. Breng tot slot op smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer nog een laatste keer goed om. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind