Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.
Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.
Servings | Prep Time | Cook Time | Passive Time |
6personen | 30minuten | 90minuten | 1uur |
Servings | Prep Time |
6personen | 30minuten |
Cook Time | Passive Time |
90minuten | 1uur |
Ingredients
- bouillon
- 1 kip
- 4 uien
- 2 tenen knoflook
- 4 wortels
- 6 stengels selder
- 4 stengels prei
- enkele takjes tijm
- enkele takjes rozemarijn
- 1 bosje platte peterselie
- 4 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
- 1 steranijs
- 1 eetlepel peperkorrels gekneusd
- zout
- boter
- soep
- 2 wortels
- 1 preiwit
- 100 gram fijne champignons
- 1 bosje peterselie
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Kuis en snipper alle groentjes voor de bouillon in grove stukken.
- Smelt in een ruime kookpot een klontje boter en bak de groentjes even aan.
- Bind ondertussen de kruiden samen tot een kruidentuiltje (tijm, laurier, rozemarijn en peterselie) en plaats dit in de buikholte van de kip.
- Leg de kip op de gefruite groentjes en overgiet met water tot alles onderstaat.
- Vul aan met de overige smaakmakers: kruidnagel, steranijs (dit ietwat exotische accent kan je weglaten), peperbolletjes en een flinke snuif zout.
- Laat de bouillon minstens één uur zachtjes koken tot de kip helemaal gegaard is en het vlees bijna van het bot valt.
- Laat de bouillon bij voorkeur één nacht rusten. Dat versterkt de smaak en zo kan je de dag nadien het vet er makkelijk afscheppen. Minder tijd? Schuim de bouillon dan regelmatig af tijdens het inkoken.
- Haal de kip uit de bouillon en pluk alle stukjes vlees af de botten. Verscheur in eetbare stukjes van verschillende groottes.
- Zeef de bouillon tot er een heldere soep overblijft. De groenten en kruiden mag je wegwerpen. Breng de soep terug aan de kook en laat naar wens verder reduceren: hoe minder vocht, hoe sterker de smaak.
- Versnijd ondertussen de wortelen en het preiwit in dunne schijfjes, de champignons in plakjes.
- Laat de groentjes meepruttelen tot ze gaar zijn. Voeg dan de stukjes kip toe (gebruik een geschikte hoeveelheid, de rest van het kippenvlees kan je bewaren voor een andere bereiding) en laat ze nog even warmen.
- Werk de soep af naar smaak met peper en zout. Bestrooi net voor het opdienen met vers gesnipperde peterselie. Heerlijk met een stevige boterham. Smakelijk!
Share this Recipe
Speak Your Mind