Steak-friet? Het beste recept vind je hier! Steak-friet? Het beste recept vind je hier!

 

Recept - Steak-friet

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (12 votes cast)
Steak-friet, 4.5 out of 5 based on 12 ratings
Steak-friet
Recept Afdrukken
Uit onderzoek blijkt dat heel veel Belgen (én niet-Belgen) steak-frites als het nationale gerecht bij uitstek beschouwen. Er zijn dan ook weinigen die niet beginnen te likkebaarden bij het denken aan een sappige steak en knapperige frietjes. Maar hoe tover je nu de perfecte steak-friet op tafel? Dit basisrecept onthult alle geheimen!
Steak-friet
Recept Afdrukken
Uit onderzoek blijkt dat heel veel Belgen (én niet-Belgen) steak-frites als het nationale gerecht bij uitstek beschouwen. Er zijn dan ook weinigen die niet beginnen te likkebaarden bij het denken aan een sappige steak en knapperige frietjes. Maar hoe tover je nu de perfecte steak-friet op tafel? Dit basisrecept onthult alle geheimen!
Porties Prep Tijd Kook Tijd Passieve Tijd
4personen 15minuten 15minuten 1uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 1uur
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (chambreren). Als je vlees snel van koud naar warm laat overgaan, wordt het sneller taai.
 2. Schil de aardappelen en snijd in frietjes naar wens. Traditioneel wordt eerder voor een iets dikkere friet gekozen. Spoel de frietjes zeker niet, dan spoel je het noodzakelijke zetmeel weg.
 3. Verhit de friteuse tot 140°. Gebruik bij voorkeur vers en kwalitatief vet. Met ossenvet (of ossenwit) kan je de meest authentieke frietjes bakken.
 4. Bak de frietjes een eerste keer. Ze hoeven nog niet te kleuren, de eerste stap is enkel pocheren (garen onder het kookpunt). Eenmaal de frietjes beginnen te 'zingen' mogen ze uit het vet.
 5. Laat de frietjes goed uitlekken keukenpapier. Neem je tijd, de frietjes moeten volledig afkoelen.
 6. Voor je de frietjes afbakt, is het eerst opnieuw tijd voor de steaks. Verhit een (dikke) pan zonder vetstof. Laat als de pan goed heet is een flinke klont boter smelten.
 7. Dep de steaks droog (zo krijg je een mooier en beter korstje) en kruid langs elke kant met voldoende peper en zout.
 8. Verhit een (dikke) pan. Smelt er een flinke klont boter in eenmaal de pan goed heet is. Pas als het schuim weg is, kan je beginnen bakken.
 9. Schroei de steaks een kleine 2 minuten langs één kant zonder om te draaien, enkel zo krijg je een mooi korstje.
 10. Draai de steaks voorzichtig om en laat even lang aan de andere kant bakken. Je steak is nu blue (warm en gekorst, maar langs de binnenzijde bijna rauw).
 11. Saignant (half rauw vanbinnen) wordt doorgaans als perfect beschouwd. Verlaag daartoe het vuur tot middelmatig en laat nog een drietal minuten bakken. Daarna nog één minuutje aan de andere kant zou perfect moeten zijn.
 12. Liever à point (helemaal doorbakken maar nog steeds mals en rozig) of zelfs bien cuit (compleet doorbakken)? Reken dan 1 tot 3 minuten extra en houd voldoende rekening met de dikte van het vlees.
 13. Haal de - naar wens gebakken - steaks uit de pan en laat op een warm bord onder een stukje aluminiumfolie rusten. Zo kan het vlees weer ontspannen en wordt het vlees weer malser.
 14. Bak terwijl het vlees rust de frietjes af op 180°. Ze zijn perfect als ze mooi kleuren en beginnen te drijven in het hete vet. Schud goed uit op keukenpapier en bestrooi met wat zout.
 15. Serveer de steaks met de verse frietjes en een (eventueel warme) saus naar wens: mayonaise, peperroomsaus, bearnaise,... Ook een stukje kruidenboter op het warme vlees laten smelten is een lekkere klassieker.
 16. Vergezel de steak-friet tot slot van een fris, knapperig slaatje. Bij een heuse steak-friet past een frisse pint of een krachtig maar mals rood wijntje. Smakelijk!
Notities

Hou voldoende rekening met de dikte van het vlees. Het spreekt voor zich dat een dikker stuk meer gaartijd nodig heeft. Zeker als je meerdere steaks tegelijkertijd wil bakken, is het een goed idee om de stukken vlees op te delen in dikte en niet allemaal samen te bakken.

Deel dit Recept

Speak Your Mind

*