Stoofvlees is een Belgische klassieker dat in elk deel van ons land populair is. Dat neemt echter niet weg dat er ook plaatselijke varianten bestaan. Zo is de enige echte Gentse stoverij beroemd vanwege de zoetere aanpak, naast bruin bier wordt ook kriek gebruikt. Sofie Dumont gebruikt daarnaast wat gelei, het verrassende resultaat is om duimen en vingers af te likken.
Stoofvlees is een Belgische klassieker dat in elk deel van ons land populair is. Dat neemt echter niet weg dat er ook plaatselijke varianten bestaan. Zo is de enige echte Gentse stoverij beroemd vanwege de zoetere aanpak, naast bruin bier wordt ook kriek gebruikt. Sofie Dumont gebruikt daarnaast wat gelei, het verrassende resultaat is om duimen en vingers af te likken.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 30minuten | 2uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 30minuten |
Kook Tijd |
2uur |
Ingrediënten
- Gentse stoverij
- 1 kg rundsstoofvlees
- 2 zoete uien
- 4 wortelen
- 250 gram paddenstoelen
- 3 takjes tijm
- 3 blaadjes laurier
- 2 eetlepels (Gentse) mosterd
- 37,5 cl kriekbier
- 66 cl bruin bier
- 2 sneden brood
- 3 kruidnagels
- 1 mespunt muskaatnoot
- 1 eetlepel rodebessengelei
- enkele takjes peterselie
- boter
- peper en zout
- Verse frietjes
- 1 kg loskokende aardappelen
- 0,5 ajuin
- zout
- mayonaise
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kruid het vlees met flink wat peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
- Pel en halveer ondertussen de uien. Versnijd in fijne halve maantjes. Schil ook de wortelen en versnijd eveneens in halve maantjes.
- Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot. Schroei het vlees (indien nodig in delen) aan tot het mooi gekleurd is.
- Schep het vlees uit de pot. Voeg eventueel een nieuw klontje boter toe en stoof de uien. Kruid met tijm en laurier.
- Voeg de stukjes wortel toe en laat even mee aanbakken.
- Versnijd ondertussen de champignons in twee of vier (afhankelijk van het formaat). Bak ze aan in een andere pan in een klontje boter. Kruid met peper en zout.
- Doe het vlees terug in de pot en roer om. Besmeer de boterhammen met de mosterd, versnijd in blokjes en voeg ook toe.
- Overgiet het stoofvlees met de twee soorten bier. Breng verder op smaak met kruidnagel, nootmuskaat en rodebessengelei. Voeg tot slot ook de champignons toe.
- Dek af en laat twee uur pruttelen op een zacht vuur.
- Maak ondertussen de verse frietjes: schil de aardappelen en versnijd in frieten. Pel daarnaast de halve ui.
- Pocheer de frietjes samen met de ui gedurende 3 à 4 minuten op 150°. Kleuren volstaat. Haal de ui er van tussen en laat de frietjes helemaal afkoelen.
- Bak de frietjes net voor het serveren af op 180° tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Serveer de stoverij met verse frietjes, bestrooid met zout en een lepel mayonaise. Werk af met wat gesnipperde peterselie en de gefrituurde ui. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind