Boeuf bourguignon is de Franse, iets verfijndere, variant van onze klassieke stoverij (stoofvlees). Deze zalige Franse klassieker combineert langzaam gestoofd rundsvlees met rode wijn (een Bourgogne, dat spreekt), uitjes en spek. Een onweerstaanbaar en heel traditioneel gerecht uit de eenvoudige Frans-Bourgondische keuken dat het tot haute cuisine heeft geschopt.
Boeuf bourguignon is de Franse, iets verfijndere, variant van onze klassieke stoverij (stoofvlees). Deze zalige Franse klassieker combineert langzaam gestoofd rundsvlees met rode wijn (een Bourgogne, dat spreekt), uitjes en spek. Een onweerstaanbaar en heel traditioneel gerecht uit de eenvoudige Frans-Bourgondische keuken dat het tot haute cuisine heeft geschopt.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 3uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
3uur |
Ingrediënten
- 1 kg rundsstoofvlees
- 250 gram spekreepjes
- 250 gram Parijse champignons In kwartjes gesneden.
- 250 gram wortel In blokjes gesneden.
- 300 gram zilveruitjes
- 2 teentjes look geplet
- 2 sjalotten fijngesneden
- 50 gram bloem
- 0,5 liter kalfs- of rundsfond
- 1 fles rode bourgogne
- 3 takjes tijm
- 4 laurierblaadjes
- 1 bosje peterselie
- 100 gram boter
- 30 gram Suiker
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Snijd het vlees, indien nodig, in hapklare blokjes. Kruid flink met peper en zout.
- Verhit de helft van de boter in een ruime stoofpot en schroei het vlees op een hoog vuur. Zorg dat de stukjes mooi gekleurd zijn, werk eventueel in twee of drie delen.
- Bestuif het vlees met de bloem en voeg de geplette teentjes look en fijngesneden sjalotten toe. Roer goed en verlaag het vuur naar een middelmatige stand. Blus dadelijk met de rode wijn en de kalfs- of rundsfond.
- Bind de laurierblaadjes, takjes tijm en het bosje peterselie samen tot een kruidentuiltje. Voeg toe aan de stoofpot en dek af. Laat zo'n 3 uur heel zachtjes sudderen met gesloten deksel, roer nu en dan. Tot hier kan je het gerecht perfect een dag op voorhand bereiden, dat versterkt de smaken.
- Verhit de andere helft van de boter in een bakpan. Voeg de suiker en de zilveruitjes toe en laat karamelliseren. Voeg nog wat water toe (zo'n 100 ml) en laat stoven tot de uitjes zacht zijn. Zet even opzij.
- Neem een andere pan en bak de spekreepjes krokant (extra vetstof is niet nodig, het vet van het spek volstaat). Haal de spekreepjes uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier. Bak in het spekvet de stukjes champignon en wortel. Kruid met peper en zout.
- Haal het deksel van de stoofpot en verhoog het vuur zodat de saus naar wens kan inkoken en reduceren (niet noodzakelijk). Voeg de uitjes, spekjes, champignons en wortel toe. Laat nog een half uurtje rustig inkoken.
- Serveer met frietjes of kroketjes en, uiteraard, een glas stevige rode wijn. Smakelijk!
Notities
Je kan de wortelen en champignons gerust weglaten, deze extra smaakmakers behoren niet tot de meest traditionele bereidingswijze. Sjalotten of zilveruitjes zijn dat wel. Je kan anderzijds uitgebreid variëren met de garnituur die je op het einde meestooft, van spruitjes tot kool.
Deel dit Recept
Speak Your Mind