Blog Posts | - deel 2 Blog Posts | - deel 2

 

Recepten - Blog Posts

Recept voor een gezellige avond met vrienden: rode wijn risotto

Recept voor een gezellige avond met vrienden: rode wijn risotto
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een dampende kom romige, smaakvolle risotto…Dat klinkt als een culinaire ervaring die je niet wilt missen. Maar wat als er een twist toegevoegd wordt aan deze Italiaanse klassieker? Maak je klaar om je smaakpapillen te verwennen met dit onweerstaanbaar gerecht.

De Ingrediënten

  • Arborio-rijst: Het geheim van een perfecte risotto is de juiste rijst. Arborio-rijst, met zijn hoge zetmeelgehalte, zorgt voor de kenmerkende romige textuur.
  • Rode wijn: In plaats van de gebruikelijke witte wijn, voegen we hier rode wijn toe. Dit geeft de risotto een diepere smaak, met een vleugje fruitigheid.
  • Uien en knoflook: De aromatische basis van de risotto, uien en knoflook voegen een hartige dimensie toe aan het gerecht.
  • Parmezaanse kaas: Want wat is een Italiaans gerecht zonder? 
  • Bouillon: Kippen- of groentebouillon, afhankelijk van je voorkeur, om de rijst langzaam in te koken en zo smaakvoller te maken.
  • Boter: Een beetje boter voor extra romigheid en een mooie glans.
  • Verse kruiden: Tijm, rozemarijn of andere verse kruiden naar keuze om een fris accent toe te voegen.

Het recept

Stap 1: Verhit de bouillon

  • Giet de bouillon in een pan en verwarm deze op laag vuur. Deze moet je bouillon warm houden terwijl je de risotto bereidt.

Stap 2: Fruit de uien en knoflook

  • Verhit een beetje olijfolie in een grote pan. Voeg vervolgens de fijngehakte uien en knoflook toe en bak ze tot ze glazig zijn. Dit vormt de basis van je risotto en geeft het die hartige smaak.

Stap 3: Rijst roosteren

  • Voeg de Arborio-rijst toe aan de pan en roer goed door zodat de rijstkorrels bedekt zijn met de olie en uien. Bak de rijst een paar minuten tot deze licht geroosterd is.

Stap 4: Rode wijn toevoegen

  • Giet nu Bordeaux wijn in de pan met de rijst. Roer tot de wijn bijna volledig is opgenomen door de rijst. 

Stap 5: Langzaam bouillon toevoegen

  • Voeg nu een soeplepel warme bouillon toe aan de rijst en blijf roeren tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit proces totdat de rijst gaar is en een romige textuur heeft, dit duurt meestal ongeveer 18-20 minuten.

Stap 6: Parmezaanse kaas en boter

  • Haal de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en een klontje boter door de risotto. Dit geeft het die kenmerkende romige afwerking.

Stap 7: Verse kruiden toevoegen

  • Tenslotte voeg je de verse kruiden toe voor een frisse en aromatische touch. Proef en voeg indien nodig wat zout en peper toe.

Nu is je ‘Rode Wijn Risotto’ klaar om geserveerd te worden. Schep het in diepe borden, garneer met extra Parmezaanse kaas en een takje verse kruiden voor een verbluffende presentatie. Schenk een glas Châteauneuf-du-Pape in en eet smakelijk!

 

Een pompoen uithollen? Zo doe je dat!

Een pompoen uithollen? Zo doe je dat!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

31 oktober is het weer zover: Halloween! Het moment om je huis om te toveren tot een griezelwereld, je te verkleden of een eng etentje te organiseren. Hoe dan ook, als je aan Halloween denkt, dan zijn pompoenen niet ver weg in je gedachten. Je kan er niet alleen lekkere gerechten mee maken, maar ze zijn ook leuk als decoratie. Een pompoen uithollen is een heel werkje, daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Voorkom nachtmerries met een goede voorbereiding

Halloween draait rond griezelen en grollen, maar deze rommelige nachtmerrie wil je koste wat het kost vermijden. Na het uithollen van een pompoen kan je keuken er namelijk uitzien als een crimescene. Om dat te vermijden is het eerst en vooral belangrijk om je tafel of werkplaats te bedekken met plastic folie of krantenpapier. Zo kan je alles snel en makkelijk opruimen. Leg ook al het materiaal dat je nodig hebt al klaar, zodat je niet door heel je keuken moet lopen op zoek naar het juiste ‘moordwapen’. 

Dit heb je nodig:

  • Een pompoen
  • Oude kranten (om de vloer te beschermen)
  • Een groot scherp mes
  • Een kleiner scherp mesje 
  • Een lepel
  • Een zwarte stift, pen of potlood
  • Theelichtjes of sfeerlichtjes
  • Eventueel: een sjabloon van een gezicht dat je uit de pompoen wilt snijden

Aan de slag met het grote mes

Om de pompoen uit te hollen heb je natuurlijk een gat nodig. Dit kan je op 2 manieren doen: je kan de bovenkant open maken en de steel eraf snijden of je kan achteraan een gat maken. Laat je de steel intact, dan blijft de pompoen er langer fris uitzien. Maak je een gat achteraan, dan kan het licht langs daar ontsnappen en is je design misschien niet zo goed zichtbaar. Ook is het op deze manier moeilijker om al het vruchtvlees eruit te halen.

Laat het uithollen maar beginnen

De binnenkant van een pompoen ziet er niet zo smakelijk uit, veel vezeldraden en pitten, een beetje zoals hersenen en ingewanden. Je kan met een lepel te werk gaan, maar het is veel sneller om je handen uit de mouwen te steken en de smurrie er zo uit te halen. Daarna kan je de laatste restjes wegschrapen met een lepel. Hoe schoner je pompoen is, hoe langer hij vrij van schimmels blijft. Een beschimmelde pompoen is misschien wel angstaanjagend, maar wil je zeker niet in huis. Hou het vruchtvlees opzij om te gebruiken in een van onze pompoenrecepten.

Geef je pompoen een gezichtpompoen

Een klassiek gezicht, weerwolf, heks of ander huiveringwekkend wezen? Met een beetje oefenen kan je werkelijk alles in een pompoen kerven. Geduld is hier de boodschap! Schets eerst je design op de pompoen en ga daarna te werk met een klein scherp mesje. Wil je extra coole designs maken, werk dan met verschillende dieptes. Geef je pompoen bijvoorbeeld gekke wenkbrauwen of verwijder een laag van de harde buitenkant op de tanden voor een realistischer effect.

Laat je pompoen stralen in de nacht

Eén theelichtje geeft vaak al een spooky uitstraling. Wil je het wat veiliger spelen? Hang er dan een snoer met led-lampjes in. 

Met deze tips maak jij in geen tijd van een gewone pompoen akelige decoratie. 

Het kerstdiner; laat de voorpret beginnen!

Het kerstdiner; laat de voorpret beginnen!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Waar de één er echt niet tegen kan dat het najaar zich weer aandient en we weer meer binnen zijn, gaat bij de ander zijn of haar hart er sneller van kloppen. Gezellig de gordijnen dicht, pannen vol stamppot en stoofschotels op tafel en de kaarsjes knus aan. Dus wanneer je een kookfanaat bent, dan kan het zomaar zijn dat je dol bent op deze tijd van het jaar! Het najaar en vooral de winter zijn natuurlijk dé momenten dat we volop tijd hebben om lekker veel in de keuken te zijn. Daarnaast is het de tijd dat we ook weer echt even mogen uitpakken want de feestdagen komen ook weer dichterbij. Om het perfecte kerstdiner te bereiden is het slim om vroeg te beginnen. Welke zaken handig zijn vroeg te regelen? Lees snel verder.

Alle pannen verzamelen

Je kunt nog zo’n kooktalent zijn en de meest heerlijke gerechten in huis halen, wanneer je geen goede pannen hebt kun je wel ophouden. Het resultaat zal dan nooit zijn van wat je gehoopt had. Goede pannen zijn echter wel een behoorlijke investering. Maar wel een investering die ook jaren meegaat wanneer je ze van goede kwaliteit koopt. Daarom is het aan te raden om goede pannen te kopen op hét moment dat er goede deals zijn te scoren in het najaar. Namelijk, koop pannen op Black Friday! De voordelen zijn dan enorm, zonder dat je het moet doen met overblijfselen van de sale. Volop keuze tegen een aantrekkelijke korting. Een moment op je slag te slaan!

Het oog wil ook wat

Naast goede pannen zijn er nog meer dingen die het kerstdiner dit jaar naar een hoger niveau gaan tillen. Een mooi gedekte tafel is hier een voorbeeld van. De kersttrend van dit jaar lijkt er één te zijn die gevuld is met nostalgie en de kleuren van toen. Van groen, rood tot traditionele kerstengeltjes. We zien het allemaal op tafel verschijnen. Investeren in een klassiek kerstservies is dan ook een goed idee, ook deze zijn vaak op Black Friday met leuke kortingen te scoren. Vul de tafel verder met dennentakjes en ander natuurlijk groen, dan heb jij de trend voor dit jaar al helemaal te pakken. 

Check de bladen

Van de grote supermarkten tot de culinaire vakbladen, ze beginnen steeds vroeger met het publiceren van kerstdiner ideeën en trends. De één vindt het wel heel vroeg allemaal, de ander kan het niet vroeg genoeg voor zijn. Doe al vroeg je huiswerk en knip de gerechten en artikelen uit die jij echt niet wilt vergeten. Dan zul je zien dat je in december volop keuze hebt om tot een mooi geheel te komen.

Kortom, doe lekker de gordijnen dicht en pak er een wijntje bij. Ga online lekker zoeken naar de beste pannenset voor deze winter, koop een prachtig servies erbij en inspireer jezelf alvast met allerlei gerechten. Dan zul je zien dat die wintermaanden heerlijk zijn, en krijgt de winterdip bij jou geen schijn van kans!

Wat wordt het kerstdiner dit jaar?

Wat wordt het kerstdiner dit jaar?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het kerstdiner is in veel gezinnen het hoogtepunt van het kerstfeest. Vaak is iedereen die meehelpt al weken van tevoren bezig met het uitzoeken van recepten en het inkopen van ingrediënten. Als er voor veel mensen moet worden gekookt kun je de gangen verdelen zodat iedereen iets voor zijn rekening neemt. Ook al ben je geen overdreven goede keukenprins of -prinses, er zijn genoeg gerechten die eenvoudig bereid kunnen worden en toch zeker in de smaak vallen.

Koken uit het kerstpakket

Veel bedrijven verrassen hun medewerkers in december met kerstpakketten met allerlei lekkere dingen. Soms is het kerstpakket samengesteld aan de hand van een thema. Je kunt dan bijvoorbeeld een Italiaanse of Spaanse maaltijd koken met de producten in het pakket. Vaak is een kerstpakket gebaseerd op maximaal 8 personen, maar je kunt natuurlijk wel inspiratie opdoen en eventueel met wat extra boodschappen voor een groter gezelschap koken.

Begin op tijd met de voorbereidingen

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Koop houdbare ingrediënten alvast in. Vlees, kip en vis kun je ook alvast kopen en invriezen. Dan hoef je kort voor de kerstdagen alleen nog verse groente en dergelijke te kopen. Dat scheelt heel wat stress en ook loop je daardoor minder risico dat de ingrediënten die je nodig hebt zijn uitverkocht. Soms schort de bevoorrading rond de feestdagen omdat het in alle winkels drukker is dan normaal. Als je alles in huis hebt, dan kun je in ieder geval zonder stress aan de slag in de keuken. Veel gerechten kun je ook al grotendeels voorbereiden. Als je voor en tijdens het kerstdiner alleen nog dingen hoeft op te warmen kun je als gastheer of gastvrouw tenminste zelf ook de meeste tijd gewoon aan tafel zitten.

Het uitpakken van de kerstcadeaus

In veel gezinnen wordt het uitpakken van de kerstcadeaus tussen de gangen door gedaan. Dat geeft degene die de volgende gang voorbereidt de gelegenheid om zijn ding te doen in de keuken. Ondertussen kunnen de anderen zich verheugen over nieuw speelgoed, een rituals kerstpakket of een mooi sieraad dat voor hen onder de kerstboom ligt. Op die manier wordt het kerstdiner ook geen lange zit aan tafel. Vooral jonge kinderen hebben daar vaak het geduld niet voor. Dan is afwisselen met cadeautjes uitpakken een goed alternatief.

Rekening houden met eetwensen

Steeds meer mensen hebben te maken met een voedselintolerantie of eten uit principe vegetarisch of zelfs veganistisch. Dat lijkt lastig, maar er zijn genoeg recepten te maken die daar rekening mee houden. Vooral online kun je talloze ideeën vinden om gluten- of lactosevrij te koken. Ook recepten zonder vlees, kip of vis zijn er genoeg. Als de rest van het gezelschap dit niet op prijs stelt dan kun je misschien een gerecht kiezen waar gemakkelijk vlees of een vegetarisch alternatief aan kan worden toegevoegd. Bij een allergie moet je er wel goed op letten dat gerechten niet in aanraking komen met bijvoorbeeld sporen van granen bij een gluten allergie. Want alleen dat al kan een reactie geven.

De invloed van voeding op je brein

De invloed van voeding op je brein
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dat voeding een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Wanneer we te veel suikers binnen krijgen, zorgt dat er vaak voor dat we ons minder fit voelen. Toch heeft voeding niet alleen invloed op hoe we ons lichamelijk voelen, maar heeft het ook voor een groot deel impact op ons breid. Hoe dit precies zit, leggen we je in dit artikel aan de hand van wat voorbeelden uit. Wist je namelijk dat hetgeen wat je eet of drinkt, direct doorwerkt in onze hersenen? Een goed voorbeeld is natuurlijk alcohol. Na enkele drankjes vervagen grenzen en zijn sommigen een compleet ander mens. Nu we weten dat voeding van invloed is, is het ook goed te weten wat die invloed dan ook daadwerkelijk is.

Voedingsstoffen voor een gezond brein

Ons brein heeft verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Enkele belangrijke voedingsstoffen zijn onder andere omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitamines. Deze stoffen helpen bij het beschermen van onze hersencellen en het bevorderen van gezonde hersenactiviteit. Helemaal wanneer je iets doet waarbij je hersenen het nodige denkwerk moeten uitvoeren, is het wel zo prettig dat ze dit ook zo optimaal mogelijk kunnen doen. Stel dat je op één van de casino sites online aan het pokeren bent, dan moet je niet alleen je eigen hand in de gaten houden, maar natuurlijk ook de acties die je medespelers uitvoeren.

De impact van voeding op je stemming

Naast het bevorderen van een gezonde hersenfunctie, kan voeding ook invloed hebben op je stemming en emoties. Wist je bijvoorbeeld dat koolhydraten kunnen helpen bij het stimuleren van de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon? Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals volkoren, granen, peulvruchten en fruit kunnen dus een positieve invloed hebben op je humeur. Daarentegen kunnen suikerrijke voedingsmiddelen en cafeïne juist zorgen voor extra prikkels en verhoogde kans op stemmingswisselingen. Deze voedingsmiddelen kunnen je energieniveau snel laten stijgen, maar ook weer snel laten dalen, wat kan leiden tot gevoelens van onrust en irritatie. Je merkt vaak meteen wanneer je dan weer suiker binnenkrijgt, dat je je direct weer een stuk beter voelt, ook wel een insulinepiek genoemd.

Zo zorg je voor een goed dieet

Om ervoor te zorgen dat je fysiek en mentaal scherp blijft, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.  Het naleven van een gezonde levensstijl is ontzettend belangrijk om je brein optimaal te laten functioneren. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke snacks en houd jezelf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Matig je inname van cafeïne en alcohol en neem regelmatig pauzes tijdens het werken of studeren om je brein de broodnodige rust te gunnen. Als aanvulling op je dieet, kun je ervoor kiezen supplementen zoals omega-3 capsules of een vitamine B-complex te nemen om ervoor te zorgen dat je brein alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft voor optimale prestaties.

Het geheime elixer: 3x je eigen holistische gezonde kruidenthee maken

Het geheime elixer: 3x je eigen holistische gezonde kruidenthee maken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

In het hart van de natuur schuilt een eeuwenoude wijsheid, verpakt in kruiden die je welzijn bevorderen. Stap binnen in deze groene oase en omarm de kunst van zelfgemaakte holistische kruidentheeën, waar gezondheid en smaak samensmelten in een harmonieus ritueel. Met deze eenvoudige recepten tover je in een handomdraai je eigen gezonde kruidentheeën tevoorschijn. Laat je verleiden door de natuur en geef je welzijn een boost!

Wat is holistische gezonde kruidenthee?

Holistische gezonde kruidenthee gaat verder dan enkel het brouwen van gedroogde kruiden in warm water. Deze speciale theeën worden zorgvuldig samengesteld met een dieper begrip van de therapeutische eigenschappen van elk kruid. Ze kijken naar het gehele welzijn van de mens, zowel mentaal als fysiek. In tegenstelling tot uw reguliere kopje kruidenthee, dat vaak slechts gericht is op één specifiek voordeel of smaak, is een holistische kruidenthee een harmonieuze symfonie van kruiden die samenwerken om uw algehele gezondheid te bevorderen. Het gaat niet alleen om de smaak, maar om een volledige beleving die bijdraagt aan een gebalanceerde levensstijl.

Voordelen van holistische gezonde kruidenthee

Holistische gezonde kruidenthee biedt meer dan een moment van rust. Door de combinatie van zorgvuldig geselecteerde kruiden bevordert deze thee uw algehele welzijn. Of u nu op zoek bent naar mentale helderheid, een betere spijsvertering of gewoon een immuunboost, de natuurlijke samenstelling speelt in op diverse gezondheidsaspecten.

1. Gezondheidsboost

Holistische kruidentheeën zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Ze bevorderen niet alleen de fysieke gezondheid, zoals het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem, maar dragen ook bij aan uw mentale welzijn door stress en angst te verminderen.

2. Natuurlijke ingrediënten

  • Puurheid op zijn best: Door te kiezen voor biologische en pure kruiden, waarborgt u dat uw thee vrij is van pesticiden en andere chemicaliën.
  • Optimale voedingswaarde: Natuurlijke kruiden behouden de meeste van hun heilzame eigenschappen, wat bijdraagt aan hun therapeutische werking.

3. Duurzaamheid en zelfvoorzienendheid

Wanneer u uw eigen kruidenthee maakt, heeft u de controle over de bron van uw ingrediënten. Dit bevordert duurzaamheid, vermindert verpakkingsafval en zorgt ervoor dat u actief bijdraagt aan een milieuvriendelijke levensstijl. Zelf kruidenthee maken is niet alleen een stap richting zelfvoorziening, maar ook een stap richting een groenere toekomst.opleiding-nha

Er zijn dus eindeloos veel voordelen van zelf kruidenthee maken. Wilt u leren hoe u deze natuurlijke toverdranken zelf brouwt? Of hoe u uw favoriete maaltijden verrijkt met de kracht van de natuur? Doe dan de opleiding tot herborist om alles over deze ambachtelijke en eeuwenoude tradities te leren.

3 eenvoudige recepten om zelf kruidenthee te maken

De natuur heeft een rijkdom aan kruiden die ons kunnen helpen te ontspannen, energie te geven of te detoxen. Met slechts enkele eenvoudige stappen kunt u de heilzame eigenschappen van deze kruiden in een kopje gieten. Hier zijn drie handgeplukte recepten om thuis uw eigen holistische gezonde kruidenthee te maken:

1. Kalmerende Lavendel & Kamillethee

Een perfecte partner voor de avonduren, deze thee kalmeert de zintuigen en bereidt u voor op een rustgevende nacht.

Ingrediënten:

  • 1 theelepel gedroogde lavendelbloemen
  • 1 theelepel gedroogde kamillebloemen
  •  250 ml kokend water

Bereidingswijze:

  1. Neem een theepot of -kop en voeg de lavendel en kamille toe.
  2. Overgiet met het kokende water en laat 5-7 minuten trekken.
  3. Zeef de thee en geniet ervan.

2. Energieboostende Rozemarijn & Gemberthee

Voor de momenten waarop u een oppepper nodig heeft, zorgt deze pittige combinatie voor een directe energieboost.

Ingrediënten:

  • 1 theelepel verse rozemarijn
  • 1 schijfje verse gember
  • 250 ml kokend water  

Bereidingswijze:

  1. Doe de rozemarijn en het schijfje gember in een theepot of -kop.
  2. Voeg het kokende water toe en laat 5-7 minuten trekken.
  3. Zeef en drink op.

3. Detox Munt & Brandnetelthee

Reinig uw systeem met deze verfrissende blend die niet alleen lekker is, maar ook helpt bij het afvoeren van gifstoffen.

Ingrediënten:

  • 1 theelepel verse muntblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde brandnetel
  • 250 ml kokend water  

Bereidingswijze:

  1. Combineer de munt en brandnetel in uw favoriete theepot of -kop.
  2. Giet het kokende water erover en laat 5-7 minuten infuseren.
  3. Zeef en serveer direct.

De kracht van de natuur in een kopje

De natuur biedt ons een schat aan heilzame kruiden, klaar om ontdekt te worden. Elke slok holistische kruidenthee is een viering van die rijke traditie. Probeer, experimenteer en omarm de kracht van de natuur, één kopje tegelijk.

Verleng de houdbaarheid van je eten met een vacumeermachine

Verleng de houdbaarheid van je eten met een vacumeermachine
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De keuken is een plaats van creativiteit, innovatie en efficiëntie. Er zijn heel wat innovatieve tools die je kunnen helpen om met de lekkerste recepten aan de slag te gaan, om ze compleet te maken of om voeding langer te bewaren. Een voorbeeld van dit laatste is de vacumeermachine. Met behulp van deze machine zou je voedsel tot wel vijf keer langer kunnen bewaren. We leggen uit wat een vacumeermachine is, hoe het werkt en waarom deze machine ervoor zorgt dat je voedsel langer kunt bewaren.

Wat is een vacumeermachine en hoe werkt het?

Een vacumeermachine is een apparaat dat de lucht uit een plastic zak verwijdert en vervolgens de zak verzegelt, waardoor er een vacuüm ontstaat. Wanneer voedsel in zo’n luchtvrije omgeving wordt bewaard, wordt de groei van bacteriën en schimmels aanzienlijk belemmerd, waardoor het voedsel langer vers blijft. Ook kan het product niet meer uitdrogen. Er kunnen bovendien nog andere redenen zijn om te vacumeren. Door bijvoorbeeld vlees met marinade op deze manier te verpakken, kunnen de sappen niet weglekken en krijgt het vlees een nog intensere smaak. Ook kan het vacumeren voor sous-videbereidingen worden gebruikt.

Benodigdheden om te vacumeren

De eenvoudigste manier om te vacumeren is met behulp van een vacumeermachine. Er zijn verschillende soorten vacumeermachines te verkrijgen, al dan niet met een geïntegreerde rolhouder en een snijder. Naast het apparaat zelf, heb je ook speciale vacumeerzakken nodig. Deze zijn gemaakt van een dik, duurzaam plastic dat bestand is tegen scheuren en lekken. Er bestaan ook speciale vacumeercontainers die in verschillende vormen en maten te verkrijgen zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat alleen vacumeren nog niet volstaat. Producten die normaal gesproken koel moeten worden bewaard, dien je nog altijd koel te bewaren. En producten die normaal gesproken niet koel worden bewaard, houd je ook uit de koeling (bijvoorbeeld brood of koekjes). Je hebt dus nog altijd een voorraadkast, een koelkast en een diepvries nodig.

Vacumeren en sous-vide: een culinair duo

Bij sous-vide reken je op een speciale bereidingswijze die zorgt voor intensere smaken. Dit wil zeggen dat je eerst het voedsel in een speciale zak stopt en met een vacumeermachine alle lucht eruit zuigt. Dit zorgt voor een luchtdichte verpakking, wat ideaal is voor de sous-videmethode. Sous-vide is Frans voor ‘onder vacuüm’. Bij deze kooktechniek wordt het verpakte voedsel in een waterbad geplaatst dat op een constante, precieze temperatuur wordt gehouden, vaak voor een langere tijd.

Het grote voordeel hiervan is dat het voedsel gelijkmatig en nauwkeurig wordt gegaard, zonder het risico van overkoken. Hierdoor blijven smaken, sappen en voedingsstoffen behouden en krijg je een ongeëvenaarde textuur. Van malse steaks en sappige kip tot perfect gegaarde groenten en zelfs eieren: op deze manier kun je een scala aan gerechten bereiden die uitblinken in smaak en textuur.

Alternatieven voor de vacumeermachine

Hoewel de vacumeermachine efficiënt is, zijn er ook andere methoden om voedsel te conserveren of langer houdbaar te maken. Er zijn bijvoorbeeld trucjes om met een bak water en een sluitzakje eten vacuüm te verpakken. Denk verder aan alternatieve conserveringsmethoden, waaronder inblikken, pekelen, drogen en inleggen. Deze alternatieve methoden geven het voedsel vaak een eigen unieke smaak.

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vitamine B vind je in veel verschillende voedingsmiddelen. Van plantaardige voeding tot vlees en vis. Dit zijn tien producten met veel vitamine B:

1. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals spinazie, bevatten vooral veel van de B-vitamine folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Andere goede bronnen van deze B-vitamine zijn raapstelen, boerenkool en Romaine sla.

Deze vitamine verdwijnt tijdens het koken, dus het beste kun je groene bladgroenten rauw eten of stomen. Stoom de groente totdat deze een textuur heeft die tussen zacht en knapperig in zit.

2. Zalm

Deze voedzame vissoort bevat goede hoeveelheden van een aantal B-vitamines. Vooral vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12 zijn in deze gezonde vis te vinden. Naast B-vitamines vind je in zalm gezonde omega 3-vetzuren, eiwitten en selenium. Voldoende reden om deze vissoort vaker op tafel te zetten.

3. Forel

Forel is levert nog meer vitamine B5 en B12 dan zalm. Voor grotere hoeveelheden van de andere B-vitamines moet je weer bij zalm zijn. Ondanks dat is het een goed idee om vaker forel op het menu te zetten. Dit is namelijk een hele gezonde vis. 

4. Lever

Lever is werkelijk een topleverancier van B-vitamines. Je vindt een uitzonderlijke hoeveelheid vitamine B12 in lever, maar ook grote hoeveelheden vitamine B2, B3 en B5. 

Zelfs de minder bekende B-vitamine biotine is in grote hoeveelheden in lever te vinden. Naast goede hoeveelheden folaat en vitamine B6.

5. Rundvlees

Rundvlees, zoals biefstuk, levert niet zoveel B-vitamines als lever. Toch zijn in deze vleessoort een heel aantal van deze vitamines in goede hoeveelheden te vinden. Denk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12.

6. Gevogelte

Net als rundvlees zijn kip en kalkoen prima leveranciers van B-vitamines. Vooral vitamine B3 en B6 is in gevogelte te vinden. Interessant is dat verschillende delen van kip en kalkoen verschillende B-vitamines bevatten.

De grootste hoeveelheid vitamine B12 is te vinden in de bouten en dijen van de kalkoen. Kalkoenborst levert veel vitamine B6 en in kippenborst zit vooral veel vitamine B3.  

7. Schelpdieren

Houd je van oesters, kokkels, mosselen en andere schelpdieren? Dat is perfect voor je vitamine B-inname. Deze zeevruchten leveren namelijk behoorlijk wat B-vitamines. 

Wat betreft vitamine B12 spannen kokkels de kroon, maar ook mosselen en oesters leveren grote hoeveelheden van deze vitamine. Daarnaast zijn kleinere hoeveelheden van vitamine B1, B2, B3 en folaat in deze schelpdieren te vinden.

8. Eieren

Eieren zijn krachtpatsers als het om voedingsstoffen gaat. Ook de volgende B-vitamines zijn in deze gezonde energiebommetjes te vinden:

  • Vitamine B2
  • Vitamine B5
  • Folaat
  • Biotine
  • Vitamine B12

Al deze vitamines zijn in eieren te vinden in hun natuurlijke vorm en samenstelling. Daarom kan ons lijf ze gemakkelijk opnemen.

9. Yoghurt

Yoghurt staat bekend om de ruime hoeveelheid vitamine B2 en B12. Vooral Griekse yoghurt levert deze vitamines in goede hoeveelheden. Griekse yoghurt bevat bijna twee keer zoveel van deze vitamines als gewone yoghurt.

We hebben het dan over de yoghurtsoorten zonder smaakje. Yoghurt met aardbeien- of vanillesmaak bevat vaak behoorlijk wat suiker. Dat wil je niet binnenkrijgen als het gaat om je gezondheid.

Er zijn veel plantaardige alternatieven voor yoghurt, zoals soja- en kokosyoghurt. Deze bevatten van nature geen B-vitamines en zijn dus ook geen goede bronnen van deze voedingsstoffen. 

Ook als aan deze plantaardige yoghurtsoorten B-vitamines zijn toegevoegd, kun je deze producten beter laten staan. Het gaat dan meestal om synthetische vitamines die je lichaam belasten en kunnen zorgen voor stapeling.

10. Peulvruchten

Peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, zijn vooral een goede bron van folaat. Met name edamame is rijk aan deze voedingsstof, maar ook linzen en kikkererwten bevatten ruime hoeveelheden van deze B-vitamine.

Verder vind je nog een aantal andere B-vitamines in deze gezonde vleesvervangers. Peulvruchten zijn ontzettend veelzijdig, dus neem ze vooral op in je dagelijkse eetpatroon.

Zo krijg je inzicht in je eetgewoonten

Zo krijg je inzicht in je eetgewoonten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Steeds meer mensen in West Europa hebben te maken met overgewicht. Van overgewicht is sprake bij een BMI (Body Mass Index) van meer dan 25. Bij een BMI van meer dan 30 is sprake van ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd. Dat veel mensen te zwaar zijn is een direct gevolg van de welvaart. We hebben meer dan genoeg te eten en vooral suikers en vetten doen geen goed aan onze gezondheid. Als je graag wilt afvallen is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in wat je normaal gesproken eet. Je zult misschien versteld staan hoeveel calorieën je per dag binnen krijgt en hoeveel meer dit is dan je feitelijk nodig hebt.

Een crashdieet werkt averechts

Veel mensen besluiten dat ze NU willen gaan lijnen. Dat doen ze dan heel drastisch. Van normaal eten en snoepen schakelen ze binnen een dag om naar een dieet van 1000 calorieën of minder per dag. Als je dat volhoudt dan zal het er inderdaad voor zorgen dat je binnen 1 of 2 weken minstens 5 kilo afvalt. Maar daarna kom je in de problemen. Want een dergelijke aanslag op je lichaam is vrijwel nooit vol te houden. Als je geleidelijk weer normaal gaat eten zullen die kilo’s die je bent kwijtgeraakt er snel weer bij zijn. En met een beetje pech nog een kilo of wat meer. Want je lichaam zal, als je weer meer calorieën gaat binnenkrijgen, in de overlevingsmodus gaan. Dat extra vet en suiker moet opgeslagen worden en bewaard voor slechtere tijden.

Structureel gezonder eten

Diëtisten zetten vrijwel altijd in op een gezondere levensstijl. Een dieet volgen heeft geen zin als je daarna weer terugvalt in je oude gewoontes. Dus moet de knop om: vanaf nu moet je gezonder gaan eten en dat is niet voor even maar voor de rest van je leven. Het kan daarbij helpen om een eetdagboek bij te houden. Door op te schrijven wat je dagelijks eet en drinkt krijg je inzicht in je eigen gewoontes. Als je je levensstijl aanpast dan zal je ontdekken dat er ook heus wel ruimte blijft voor een gebakje op een verjaardag of het heerlijke jaarlijkse etentje met de collega’s of vrienden. Dit soort gelegenheden zijn dan extra bijzonder en je kunt er veel meer van genieten. Het is immers een uitzondering dat je een gebakje eet of geniet van een heerlijk viergangendiner.

Hier doe je het voor

Streven naar een gezonder gewicht doe je niet alleen omdat je er dan aantrekkelijker uitziet. Je doet het ook en vooral om gezonder te leven. Overgewicht kan leiden tot tal van aandoeningen. Hart- en vaatziekten maar ook bepaalde vormen van kanker en problemen met je gewrichten kunnen door overgewicht worden veroorzaakt. Als je gezond oud wilt worden is het dus zeker de moeite waard om wat aan je overgewicht te doen. Een paar kilo afvallen kan al een enorm verschil maken als het gaat om je gezondheid.

4 heerlijke recepten voor eiwitshakes: lekker én gezond

4 heerlijke recepten voor eiwitshakes: lekker én gezond
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ben je op zoek naar recepten voor een snelle snack of een lichte maaltijd? Kies dan voor een eiwitshake. Een eiwitshake biedt verschillende voordelen voor je gezondheid en is erg makkelijk om te maken. Je kunt de shake bovendien prima meenemen naar je werk, de sportschool of in het openbaar vervoer. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In dit blog vind je vier overheerlijke recepten op een rijtje! We vertellen je daarnaast graag waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor je gezondheid.

Waarom zijn eiwitten belangrijk voor je lichaam?

Eiwitten staan ook wel bekend als bouwstenen. Eiwitten geven je namelijk energie en helpen bij het opbouwen van spiermassa. Daarnaast zorgen eiwitten voor gezonde haren, nagels en huid én helpen ze om je hormoonhuishouding en stofwisseling in balans te houden. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder bloedarmoede.

Eiwitten haal je uit plantaardige en dierlijke producten zoals noten, peulvruchten, vlees, vis, gevogelte, eieren en melk. Daarnaast kan een eiwitshake je een boost geven als je gaat sporten of ´s ochtends snel de deur uit moet en geen tijd hebt om uitgebreid te ontbijten. Door aan je eiwitshake andere ingrediënten (zoals groente of fruit) toe te voegen haal je extra veel energie én gezondheidsvoordelen uit de shake. Je kunt bovendien eindeloos variëren qua smaken!

Wanneer is het verstandig om extra eiwitten te nuttigen?

Als je een gevarieerd eetpatroon hebt, zul je niet snel te weinig eiwitten binnenkrijgen. Toch kan het in sommige gevallen geen kwaad om extra eiwitten te nuttigen. Zo zijn extra eiwitten belangrijk voor mensen die veel sporten, vegetarisch of veganistisch eten, borstvoeding geven of zwanger zijn. Ook als je een eiwitrijk dieet volgt, is een eiwitshake een echte aanrader. Zo weet je zeker dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en lang een verzadigd gevoel hebt.

Hoe maak je een eiwitshake?

Het leuke aan eiwitshakes is dat je eindeloos kunt variëren met smaken en ingrediënten. Kies voor een smaak eiwitpoeder die je lekker vindt en een goede match vormt met de overige ingrediënten die je gaat gebruiken. Het enige wat je nu nog nodig hebt is een blender of staafmixer. Zo mix je de eiwitshake tot een mooi, egaal geheel die lekker wegdrinkt. Als je de shake wilt meenemen, is een grote beker een must-have.

Vier overheerlijke recepten voor eiwitshakes:

1. Supergezonde groene shake

Deze supergezonde groene smoothie zit boordevol antioxidanten en is de ideale manier om je dagelijkse portie fruit en groente in één keer binnen te krijgen. Wedden dat je van deze eiwitshake een energieboost krijgt?

Ingrediënten:

  • Eén maatschep eiwitpoeder (bij voorkeur vanillesmaak)
  • 200 ml kokoswater of gewoon water
  • Een handje spinazie
  • Een klein handje bevroren rood fruit
  • Eén bevroren banaan
  • Eén eetlepel chiazaad
  • IJsblokjes

Hoe maak je het?

Je maakt deze supergezonde groene smoothie simpelweg door alle ingrediënten door elkaar te mixen. Eventueel kun je de spinazie vervangen voor boerenkool of een andere (groene) groente.

2. Shake voor liefhebbers van chocolade

Ben je gek op chocolade? Dan is deze shake een absolute aanrader. De shake is heerlijk zoet, maar een stuk gezonder dan een reep chocolade. Je zult bovendien merken dat je lang een verzadigd gevoel hebt en geen cravings meer hebt naar andere (zoete) snacks. Wel zo fijn als je ´s avonds op de bank de koekjes maar lastig kunt laten staan!

Ingrediënten:

  • Eén maatschep eiwitpoeder (bij voorkeur vanille- of chocoladesmaak)
  • 200 ml melk (mag plantaardige melk zijn)
  • Een bevroren banaan
  • Een eetlepel pindakaas
  • Een eetlepel cacaopoeder
  • IJsblokjes

Hoe maak je het?

Je maakt deze zoete shake door alle ingrediënten goed door elkaar te mixen met de blender of staafmixer. Wissel gerust af tussen de verschillende smaken eiwitpoeder en gewone melk en plantaardige melk (zoals amandelmelk). 

3. De koffietijd shake

Kun jij je geen ochtend voorstellen zonder koffie? Of kom jij je werkdag enkel door onder het genot van een flinke kop koffie? Dan is deze shake met koude koffie echt iets voor jou. Wij weten zeker dat je na de shake barst van de energie en klaar bent om de rest van de dag te knallen.

Ingrediënten:

  • Eén maatschep eiwitpoeder (bij voorkeur vanille- of chocoladesmaak)
  • 100 ml melk
  • 100 ml koude koffie
  • IJsblokjes

Hoe maak je het?

Mix alle ingrediënten door elkaar en geniet van deze energieboost! Voeg eventueel wat suiker of steva toe als je houdt van zoete koffie. Een andere optie is om wat vanille extract toe te voegen aan je shake.

4. Aardbeien powerboost shake

Deze aardbeien powerboost shake is heerlijk zoet en romig. Je drinkt de shake hierdoor lekker makkelijk weg, ook als je bijvoorbeeld ´s ochtends helemaal niet zoveel trek hebt. Dankzij de havermout krijg je een verzadigd gevoel én voldoende energie om te gaan sporten of werken.

Ingrediënten:

  • Een maatschep eiwitpoeder (bij voorkeur aardbeiensmaak)
  • 100 ml melk
  • 200 gram magere kwark
  • Een handje bevroren aardbeien
  • Twee eetlepels havermout
  • IJsblokjes

Hoe maak je het?

Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten door elkaar te mixen tot het een glad geheel vormt. Je kunt de aardbeien eventueel ook vervangen voor ander (rood) fruit of een rijpe banaan. Dit recept is een prima basis waar je zelf verder mee kunt experimenteren.

Mini, Mighty, and Marvelous: Horeca Apparatuur voor Magische Minibars

Mini, Mighty, and Marvelous: Horeca Apparatuur voor Magische Minibars
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een krachtige upgrade voor jouw horecazaak!

Stel je voor: een betoverende minibar die jouw gasten in een oogwenk in de ban houdt. Als horecaondernemer wil je jouw zaak onderscheiden van de rest en een blijvende indruk achterlaten. Dat is precies waar de nieuwste trend in horeca-apparatuur om de hoek komt kijken: magische minibars. Laat je verrassen door de veelzijdigheid en allure van deze kleine reuzen en maak van jouw zaak een betoverende bestemming!

1. Compact, Maar Volmaakt

Klein van stuk, groot in capaciteit

Wie zegt dat grootsheid afhankelijk is van omvang? Deze horeca-apparatuur bewijst het tegendeel! Mini in formaat, maar volmaakt in functionaliteit. Deze wonderlijke minibars bieden voldoende ruimte om jouw gasten te verwennen met een scala aan verfrissende drankjes en heerlijke snacks. Een krachtige upgrade voor elke horecazaak!

2. Een Wereld van Mogelijkheden

Gepersonaliseerde opties voor jouw zaak

Geef jouw minibar een vleugje persoonlijkheid en stijl. Met diverse ontwerpen en kleuren om uit te kiezen, kun je deze horeca-apparatuur aanpassen aan de ambiance van jouw zaak. Van elegante houtafwerkingen tot moderne metalen, creëer een minibar die perfect aansluit bij de identiteit van jouw horecaonderneming.

3. Slimme Opslag, Slimme Presentatie

Laat jouw minibar schitteren

Het oog wil ook wat! Deze magische minibars zijn uitgerust met slimme opbergruimte en handige presentatie-opties. Gebruik glazen deuren om jouw gasten een glimp te laten opvangen van al het lekkers dat jouw minibar te bieden heeft. Betover jouw klanten en laat ze snakken naar meer!

4. Bevredigend & Energiezuinig

Duurzaamheid, zonder concessies

Wees niet alleen gul met jouw gastvrijheid, maar ook met het milieu. Deze minibars zijn voorzien van energiezuinige technologieën, waardoor ze niet alleen goed zijn voor de portemonnee, maar ook voor onze planeet. Betover jouw klanten én toon jouw toewijding aan duurzaamheid.

5. Magie van Binnen én Buiten

Ontdek de veelzijdigheid

Deze horeca-apparatuur is niet alleen geschikt voor binnen. De veelzijdigheid van magische minibars strekt zich uit tot buitenruimtes, zoals terrassen en poolbars. Laat jouw gasten onder de sterrenhemel genieten van jouw wonderbaarlijke selectie drankjes. Een unieke ervaring die hen nog lang zal bijblijven!

Ready to Unleash the Magic?

Dit is jouw kans om jouw horecazaak te transformeren met de magie van minibars. Voeg een vleugje wonder toe aan jouw zaak en laat jouw gasten betoverd achter. Ontdek de veelzijdige collectie horeca-apparatuur voor minibars en geef jouw zaak de upgrade die het verdient.

Tips om snel en gezond te koken: bespaar niet op je gezondheid!

Tips om snel en gezond te koken: bespaar niet op je gezondheid!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

We kennen allemaal wel van die dagen waarop we totaal geen zin en/of tijd meer hebben om te koken. Vaak wordt het dan een snelle hap. Meestal is dat ook niet de gezondste maaltijd. Een kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt is snel gehaald of je haalt even snel een pizza of wat friet af. Makkelijk, snel en lekker. Dat wel. Maar echt gezond is het niet. Incidenteel is dit natuurlijk geen enkel probleem, maar het moet niet structureel gebeuren. Dan kan dit toch grote gevolgen gaan hebben voor de gezondheid. Tijd besparen mag, maar bespaar niet op de gezondheid. 

Maar hoe pak je dit soort dagen dan wél aan? Hoe zorg je ervoor dat je iets snel op tafel kunt zetten? Iets wat ook nog eens heel gezond is? In dit artikel zetten we enkele tips op een rij. 

Gezonde kant-en-klare maaltijden 

Wist je dat er ook veel gezonde kant-en-klare maaltijden verkrijgbaar zijn? En nee, dan bedoelen we niet de maaltijden uit de supermarkt. Deze zitten vaak bomvol conserveringsmiddelen, zout en suiker. Hierdoor zijn het ware caloriebommetjes die ook nog eens weinig voedingsstoffen opleveren. 

Op factormeals.be zijn echter verse en bovenal gezonde kant-en-klare maaltijden verkrijgbaar. Deze maaltijden zijn niet alleen heerlijk, maar bevatten ook nog eens alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Ze worden vers gemaakt in samenwerking met enkele chefs. Op die manier wordt er wekelijks een geheel nieuw en gezond weekmenu bedacht. Een goede manier om snel te genieten van een heerlijke, gezonde maaltijd. Handig voor de dagen waarop je weet dat je tijd tekort komt. 

Een goed gevulde vriezer 

De vriezer is je beste vriend op drukke dagen. Zorg ervoor dat je op de momenten dat je wel genoeg tijd hebt om te koken, direct ook een extra portie maakt. Maak je bijvoorbeeld pasta? Maak dan extra saus en vries dit in. Zo hoef je op drukke dagen niet lang in de keuken te staan. Je hoeft enkel de saus te ontdooien, wat pasta te koken en er kan gegeten worden. Een gevulde vriezer is dan ook echt goud waard voor de meeste drukke gezinnen. 

Tref in de ochtend al de nodige voorbereidingen 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Die uitspraak klopt als een bus. Probeer daarom op de momenten dat er wél meer tijd is, ook wat voorbereidend werk uit te voeren. Snij in de ochtend bijvoorbeeld alvast de groenten voor het avondeten. Wil je een ovenschotel maken? Bereid deze dan al helemaal voor en plaats hem in de koelkast. Zo hoef je hem bij thuiskomst enkel nog in de oven te schuiven. Zo bespaar je jezelf veel tijd en heb je binnen een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel gezet.

Niets mis met salade en brood 

Wees ook realistisch. Lukt het je vandaag simpelweg niet om te koken? Maak het jezelf dan ook niet te moeilijk. Er is niets mis met een lekkere salade, extra veel rauwkost en een lekkere boterham. Morgen weer een dag.

De lekkerste Ashwagandha recepten

De lekkerste Ashwagandha recepten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ashwagandha – ook wel Indiase ginseng genoemd – is een kruid dat de laatste jaren steeds populairder is geworden vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Dit krachtige adaptogene kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn vermogen om het lichaam te versterken en te revitaliseren. Naast het gebruik van ashwagandha als supplement, kun je ook genieten van de voordelen ervan door het toe te voegen aan heerlijke recepten. In dit artikel delen we enkele verrukkelijke ashwagandha recepten die je kunt proberen.

Ashwagandha Smoothie

Ingrediënten

  • 1 rijpe banaan
  • 1 kopje amandelmelk
  • 1 eetlepel ashwagandha poeder
  • 1 eetlepel rauwe honing
  • Handvol spinazie
  • Handvol bevroren bessen (bijv. bosbessen of aardbeien)

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten in een blender.
  2. Mix tot een gladde consistentie.
  3. Giet in een glas en geniet!

Deze verfrissende smoothie is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het combineert de gezonde vetten en vezels van de banaan, de vitamines en mineralen van de spinazie en de antioxidanten van de bessen. Door het toevoegen van ashwagandha poeder krijgt de smoothie een extra boost van voordelen voor de gezondheid.

Ashwagandha Energieballen

Ingrediënten

  • 1 kopje dadels
  • 1/2 kopje amandelmeel
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel ashwagandha poeder
  • Snufje zeezout
  • Optioneel: kokosrasp voor het rollen van de ballen

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine.
  2. Mix tot een plakkerig deeg ontstaat.
  3. Rol het deeg in kleine balletjes.
  4. Als je wilt, rol de balletjes door kokosrasp.
  5. Plaats de energieballen in de koelkast en laat ze minstens een uur opstijven.

Deze heerlijke energieballen zijn perfect als een gezonde snack voor onderweg. Ze bieden een natuurlijke boost van energie dankzij de dadels en het ashwagandha poeder. Daarnaast bevatten ze ook gezonde vetten en vezels uit het amandelmeel en de antioxidanten uit het cacaopoeder.

Wat doet Ashwagandha

Ashwagandha staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen het lichaam in evenwicht te brengen en stress te verminderen. Het kan ook helpen de immuunfunctie te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de energieniveaus te verhogen. Een ander voordeel van Ashwagandha is het vermogen om de cognitieve functies te ondersteunen. Het kan helpen bij het bevorderen van een betere concentratie, geheugen en algehele gezondheid van je brein. Daarnaast kan het ook helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie. Vooral omdat het een natuurlijk kruid is, kan het vrijwel geen kwaad. Twijfel je of het iets voor je is, raadpleeg dan eerst de huisarts, zodat je zeker weet dat het ook geschikt is voor jou.

Hoe werkt Ashwagandha

De actieve bestanddelen in Ashwagandha, zoals withanolides, worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de vele voordelen die het biedt. Deze bestanddelen hebben ontstekingsremmende, antioxidante en anti stress effecten. Ashwagandha kan ook helpen de cortisolspiegel te verlagen, het stresshormoon dat verhoogd kan zijn bij mensen die onder constante stress staan. Dit kan leiden tot een algemeen gevoel van welzijn en ontspanning. Daarnaast kan Ashwagandha ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, iets waar je normaal ook melatonine tabletten voor kunt gebruiken. Wil jij weten wat de beste melatonine voor jou is? Raadpleeg dan de drogist om samen te kijken welke dosis jij nodig hebt voor kwalitatief goede slaap.

4 Tips voor als je vaak in je eentje kookt

4 Tips voor als je vaak in je eentje kookt
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koken kan een plezierige en creatieve activiteit zijn, zelfs als je vaak in je eentje kookt. Voor veel mensen is het echter een uitdaging om gemotiveerd te blijven en gevarieerde maaltijden te bereiden wanneer ze alleen zijn. Gelukkig zijn er manieren om van het koken een lonende ervaring te maken, zelfs als je alleen bent. In dit artikel delen we vier handige tips die je kunnen helpen om meer voldoening en plezier te halen uit het koken voor jezelf.

Plan je maaltijden vooruit

Een van de uitdagingen bij het koken voor één persoon is het vermijden van voedselverspilling. Door je maaltijden vooruit te plannen, kun je efficiënter winkelen en ervoor zorgen dat je alleen de ingrediënten koopt die je daadwerkelijk nodig hebt. Overweeg om een wekelijkse maaltijdplanning te maken en een boodschappenlijst op te stellen op basis van je geplande maaltijden. Dit bespaart niet alleen geld, maar helpt je ook om gevarieerde en voedzame maaltijden te bereiden. Heb je geen tijd om een hele boodschappenlijst te maken en dit ook nog op te halen bij de supermarkt? Bekijk dan de mogelijkheden voor een maaltijdboxservice voor 1 persoon eens. 

Maak koken een ontspannende ervaring

In plaats van het koken te zien als een verplichting, maak er een ontspannende ervaring van. Creëer een rustige en gezellige sfeer in de keuken door je favoriete muziek op te zetten of een podcast af te spelen. Neem de tijd om te genieten van het proces en wees creatief met je gerechten. Experimenteer met nieuwe recepten of geef een eigen draai aan vertrouwde klassiekers. Door het koken als een ontspanningsmoment te zien, wordt het een plezierige activiteit, zelfs als je alleen bent.

Investeer in kooktechnieken en keukengerei

Om het koken voor jezelf efficiënter en leuker te maken, is het de moeite waard om te investeren in je kooktechnieken en keukengerei. Leer bijvoorbeeld enkele basisvaardigheden zoals het snijden van groenten of het bereiden van sauzen. Deze vaardigheden helpen je om sneller en gemakkelijker maaltijden te bereiden. Daarnaast kunnen bepaalde keukengereedschappen, zoals een goede snijplank, een scherp mes of een handige keukenmachine, je kookervaring verbeteren. Door gebruik te maken van efficiënte kooktechnieken en hoogwaardig keukengerei wordt het bereiden van maaltijden een aangename bezigheid.

Maak gebruik van restjes en vries maaltijden in

Als je vaak alleen kookt, kan het voorkomen dat je overschotten hebt van bepaalde ingrediënten. Verspil deze restjes niet, maar maak er gebruik van! Gebruik ze als basis voor een nieuwe maaltijd, zoals een omelet met restjes groenten. Daarnaast is het handig om maaltijden in te vriezen, vooral wanneer je grote porties bereidt. Door maaltijden in te vriezen, heb je altijd een smakelijke en zelfbereide maaltijd bij de hand, zelfs op drukke dagen wanneer je geen zin hebt om te koken.

Enkele recepten die gemakkelijk te maken zijn!

Enkele recepten die gemakkelijk te maken zijn!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het kan soms lastig zijn om inspiratie te vinden voor nieuwe en gemakkelijke maaltijden. Gelukkig zijn er talloze recepten die snel en eenvoudig te maken zijn, zelfs als je weinig ervaring hebt in de keuken. In dit artikel delen we enkele heerlijke en toegankelijke recepten die je gemakkelijk kunt bereiden.

Wraps met gegrilde groenten

Een snelle en smakelijke maaltijd zijn wraps met gegrilde groenten. Verwarm een grillpan op hoog vuur en grill plakjes courgette, paprika en aubergine tot ze mooie grillstrepen hebben. Besmeer een wrap met hummus en leg de gegrilde groenten erop. Voeg wat verse spinazie, verkruimelde feta en een scheutje citroensap toe. Rol de wrap stevig op en snijd hem in stukjes. Het resultaat is een kleurrijke en voedzame maaltijd.

Quinoasalade met avocado en zwarte bonen

Quinoa is een voedzame en veelzijdige graansoort die perfect is voor salades. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking en laat het afkoelen. Meng de quinoa met blokjes avocado, zwarte bonen, cherrytomaatjes en fijngehakte koriander. Breng op smaak met een dressing van olijfolie, limoensap, komijnpoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Deze kleurrijke en smaakvolle quinoasalade is een heerlijke vegetarische optie.

Vegetarische curry met kikkererwten

Een vegetarische curry is een eenvoudig en smaakvol gerecht. Fruit een ui, knoflook en gember in een pan met wat olie. Voeg currypasta toe en bak kort mee. Voeg dan kikkererwten, blokjes zoete aardappel en kokosmelk toe. Laat de curry zachtjes pruttelen tot de zoete aardappel gaar is. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat verse koriander. Serveer de curry met rijst of naanbrood voor een vullende maaltijd.

Spinazie omelet met feta

Een spinazieomelet is een snel en eiwitrijk gerecht. Verhit wat olie in een pan en voeg een handvol verse spinazie toe. Laat de spinazie slinken en voeg geklutste eieren toe. Bak de omelet aan beide zijden goudbruin. Verkruimel feta over de omelet en voeg wat verse kruiden toe, zoals bieslook of peterselie. Serveer de spinazie omelet met een groene salade voor een lichte en voedzame maaltijd.

Geroosterde groenten met hummus

Geroosterde groenten zijn een eenvoudig en gezond bijgerecht. Snijd verschillende groenten, zoals wortelen, paprika, courgette en champignons, in stukjes. Meng de groenten met olijfolie, zout, peper en eventueel wat kruiden zoals tijm of rozemarijn. Verspreid de groenten op een bakplaat en rooster ze in de oven op 200°C tot ze gaar en lichtbruin zijn. Serveer de geroosterde groenten met een lepel hummus voor extra smaak en textuur.

Maak het jezelf gemakkelijk met een vegetarische maaltijdbox

Als je inspiratie zoekt voor vegetarische gerechten en het jezelf nog gemakkelijker wilt maken, is een vegetarische maaltijdbox een goede optie. Bedrijven zoals HelloFresh bieden speciale maaltijdboxen aan met heerlijke vegetarische recepten en alle benodigde ingrediënten. Dit is een handige en tijdbesparende manier om nieuwe gerechten uit te proberen en gevarieerd te eten.