Kunnen kurkuma capsules bijwerkingen geven? | Recepten.be Kunnen kurkuma capsules bijwerkingen geven? | Recepten.be

 

Recept - Kunnen kurkuma capsules bijwerkingen geven?

Kunnen kurkuma capsules bijwerkingen geven?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kurkuma is een bekende specerij uit Zuidoost-Azië en India en staat bekend om zijn levendige kleur en is een essentieel ingrediënt in vele gerechten. Terwijl kurkuma vele toepassingen kent, roept het gebruik van bijvoorbeeld kurkuma capsules en poeders ook vragen op over mogelijke bijwerkingen die we in dit artikel willen belichten. 

Wat is kurkuma?

Kurkuma, wetenschappelijk bekend als Curcuma longa, is een plant die behoort tot de gemberfamilie. Het is voornamelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië en India, waar het al eeuwenlang wordt geteeld. De plant is herkenbaar aan zijn heldere, oranjegele wortelstokken, die zowel vers als in poedervorm worden gebruikt. 

Kurkuma speelt een centrale rol in de culinaire tradities van deze regio’s, vooral in currygerechten, waar het zorgt voor een kenmerkende kleur en smaak. Naast het culinaire gebruik wordt de wortelstok ook traditioneel gebruikt in bepaalde rituelen en als kleurstof. 

De actieve component van kurkuma, curcumine, is verantwoordelijk voor de opvallende kleur. Kurkuma wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen en is een populair ingrediënt in verschillende keukens.

Welke kurkuma bijwerkingen zijn er bekend?

Helaas zijn er zeker enkele kurkuma bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Denk bij een inname van meer dan 6 gram kurkuma per dag aan maag- en darmklachten zoals misselijkheid, diarree, en duizeligheid. Vooral het gebruik van hoog gedoseerde kurkuma capsules kunnen problematisch zijn. Kurkuma kan ook galblaasproblemen verergeren, zoals galstenen of een galwegobstructie, door de samentrekking van de galblaas, wat pijn kan veroorzaken bij aanwezigheid van galstenen.

Bovendien kan kurkuma de bloedstolling vertragen, wat het risico op blauwe plekken en bloedingen verhoogt, vooral bij mensen met bloedstoornissen. Daarom wordt geadviseerd om minstens twee weken voor een operatie te stoppen met de inname van kurkuma om extra bloedingsrisico’s te vermijden.

Kurkuma extra gevaarlijk voor borstkankerpatiënten

De afgelopen twee jaar deden onderzoekers van het Erasmus MC onderzoek onder zestien vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker. Wanneer deze patiënten hun kankermedicijnen combineerden met driemaal daags één kurkuma capsule, werd de medicatie minder goed in het bloed opgenomen. En dat is uiteraard gevaarlijk, want als deze vrouwen namelijk te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien

Waar kun je veilig kurkuma kopen?

Vitamines.com is in België een bekende supplementenwinkel waar je veilig en snel diverse voedingssupplementen kopen, van collageen tot kurkuma. Daarnaast is kurkuma verkrijgbaar bij de lokale drogist. Om de kans op bijwerkingen te verkleinen kun je beter kiezen voor een laag gedoseerde kurkuma capsule. 

Conclusie

Hoewel kurkuma talrijke toepassingen heeft in zowel de keuken als traditionele geneeskunde, is het belangrijk om bewust te zijn van de potentiële bijwerkingen, vooral bij hoge doseringen en voor specifieke groepen zoals borstkankerpatiënten. Een zorgvuldige benadering en consultatie met een medisch professional wordt aanbevolen bij het overwegen van kurkuma supplementen.

Speak Your Mind

*