Wat is er klassieker dan blinde (of loze) vinken? Deze vleeslekkernij uit België en Nederland bestaat al flinke tijd, en dat mag niet verbazen. Met wat groentjes in een stevig sausje zijn deze gehaktbroodjes omwikkeld met spek, ham of een dun lapje rundsvlees niet te versmaden.
Wat is er klassieker dan blinde (of loze) vinken? Deze vleeslekkernij uit België en Nederland bestaat al flinke tijd, en dat mag niet verbazen. Met wat groentjes in een stevig sausje zijn deze gehaktbroodjes omwikkeld met spek, ham of een dun lapje rundsvlees niet te versmaden.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- 4 blinde vinken Ook gekend als loze vinken.
- 2 sjalotten fijngesneden
- 600 gram wortelen Geschild en in schijfjes gesneden.
- 250 gram fijne Parijse champignons in kwartjes
- 800 gram aardappelen Geschild en in schijven van één cm. gesneden.
- 2 eetlepels donkere rozijnen
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 6 blaadjes laurier
- 1 eetlepel tijm, rozemarijn en bieslook gedroogd
- sausbinder Voor donkere sauzen.
- 1 dl rode porto
- 0,5 liter kalfsfond Rundsfond (of - bouillon) is ook goed.
- 4 takjes peterselie fijngehakt
- peper en zout
- 1 klontje boter
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Neem een brede, eerder diepe braadpan en schroei de blinde vinken in wat boter op een hoog vuur. Kruid met peper en zout. Verlaag het vuur onmiddellijk eenmaal mooi bruin langs alle kanten - ze hoeven nog niet gegaard te worden.
- Voeg de fijngesneden sjalot toe en laat even meebakken. Leg daarna de vinken netjes in het midden van de pan en strooi de stukken wortel, champignon en aardappel er rond. Voeg de porto en de kalfsfond toe. Voeg indien nodig meer fond (of water) toe, de groentjes moeten volledig onder staan.
- Strooi er de pijnboompitjes en rozijnen over en voeg de gedroogde groene kruiden toe (laurier, tijm, rozemarijn en bieslook). Laat een klein half uurtje sudderen op een matig vuur.
- Bind de saus met het bindmiddel (verwijder eventueel even de blinde vinken) en laat nog even doorkoken zodat de saus goed gebonden wordt.
- Werk af met voldoende peper en zout. Bestrooi net voor het opdienen met de verse, fijngehakte peterselie. Heerlijk met een sterk blond biertje of een krachtige rode wijn. Smakelijk!
Deel dit Recept
Lekker!
Kan de overschot worden ingevroren?
Natuurlijk, An! Let er dan wel op dat je het achteraf goed ontdooit en langzaam opwarmt. Anders loop je risico dat het vlees taai wordt.