Blinde vinken met gestoofde groentjes in bruine saus
Wat is er klassieker dan blinde (of loze) vinken? Deze vleeslekkernij uit België en Nederland bestaat al flinke tijd, en dat mag niet verbazen. Met wat groentjes in een stevig sausje zijn deze gehaktbroodjes omwikkeld met spek, ham of een dun lapje rundsvlees niet te versmaden.
Neem een brede, eerder diepe braadpan en schroei de blinde vinken in wat boter op een hoog vuur. Kruid met peper en zout. Verlaag het vuur onmiddellijk eenmaal mooi bruin langs alle kanten – ze hoeven nog niet gegaard te worden.
Voeg de fijngesneden sjalot toe en laat even meebakken. Leg daarna de vinken netjes in het midden van de pan en strooi de stukken wortel, champignon en aardappel er rond. Voeg de porto en de kalfsfond toe. Voeg indien nodig meer fond (of water) toe, de groentjes moeten volledig onder staan.
Strooi er de pijnboompitjes en rozijnen over en voeg de gedroogde groene kruiden toe (laurier, tijm, rozemarijn en bieslook). Laat een klein half uurtje sudderen op een matig vuur.
Bind de saus met het bindmiddel (verwijder eventueel even de blinde vinken) en laat nog even doorkoken zodat de saus goed gebonden wordt.
Werk af met voldoende peper en zout. Bestrooi net voor het opdienen met de verse, fijngehakte peterselie. Heerlijk met een sterk blond biertje of een krachtige rode wijn. Smakelijk!