Een mager gerecht bereiden dat toch barst van smaak en je buikje perfect vult? Dat kan, in tegenstelling tot wat velen denken, perfect en zonder veel problemen. Waterzooi, een klassieker in Gent en omstreken, is daar het perfecte voorbeeld van. Met een stukje kabeljauw en scampi, wordt deze eenvoudige klassieker plots een waar feest!
Een mager gerecht bereiden dat toch barst van smaak en je buikje perfect vult? Dat kan, in tegenstelling tot wat velen denken, perfect en zonder veel problemen. Waterzooi, een klassieker in Gent en omstreken, is daar het perfecte voorbeeld van. Met een stukje kabeljauw en scampi, wordt deze eenvoudige klassieker plots een waar feest!
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 15minuten | 30minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 15minuten |
Cook Time |
30minuten |
Ingredients
- 2 kabeljauwfilets Eén stuk van zo'n 125 gram per persoon.
- 400 gram scampi Gepeld en (indien nodig) ontdooid.
- 1 ui fijngesneden
- 2 preien Gehalveerd en fijngesneden.
- 3 wortelen fijngesneden
- 2 stengels witte selder fijngesneden
- 8 vastkokende aardappelen Geschild en indien nodig even groot versneden.
- 2 dl lichte room
- 1 eidooier
- 2 dl droge witte wijn
- 0,5 liter visbouillon Ofwel 1 blokje visbouillon opgelost in een halve liter water.
- curry
- cayennepeper
- bieslook gedroogd
- verse peterselie fijngehakt
- peper en zout
- 2 klontjes boter
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Smelt wat boter in een ruime kookpot en stoof de ui met de fijngesneden prei, wortel en selder. Laat enkele minuten stoven en voeg vervolgens de witte wijn en de aardappelen toe. Dek de pot af en laat nog enkele minuten verder stoven op een zacht vuurtje.
- Giet de bouillon bij de groenten. Kruid de stukken kabeljauw met voldoende peper en zout. Leg ze bij de groentjes en laat ze vijf minuutjes garen (met gesloten deksel). Draai ze indien nodig nog even om en laat nog een tweetal minuutjes garen. Haal de stukjes vis uit de pit voor ze uiteen beginnen te vallen en houd warm.
- Verhit een beetje boter in een pan en schroei de scampi kort maar krachtig op een hoog vuur. Kruid met wat currypoeder en een weinig cayennepeper - wees zuinig met de cayenne (of laat zelfs achterwege) indien je niet dol bent op een pikante toets.
- Voeg de room en de eierdooier toe aan de groentjes en roer zachtjes om. Werk af met peper, zout en bieslook naar smaak.
- Dresseer elk bord door wat groentjes in het midden te leggen, daar een stukje vis op en wat scampi er rond. Zet de groentjes onder met de saus (de eigenlijke waterzooi) en bestrooi met verse, fijngehakte peterselie. Smakelijk!
Recipe Notes
Wil je het graag magerder en/of gezonder? De room en de eierdooier zijn niet noodzakelijk, ze zorgen dan wel voor een rijkere, vollere saus, zonder is je waterzooi ook geslaagd. Daarnaast kan je de aardappelen ook achterwege laten. In dat geval kan je wat rijst koken, bijvoorbeeld.
Share this Recipe
Speak Your Mind